Δυσοίωνα τα οικονομικά του δήμου Αγρινίου

Υπερψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός – ισολογισμός – Bραχνάς τα δάνεια και οι δικαστικές αποφάσεις
Παπαναστασίου : Είμαστε υποθηκευμένοι για 20εκατ. ευρώ τουλάχιστον

Υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των παρατάξεων Παπαναστασίου και Μοσχολιού ο οικονομικός απολογισμός – ισολογισμός του δήμου Αγρινίου για το 2014, χρονιά που περιλαμβάνει πεπραγμένα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της τωρινής. Τη συζήτηση σημάδεψε η κριτική για τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγουμένης δημοτικής αρχής και ειδικότερα στον τρόπο που αποτύπωνονταν τα οικονομικά μεγέθη, καθώς και οι εκτιμήσεις της σημερινής δημοτικής αρχής για ένα ζοφερό οικονομικό μέλλον του δήμου Αγρινίου.

Τον τόνο στη συζήτηση έδωσε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Χρ. Γκούντας περιγράφοντας τα οικονομικά στοιχεία του 2014 και εκτιμώντας ότι ο δήμος Αγρινίου τις χρονιές που θα ακολουθήσουν θα βρεθεί σε δυσχερή θέση για την εξόφληση των υποχρεώσεών του. Στην εισήγησή του στάθηκε στην μείωση της ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, τη μείωση των εισπραχθέντων κατά 33% αλλά και τη μείωση των οφειλών του δήμου κατά 40%/ Σύμφωνα με τον κ. Γκούντα ο δήμος Αγρινίου έχει για το 2014 υπόλοιπο 5,474 εκατ. ευρώ και πλεόνασμα 1,060 εκατ. ευρώ. Με έμφαση ωστόσο στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει εκτίμηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για τις δικαστικές απαιτήσεις σε βάρος του δήμου, που εκτιμώνται σε 5,2 εκατ. ευρώ κατ΄ελάχιστον. Έκανε δε και ειδική αναφορά στην τελεσίδικη δικαστική απόφαση που προέκυψε μέσα στο 2015 για τη μελέτη ανέργερση δημαρχείου, που ανέρχεται σε 1,359 εκατ. ευρώ. Τέλος επειδή όπως εξήγησε το οικονομικό μέλλον προμηνύεται ζοφερό ο δήμος θα προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση των δανείων, εκτιμώντας ότι θυα εκξοικονομίσει 600.000 ευρώ το χρόνο.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο Ν. Θεοδωρόπουλος έκανε λόγο για επιβεβαίωση όσων έλεγε πέρυσι η παράταξή του για τον ισολογισμό του δήμου και για θετική εικόνα του δήμου. Ενώ κάλεσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να θυμηθεί όσα έλεγε για τα ανείσπραχτα του δήμου. Στην κριτική που δέχθηκε για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής απάντησε ότι δεν είναι υγιής ο δήμος που κάνει παρελθοντολογία. Ο Τίμος Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συπσέιρωση τόνισε ότι πίσω από τα νούμερα κρύβονται πολιτικές και πρόσθεσε ότι στα χνάρια της προηγούμενης κινείται και η επόμενη δημοτική αρχή. “Τα οικονομικά των δήμων έγιναν εργαλείο του κράτους για την εφαρμογή των μνημονίων” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η συναίνεση σημαίνει υποταγή σε αυτή την πολιτική, ενώ η παράταξή του έχει επιλέξει την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σε ανάλογο τόνο ο Στ. Μερμίγκης μίλησε για κράτος εχθρικό και άγριο απέναντι στα λαϊκά στρώματα και για τοπική διοίκηση που λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, που στη καλύτερη περίπτωση ζητιανεύει. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση που το κράτος αντιμετωπίζει τους δήμους από ως εταιρείες και τους καλεί να πληρώσουν φόρους.

Παπαναστασίου : Είμαστε υποθηκευμένοι
Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου κλείνοντας τη συζήτηση στάθηκε και αυτός στο γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει εκτίμηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για τις δικαστικές απαιτήσεις σε βάρος του δήμου, που εκτιμώνται σε 5,2 εκατ. ευρώ κατ΄ελάχιστον σε σύνολο απαιτήσεων 28εκατ. ευρώ. Έστρεψε όμως τα βέλη του στην προηγούμενη δημοτική αρχή και τον Π. Μοσχολιό λέγοντας χαρακτηριστικά : “Είμαστε υποθηκευμένοι για 20εκατ. ευρω τουλάχιστον. Ο Μοσχολιός πήρε δάνεια στις εποχές των παχιών αγελάδων για να δείξει ότι έκανε έργο. Ελάχιστα χρήματα πληρώθηκαν για το δάνειο 2,5 εκατ. που πάρθηκε για την αγορά του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου πάρθηκαν για νεκροταφεία και διανοίξεις δρόμων”. Τέλος ο Γ. Παπαναστασίου επιτέθηκε και στον πρωην αντιδήμαρχο Βλ. Σφυρή αναρωτώμενος τι θα πει στο δικαστήριο στους μηχανηματάδες που με αγωγές κατά του δήμου ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν έργο με προφορική του εντολή, έργο που σύμφωνα με τον Γ. Παπαναστασίου οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν το πιστοποιούν…

Από την παράταξη Τραπεζιώτη ο επικεφαλής της απουσίαζε από τη συνεδρίαση, ενώ στη διάκρεια της συζήτησης δεν τοποθετήθηκε κάποιος σύμβουλός της, εκτός από τον κ. Καμμένο που αρκέστηκε να πει ότι είναι «ανέτοιμος» να συμμετάσχει στη συζήτηση. Μάλιστα στη αρχή της συνεδρίασης πρότεινε την αναβολή του θέματος χωρίς ωστόσο να επιμείνει, αφού η έκθεση των λογιστών είχε δοθεί στις παρατάξεις εδώ και μια εβδομάδα.

ρεπορτάζ : Δ. Παπαδάκης