Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Καραΐσκάκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι, Σάββατο 22 Αυγούστου, οι εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου για τον Καραΐσκάκη, που έθεσαν υπό την αιγίδα τους οι Δήμοι Αγρινίου και Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, μετά την επιτυχημένη επίσης εναρκτήρια συνεδρία την πρώτη ημέρα στον Άγιο Βλάσιο, 21 Αυγούστου 2015.

To συνέδριο στο Μεσολόγγι συνεχίστηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό κέντρο και ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Μεσολογγίου κ. Γεωργίου Καραπάνου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των συνδοργανωτών, του κ. Παπαθανασίου, Διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Σπυρίδωνος Παπαθανασίου, και του Ι. Νεραντζή εκ μέρους των φιλολόγων σχολικών συμβούλων Αιτωλ/νίας, του κ. Π. Κοντού, προέδρου της Αι.ΠΟ.Ε. και του κ. Α. Φραγκαναστάση εκ μέρους των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Αιτωλικού. Παρέστησαν και χαιρέτησαν επίσης ο βουλευτής κ. Δημαράς, και ο γλύπτης Β. Παπασάικας, έργο του οποίου κοσμούσε την Αφίσα του Συνεδρίου. Η δεύτερη συνεδρία άρχισε με την εισήγηση του κ. Γιάννη Αντωνόπουλου «Γ. Καραϊσκάκης και Α. Μαυροκορδάτος: Η συνάντηση της παραδοσιακής αρματολικής κοινωνίας με τη συντεταγμένη πολιτική εξουσία στη διάρκεια της επανάστασης του 1821» και του κ. Δημητρίου Παντελοδήμου « H Δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό».Αμέσως μετά μίλησαν ο κ. Ιωάννης Κατσαβός με θέμα «Είσοδος Γ. Καραϊσκάκη στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και παραμονή επί τριήμερο (26-29 Οκτωβρίου 1825)» και οι κ.κ. Απόστολος Βετσόπουλος και Κώστας Παπατσίρος με θέμα «Η μάχη της Αράχωβας, 18-24 Νοεμβρίου 1826 και ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Στην επόμενη συνεδρία το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Θεόδωρου Τομαρά, «Γεώργιος Καραϊσκάκης: ο ήρωας και άνθρωπος, με τη ματιά του Γιάννη Βλαχογιάννη» και η εισήγηση των κ.κ. Γεωργίου Σταθόπουλου και Ματθαίου Σταμούλη, «Η θέση και ο ρόλος των αγαλμάτων του Γ. Καραϊσκάκη. Η περίπτωση του Μεσολογγίου και του Δραγαμέστου».

Οι δυο τελευταίες εισηγήσεις αφορούσαν το χώρο τηςΤεχνης και της Λογοτεχνίας. Η Αλεξάνδρα Χρήστου εισηγήθηκε το θέμα «Γεώργιος Καραϊσκάκης – Τεκμήρια μνήμης. Η συλλογή Νίκου Ψημμένου» και η Χρυσούλα Σπυρέλη το θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη νεοελληνική ποίηση. Η Δικαίωση νυν και αεί».Ακολούθησε Συζήτηση και διατυπώθηκαν τα Συμπεράσματα από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Απόστολο Βετσόπουλο. Μετά το πέρας του Συνεδρίου οι Σύνεδροι επισκέφτηκαν ντον Ιερό Ναό της Παναγίας στο ΑΙΤΩΛΙΚΟ, όπου έγινε η Ιστορική Δίκη του Καραϊσκάκη την 1 Απριλίου του 1824.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση karaiskakisynedrio.blogspot.com, τις περιλήψεις των εισηγήσεων και αναμένεται η ανάρτηση των Πρακτικών.