Πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή στο λαχανόκηπο Αγρινίου

Στα πλαίσια του «Διεθνούς Έτους εδαφών 2015» για τον καθοριστικό ρόλο του εδάφους για την καλλιέργεια και παραγωγή υγειών και ασφαλών τροφίμων, φιλοσοφία που διέπει την καλλιέργεια στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και της καλοκαιρινής γιορτής του Λαχανόκηπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας θέσης λειτουργίας του και βραβεύτηκαν τα καλύτερα κηποτεμάχια ενώ δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους ωφελούμενους.

Mετά από αξιολόγηση, τα 3 κηποτεμάχια, που σύμφωνα με την επιτροπή του Δημοτικού Λαχανόκηπου, αποτελούν παράδειγμα άριστης απόδοσης, επιμέλειας, φροντίδας και συνεργασίας είναι των εξής ωφελουμένων:
-Σαλαούνης Δημήτριος
-Ζαρναβέλης Γεώργιος
-Σχίζας Βασίλειος

Τα βραβεία παρέδωσε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος συνεχάρη όλους, που κατάφεραν να δημιουργήσουν με ομαδική προσπάθεια έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων με αγάπη και μεράκι για την γεωργία, την κηπουρική και την αειφορία. Ο Δήμαρχος, πρόταξε την αναγκαιότητα υλοποίησης και άλλων παρόμοιων δράσεων και ευχαρίστησε όλους που στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή ένα χρόνο τώρα στη δύσκολη προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές ευθύνες που της έχει αναθέσει ο λαός του Αγρινίου.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στην καλοκαιρινή γιορτή ήταν η ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού χαρακτήρα του Λαχανόκηπου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον Λαχανόκηπο και να γνωρίσουν τα είδη που καλλιεργούνται, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν λαχανικά. Να υπενθυμίσουμε πως ο νέος Δημοτικός Λαχανόκηπος Αγρινίου λειτουργεί από τις αρχές της άνοιξης σε ειδικά διαμορφωμένο και περιφραγμένο χώρο, στην περιοχή «Ρουπακιά». Η δομή αυτή, που είναι μέρος των κοινωνικών δομών του Δήμου μας, έχει αγκαλιαστεί από τους Δημότες και έχει τη συμμετοχή 100 περίπου ωφελουμένων.

Σε ατομικά κηποτεμάχια των 80 τετραγωνικών μέτρων καλλιεργούνται λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, φασολάκια, πατάτες, κολοκύθια κλπ) με βιολογικό τρόπο και με την επίβλεψη και τις συμβουλές υπεύθυνου Γεωπόνου. Παρέχονται επίσης δωρεάν νερό, καλλιεργητικά εργαλεία, φυτώρια και σπόροι ενώ υπάρχει συνεχής παρουσία επιστάτη και κοινωνικής λειτουργού. Οι ωφελούμενοι ανήκουν, οι περισσότεροι, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δεν διαθέτουν δική τους γη για καλλιέργεια και η παραγωγή του κήπου τους συμπληρώνει το εισόδημά τους και προσφέρει στο τραπέζι τους υγιεινά, φρέσκα και βιολογικά λαχανικά.

Ο Αντιδήμαρχος Toπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Γιώργος Μελιάδης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων «Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Αγρινίου έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για αναψυχή, άσκηση, θεραπεία και εκπαίδευση. Επίσης, λειτουργεί ως αντίδοτο στην κρίση και ως κίνητρο για δημιουργία.
Ο Δήμος Αγρινίου με την Επιτροπή του Δημοτικού Λαχανόκηπου, το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και τις Κοινωνικές Δομές του, φροντίζει για την άρτια λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου και την, όσο το δυνατόν, καλύτερη χρήση από όλους τους ωφελούμενους.
Με χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπιστώνουμε πως οι στόχοι μας δεν ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν και σίγουρα επιδοκιμάζοντας την καλή απόδοσή σας, σας δίνουμε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθείτε επιπλέον και να θέσετε νέους:
• η ενθάρρυνση και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των καλλιεργητών με στόχο τη διάδοση καλών βιολογικών πρακτικών
• η προώθηση της χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών
• η εκπαίδευση των ωφελουμένων και άλλων ενδιαφερομένων στις ορθές γεωργικές πρακτικές
• η συμμετοχή σχολικών μονάδων σε προγράμματα εκπαίδευσης και δημιουργίας «Σχολικών Λαχανόκηπων»
• η οργάνωση εκδηλώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα στο χώρο του Λαχανόκηπου για την ενδυνάμωση του κοινωνικού χαρακτήρα του»

Επιπλέον ο κ. Μελιάδης ευχαρίστησε και τους κηπουρούς λέγοντας « Μέσα σε αυτόν το χώρο που είναι παράδεισος, δημιουργήθηκε μια ωραία κοινωνία πολλών ανθρώπων και μαζί με την κοινωνικότητα γίνονται ανταλλαγές ιδεών, απόψεων, μεθόδων που ωφελούν όλους. Υπάρχει χαρά δημιουργίας…..»

Η Διεύθυνση Toπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ευχαριστεί :
– Τον Δήμαρχο για την υλοποίηση του Δημοτικού Λαχανόκηπου
– Την ΑΜΚΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ , τον Κο Παπαδημητρίου και τα παιδιά
-Τους συναρμόδιους αντιδημάρχους για τη βοήθειά τους
– Την Οργανωτική Επιτροπή
– Το ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
– Τους ωφελούμενους για την άψογη συνεργασία
– Τους χορηγούς μας : Λιντλ Ελλάς και ΣΙΑ Ο.Ε., Αϋφαντής ΑΒΕΕ, V2
και τους Χορηγούς των Βραβείων:
Γεωπονικό Κέντρο Σ.Παπανικολάου και ΣΙΑ Ο.Ε
(φυτώρια – Γεωπονικά: Αναπαύσεως 33
Αφοι Ν. Λιάγκα Ο.Ε
Κωνσταντίνος Μεριγκλίτσης ( Γεωργικά Εφόδια – Αγορές
Τους μουσικούς :
Δημήτρης Καραμανώλης (φωνητικά)
Γιώργος Καραμανώλης (πλήκτρα)
Γιώργος Βλαχοδήμος (μπουζούκι)
Αριστείδης Χατζάρας (κλαρίνο)