Ολοκληρώθηκε η αναβίωση των “Θερμικών” στο Θέρμο

Στο αρχαίο Θέρμο, που ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, συνέρχονταν κατά το μήνα Σεπτέμβριο η μεγάλη Ομοσπονδιακή Συνέλευση, «η των Θερμικών σύνοδος». Όλοι οι πολίτες της Αιτωλικής Συμπολιτείας, οι έχοντες νόμιμη ηλικία, συνέρχονταν στο Θέρμο για να εκλέξουν τους άρχοντές τους, αλλά και να αποφασίσουν για τα διάφορα θέματα της Συμπολιτείας. Ο χώρος με τις 3 τεραστίων διαστάσεων στοές, διακοσμημένος με εκατοντάδες ανδριάντες, ήταν ιδανικός και για τις εμπορικές συναλλαγές και διασκεδάσεις τους.

Η νεοσυσταθείσα «Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου», αποφάσισε να αναβιώσει και καταστήσει θεσμό, τα αρχαία ΘΕΡΜΙΚΑ, με τη διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, αθλητικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και με την παράλληλη ανάδειξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στις δραστηριότητες εκείνες που συμβάλλουν στη βελτίωση του πολιτιστικού ενδιαφέροντος και της τοπικής οικονομίας.

Η πρότασή μας με τις 4ήμερες εκδηλώσεις των ΘΕΡΜΙΚΩΝ 2015, είχε ενταχθεί στο περιφερειακό Πρόγραμμα I.C.E. (innovation culture and creativity for a new economy) και είχε επιλεγεί μαζί με άλλες 9 ακόμη προτάσεις, από 35 συνολικά που διαγωνίσθηκαν. Στα Θερμικά 2015 εκτός από την Εταιρεία Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου συμμετείχαν 1. Το κέντρο Πολιτισμού-Αθλητισμού &Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμου, 2. Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου, 3. Η Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, 4. Ο Σύλλογος των Απανταχού Μυρτιωτών, 5. Η Αρχαιολογική, Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων.

Οι εκδηλώσεις μας: Παραλίμνια, Παρατριχώνια και Παραευήνια διαδρομή. Επίσκεψη σε Βυζαντινά μοναστήρια. Φεστιβάλ Παιχνιδιών. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Α΄ & Β΄τάξης Γυμνασίου Θέρμου στον αρχαιολογικό χώρο. Έκθεση τοπικών προϊόντων. Συνέδριο με θέμα το αρχαίο Θέρμο, με μεγάλη επιτυχία, επιπέδου και συμμετοχής, όπου εγκρίθηκε και το επισυναπτόμενο σχετικό ψήφισμα. Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας, αγώνας ανωμάλου δρόμου και παραδοσιακοί χοροί.

Από την Εταιρεία Φίλων Μουσείου &Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου