Ο 18χρονος Νέστορας Χαχάμης άνοιξε πανιά για το MIT

Ένα νέο παιδί μπορεί πάντα να κάνει περήφανους τους “μεγάλους”. Αυτή τη φορά ήρθε να μας βάλει τα “γυαλιά”, ο Νέστορας Χαχάμης. Ποιος είναι; Ένας 18χρονος από το Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας που πήρε υποτροφία για το Χάρβαρντ και επέλεξε να σπουδάσει στο εξωτερικό αντί να παραμείνει στην Ελλάδα.

Οι λόγοι πολλοί και τα συναισθήματα ακόμη περισσότερα. Το Newsit.gr επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να μας μιλήσει για τη νέα του ζωή. “Δεν το πίστευα ότι με δέχτηκαν στο ΜΙΤ”, λέει συγκινημένος.

-Γιατί επέλεξες να φύγεις τελικά από την Ελλάδα;
Στόχος μου ήταν να φοιτήσω στο Πολυτεχνείο, στην Ελλάδα. Τα δύο τελευταία χρόνια άρχισα να ενδιαφέρομαι και για Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ψάχνοντας, κατέληξα στο ΜΙΤ, το οποίο ήταν το μόνο από τις ΗΠΑ στο οποίο έκανα αίτηση. Έδωσα αμερικανικές εξετάσεις και τα πήγα πολύ καλά. Τελικά με επέλεξαν και απάντησα αμέσως ότι δέχομαι να φοιτήσω εκεί. Το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία για μένα επειδή είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στο είδος του. Θα έχω τη δυνατότητα να γνωρίσω μία νέα κουλτούρα και επίσης την ευκαιρία να συναντήσω φοιτητές από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, να συνεργαστώ μαζί τους, να αποκτήσω γνώσεις και εμπειρίες. Και φυσικά θεωρώ ότι τα εφόδια που θα έχω αργότερα, βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, θα είναι πολύτιμα.

-Με τι θες να ασχοληθείς στο μέλλον;
Στο ΜΙΤ θα σπουδάσω μαθηματικά και επιστήμη υπολογιστών. Ευελπιστώ να μπορέσω να εργαστώ πάνω στα αντικείμενα αυτά.

-Πώς αισθάνεσαι που είσαι στην Αμερική, σε μία από τις πιο σπουδαίες σχολές στον κόσμο;
Όταν μου απάντησαν θετικά από το ΜΙΤ δεν το πίστευα. Ήξερα πως από την Ελλάδα παίρνουν ένα ή δύο παιδιά το χρόνο. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια διαβάζω συστηματικά και πιστεύω ότι είχα μια καλή και σταθερή πορεία, λόγω της συνεχούς παρουσίας μου στους διαγωνισμούς (Πανελλήνιους και Διεθνείς). Για μένα ήταν κάτι σαν επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μου και νιώθω υπερήφανος γι αυτό.

-Γιατί δεν ήθελες να μείνεις στην Ελλάδα;
Ο αρχικός μου στόχος ήταν το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα. Αφού όμως μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία δε μπορούσα να αρνηθώ. Θεωρώ ότι μου ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές.

-Πώς είναι να ζεις στην Αμερική και να σπουδάζεις εκεί;
Στην Αμερική είμαι λίγο διάστημα, από τις 22 Αυγούστου. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Είμαι ενθουσιασμένος και ελπίζω να παραμείνω έτσι και στη συνέχεια. Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω σκληρά και να τα καταφέρω.

-Πόσο κοστίζει η υποτροφία;
Η υποτροφία που μου προσφέρουν είναι 52.000 δολάρια.

-Σκέφτεσαι να μείνεις μόνιμα στο εξωτερικό;
Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα το αν θα μείνω μόνιμα εδώ. Προς το παρόν η φοίτηση είναι 4 χρόνια. Ίσως ακολουθήσω μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Όλα αυτά μου φαίνονται μακρινά. Ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα και οι πολιτικοί να βάλουν το καλό της πατρίδας τους πάνω από το πολιτικό συμφέρον, να δουλέψουν για να γίνει η Ελλάδα μια σπουδαία χώρα. Τότε οι επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορεί να ξαναγυρίσουν και με τους επιστήμονες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η Ελλάδα έχει σπουδαίους ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες των οποίων το έργο θα έπρεπε εσείς οι δημοσιογράφοι να παρουσιάζετε πιο συχνά. Γιατί έχουμε την ανάγκη να βλέπουμε και να διαβάζουμε για τα επιτεύγματα των Ελλήνων. Είναι μια ελπίδα και ένα φως στην καταχνιά που ζούμε. Στο χέρι σας είναι, ασκώντας κριτική και παρουσιάζοντας την αλήθεια, να συμβάλλετε ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας.

πηγή : ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ / newsit.gr