Ανακοίνωση – στήριξη των αγροτοκτηνοτροφικών κινητοποιήσεων από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιτωλοακαρνανίας

Τα αγροτικά εισοδήματα βρίσκονται στο στόχαστρο το επόμενο διάστημα .Με την δανειακή συμφωνία της 20 Αυγούστου ,την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την εφαρμογή το επόμενο διάστημα ,απ’ την νέα Κυβέρνηση που εκλέχτηκε στις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη, ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Η εφαρμογή των μέτρων προβλέπει μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος των φτωχών αγροτών ,οδηγώντας στην καταστροφή, ήδη από πέρσι άρχισε η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος απ το πρώτο ευρώ και φόρο 13%. Η νέα δανειακή σύμβαση, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει φορολογία στο 26% και 29%,όπως και την φορολόγηση των επιδοτήσεων. Η εξίσωση των εισφορών του ΟΓΑ με αυτές του ΙΚΑ σημαίνει τριπλάσια καταβολή εισφορών ενώ μέχρι τώρα μεγάλο κομμάτι αγροτών δεν μπορεί να αποπληρώσει τις εισφορές δημιουργώντας μεγάλο έλημα στα ταμεία του ΟΓΑ ,ενώ άρχισε και η μείωση των αγροτικών συντάξεων των 350 ευρώ. Η κατάργηση του νόμου για φτηνό πετρέλαιο και η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στην σειρά των μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Στην περιοχή μας η αντικατάσταση του καπνού απ την συστηματική καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς και η μεγάλη δραστηριότητα στην κτηνοτροφία θα πληγούν ιδιαίτερα με τις αποφάσεις αυτές, καθώς θα μειωθεί το εισόδημα των αγροτών, κτηνοτρόφων και από την άλλη θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής, σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές. Η Αιτωλοακαρνανία εγκαταλελειμμένη εδώ και χρόνια από αρδευτικό δίκτυο. Το κλείσιμο πολλών ΤΟΕΒ ή υπολειτουργία άλλων, με μεγάλα προβλήματα στις διώρυγες με περισσότερα αυτής της πεδιάδας Νιοχωρίου, έργα κατασκευής του 1962, δεν μπορούν με τίποτα να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες για οργανωμένη παραγωγή. Η ελλιπής άρδευση της άνω και κάτω πεδιάδας Αχελώου με τεράστιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων χωρίς νερό σημαίνει κατακόρυφη πτώση της παραγωγής.Οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, η εμπορική τιμή του αρνίσιου κρέατος 3,5 έως 5 ευρώ το κιλό και η τιμή του γάλατος από 80-90 λεπτά το κιλό, είναι τιμές στάσιμες πάνω από 20 χρόνια, ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε από πέρσι με τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους ορεινών βοσκότοπων και την μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης.

Η τιμή της βρώσιμης ελιάς μειώνετε συνεχώς και κυμαίνεται για άλλες ποικιλίες στο 1 ευρώ και για άλλες στο μισό. Ενώ στην παραγωγή ελαιόλαδου, η εμπορική αξία πέφτει στα 2 ευρώ το κιλό σε χρονιές μεγάλης παραγωγής. Οι εναλλακτικές καλλιέργειες για την Αιτωλοακαρνανία όπως η παραγωγή δενδροκαλλιέργειας ροδιάς , σπαραγγιών κ.α. , αποδείχθηκαν φούσκα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπολογιστούν σαν μία βασική καλλιέργεια . Όσοι αγρότες τσίμπησαν στα προγράμματα των φωτοβολταϊκών, τώρα πληρώνουν τα δάνεια ενώ η συμφωνία για την τιμή που θα πουλάτε το ρεύμα δεν τηρείτε.Η ανατροπή του 3ου Μνημονίου της συμμορίας του ευρώ και του «μένουμε Ευρώπη» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού απαιτεί ένα αγωνιστικό παλλαϊκό ΟΧΙ με βαθύ αντικυβερνητικό – αντι ΕΕ, αντικαπιταλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Προϋποθέτει την κοινή δράση της μαχόμενης Αριστεράς μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Από αυτή τη σκοπιά η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στηρίζει τη πάλη της φτωχομεσαίας αγροτιάς:
1) για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών επιβίωσης για να υπάρχουν όροι παραμονής στην ύπαιθρο όπως: άμεση απόσυρση της φορολεηλασίας και των συντάξεων δίψας, κατάργηση των χαρατσιών , κατώτερες εγγυημένες τιμές, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, πλήρη δημόσια ασφάλιση της παραγωγής, απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, άμεση αποζημίωση των καταστροφών και ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων της υπαίθρου ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία. 2) για τη δημιουργία των δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών της με εργατικό έλεγχο και διεκδίκηση κρατικής ενίσχυσης σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. 3) για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες 4) για την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Τα αιτήματα αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν στη πάλη για την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν, τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την αποδέσμευση της χώρας από τη Ε.Ε, με δημοκρατικό επανακαθορισμό των διεθνών μας σχέσεων. Με τον οργανωμένο λαό που θα του ανήκει η χώρα του, μακριά από τη μπότα των δανειστών, που θα αμφισβητεί έμπρακτα την εξουσία την ιδιοκτησία και τα πλούτη της αστικής τάξης, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου. Η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να ξεσηκωθεί και να αποτελέσει τον πυροκροτητή για ενωτικούς νικηφόρους αγώνες ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα συνεταιράκια της (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ), την ευρωπαϊκή επιτροπεία, τα μνημόνια και τις δανειακές τους συμβάσεις, επιβάλλοντας ένα άλλο μέλλον για τη θιγόμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α θα πάρει πρωτοβουλίες και θα στηρίξει ένα νέο νικηφόρο γύρο αντιπαράθεσης συμβάλλοντας σε ένα μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς-εργαζομένων-ανέργων, γιατί μόνο ο οργανωμένος και ξεσηκωμένος λαός με τα δικά του όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης μπορούν να επιβάλλουν έναν άλλο δρόμο χωρίς την Ε.Ε, το χρέος, το ευρώ και τα μνημόνια.

Η Τ.Ε. Ανταρσύα Αιτωλοακαρνανίας καλεί τον λαό της περιοχής μας να συμπαρασταθεί στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στης 11π.μ. στον Κόμβο Κουβαρά.

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιτωλοακαρνανίας