Οι «διακοπές» της Διεξόδου

Ένας ζωντανός Πολιτισμός Οργανισμός, όπως είναι η «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι, δεν αναστέλλει τις δράσεις του ούτε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Η περίοδος του καλοκαιριού σηματοδοτεί για τη «Διέξοδο» μια ευκαιρία ανασυγκρότησης, ανατροφοδότησης και οργάνωσης, συνεχίζοντας, παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία του Ιστορικού της Μουσείου, και τις πάσης φύσεως πολιτιστικές της δραστηριότητες.
Δύο από αυτές πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της μαγευτικής πανσελήνου, και στα μέσα Αυγούστου με παρουσία της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο Θέρμο προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της 31ης Ιουλίου υπό το μαγικό φως της πανσελήνου, το μουσικό συγκρότημα String Demons στον επιβλητικό χώρο της Αρχαίας Πλευρώνας με τη συνοδεία ενός βιολοντσέλου κι ενός βιολιού, ταξίδεψε τους φιλόμουσους της περιοχής στα μονοπάτια της ορχηστρικής μουσικής. Με θέα το ολόγιομο φεγγάρι που καθρεφτίζονταν στα γαλήνια νερά της λιμνοθάλασσας, ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη ξεσήκωσαν το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον ιστορικό χώρο, με νοσταλγικές μελωδίες του χθες αλλά και του σήμερα. Με περίσσια μαεστρία ενέπλεξαν αριστοτεχνικά λαϊκές μελωδίες με εκκλησιαστικούς ύμνους και κλασικά ροκ ακούσματα, αγγίζοντας το κοινό όλων των ηλικιών. Μικρούς και μεγάλους, ερωτευμένους και μη κάθε ηλικίας, που όλοι τους ήταν εκεί παραδομένοι στη μαγεία του τοπίου και της μουσικής πανδαισίας που προσέφερε η εκρηκτική αυτή συναυλία .
Παράλληλα, στις 16 Αυγούστου η «Διέξοδος» μετά από φιλόφρονα πρόσκληση του Δημάρχου Θέρμου, εγκαινίασε έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες του εικαστικού της επιμελητή Βαγγέλη Ρόμπολα συμμετέχοντας έτσι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο υπέροχο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Θέρμου και περιελάμβανε έργα από τις συλλογές της «Διεξόδου» που σχετίζονται με το αλάτι και ειδικότερα από τη συλλογή έργων φτιαγμένων από αλάτι της Άσπρης και Μαύρης Αλυκής του Μεσολογγίου. Πλήθος κόσμου από όλο τον νομό και όχι μόνο κατέκλυσε επί ένα δεκαήμερο το Δημαρχιακό Μέγαρο απολαμβάνοντας τα πρωτότυπα εκθέματα, ενώ πάμπολλοι πιστοί φίλοι της «Διεξόδου» από το Μεσολόγγι βρήκαν την ευκαιρία να συνδυάσουν το πάθος τους για την τέχνη με μια όμορφη βόλτα στο ειδυλλιακό Θέρμο που αυτή την περίοδο είχε την «τιμητική» του.