Μεσολόγγι: Η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με τέσσερα brand name της διατροφικής αλυσίδας

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του Μεσολογγίου είναι το αυγοτάραχο
O Δήμος Μεσολογγίου διαθέτει τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη παραγωγή ψαριών κλειστών θαλασσών (τσιπούρα – λαβράκι – χέλι), την μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη παραγωγή αλατιού (Αλάτι Μεσολογγίου και Αφρίνα Μεσολογγίου), τη μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα της ελιάς Καλαμών (περίπου το 50%), το αυγοτάραχο Μεσολογγίου – Αιτωλικού, συγκαταλέγεται στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου από τον κορυφαίο Chef του πλανήτη Ferran Adria.

Επιπλέον διαθέτει τη μεγαλύτερη Φυτική Παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας με περίπου 320.000 στρέμματα. Βασικές καλλιέργειες είναι η ελιά (125.000 στρ.), ο αραβόσιτος (63.000 στρ.), η μηδική (62.000 στρ.), το βαμβάκι (17.000 στρ.), τα εσπεριδοειδή (15.000 στρ.), τα κηπευτικά μικρής διάρκειας (5.000 στρ.), το ρύζι (10.000 στρ.) κ.λ.π.

Η Διατροφική τους αξία φαίνεται και στην ερευνητική εργασία, με τιτλο: «Η συμβολή των επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων στη δημιουργία και προώθηση μιας εικόνας τόπου. Η γαστρονομική ταυτότητα του Μεσολογγίου»
Των ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Σύμβουλος Τουρισμού, MSc, Lecturer in Tourism & Hospitality IMI University Centre Luzern, Switzerland και ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΙΛΙΡΑ Χημικός Μηχανικός, Msc, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

«Η λιμνοθάλασσα εκτός της ιδιαιτερότητας του τοπίου, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ποικιλία των φυτικών και ζωικών ειδών. Το Μεσολόγγι, με αρκετά ιχθυοτροφεία στην ευρύτερη περιοχή, είναι διεθνώς φημισμένος ιχθυοπαραγωγικός τοπος, όπου η αλιεία γίνεται κυρίως με παραδοσιακούς τρόπους και οι ψαράδες ζούσαν για χρόνια στις χαρακτηριστικές μικρές αυτοσχέδιες καλύβες μέσα στη λιμνοθάλασσα («πελάδες»). Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του Μεσολογγίου είναι το αυγοτάραχο, το μοναδικό αλιευτικό προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα, με υψηλή διατροφική αξία».