Προειδοποιεί το ΔΝΤ: Αβεβαιότητα και μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα

Επιδείνωση των προοπτικών της Ελλάδας μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην Άγκυρα.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών λόγω της αβεβαιότητας που περιέβαλλε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ήταν περιορισμένη και πως πλέον οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την συμφωνία το νέο πρόγραμμα του ESM.Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή των συμπεφωνημένων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας ή της μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, θα μπορούσε να επαναφέρει τις οικονομικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.Οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν πως η μέτρια ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί το 2015-16 και χαρακτηρίζουν δύσκολες τις προοπτικές για την Ελλάδα.

Αν και αναγνωρίζουν πως το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη και τις οικονομικές συνθήκες, και έχει αυξήσεις τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζει πως το πρόγραμμα θα πρέπει να παραταθεί, εάν δεν υπάρχει επαρκής βελτίωση του πληθωρισμού.Ειδικά για τις τράπεζες της ευρωζώνης το ΔΝΤ σημειώνει πως απαιτείται αυστηρότερη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μέτρα για τη βελτίωση της αφερεγγυότητας τους. «Οι διαδικασίες κατάσχεσης αποτελούν προτεραιότητα στο θέμα αυτό», αναφέρει.

Το Ταμείο σημειώνει πως στη ζώνη του ευρώ μια καλύτερη στόχευση των προγραμμάτων κατάρτισης και ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση δεξιοτήτων.Τέλος, κατά το ΔΝΤ η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη. «Η διαχείριση του υψηλού δημόσιου χρέους σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού παραμένει μια βασική πρόκληση για πολλές οικονομίες. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να παραμείνει φιλική στην ανάπτυξη και να βασίζεται σε αξιόπιστα μακροπρόθεσμα σχέδια», αναφέρει σχετικά.

πηγή : in.gr