Λύση για τα βοσκοτόπια της Αιτωλοακαρνανίας από την Ε.Ε

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, η Ε.Ε. έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη εκτάσεων στη βιολογική κτηνοτροφία, την εξισωτική και τις σπάνιες φυλές, γεγονός που σε μεγάλο ποσοστό περιορίζει το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, διευκολύνει δε τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ θετική εξέλιξη, πολύ περισσότερο όταν επί εφτά μήνες το θέμα των βοσκοτόπων απέκτησε «εκρηκτικά» χαρακτηριστικά, λόγω της αδράνειας και της πρωτοφανούς επίδειξης απροθυμίας εξεύρεσης λύσεων απ’ την απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενέργειες και παραλείψεις του οποίου ενέτειναν, μάλιστα, το πρόβλημα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στην ΚΥΑ που εξεδόθη, ο πρώην υπουργός «ξέχασε» να εντάξει τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού Αιτωλοακαρνανίας να μείνουν εκτός, έδωσε δε προτεραιότητα στα αγροπεριβαλλοντικά, κατά τρόπο που τα διαθέσιμα βοσκοτόπια εξαντλούνται στους παραγωγούς Βιολογικής Γεωργίας. Με άλλα λόγια, προέβλεψε επιδότηση για μόλις 1100 περίπου κτηνοτρόφους της Βιολογικής, …σε ένα νομό όπου οι ζωικές μονάδες ξεπερνούν τις 11.500!!!

Η δυνατότητα ένταξης μη επιλέξιμων εκτάσεων σε συνάρτηση με το υπό κατάρτιση διαχειριστικό σχέδιο, θα αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το πρόβλημα, χρειάζεται, ωστόσο, συστηματική και σκληρή δουλειά, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνουν οι πληρωμές για το 1ο και το 2ο έτος εφαρμογής (2012-2013) μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Κατά πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου το υπουργείο ήδη εργάζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

πηγή : e-ea.gr