Ασχημούλα

Γιατί άραγε το Αγρίνιο είναι τόσο άσχημο; …Πράγματι κατά γενική παραδοχή είναι μια άσχημη πόλη. Όπως και σχεδόν όλες οι επαρχιακές πόλεις στην Ελλάδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως τα Ιωάννινα, η Φλώρινα, ο Βόλος κλπ)

Αυτό που κάνει το Αγρίνιο άσχημο, κατ΄εμέ, είναι η βεβιασμένη προσπάθεια να γίνουμε πόλη. Να γίνουμε πόλη σηκώνοντας πολυκατοικίες όπου να ναι, να γκρεμίσουμε κάθε τι παραδοσιακό και γραφικό, και να “ορθώσουμε” άσχημα κατασκευάσματα που θα φιλοξενούν γραφεία με τις τεράστιες ταμπέλες και ξενέρωτα διαμερίσματα. Να γίνουμε πόλη “πετώντας” το χωριό από την ρυμοτομία, αλλά κρατώντας το στην νοοτροπία μας. Αυτός ο συνδυασμός είναι και ο πιο προφανής λόγος που το Αγρίνιο είναι άσχημο…

Ένας άλλος λόγος είναι εμείς οι πολίτες, οι κάτοικοι του Αγρινίου. Αφ’ ενός δεν αγαπάμε και τόσο την πόλη μας, και την έχουμε παρατήσει στην τύχη της και αφετέρου είμαστε καχύποπτοι σε ο,τιδήποτε καινούριο συμβαίνει μέσα σε αυτή. Δεν αγκαλιάζουμε δράσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάδειξη της πόλης, απλά τις σνομπάρουμε και πάμε για μπύρες…Τσαφωμένες… Που ωραίες είναι κι αυτές, ειδικά με μεζέ, αλλά ας δούμε κι αυτές τις ρημαδοδράσεις.

3ος λόγος που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος είναι οι Πολιτικοί. Βουλευτές και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μπει στο τρυπάκι των κομματικών παιχνιδιών και έχουν αφήσει κι αυτοί με την σειρά τους την πόλη στην τύχη της. Μέχρι πριν λίγο καιρό πρώτο μέλημα των βουλευτών ήταν να βάλουν τα κομματικά παιδιά σε κανά ΜΕΤΡΟ, ή σε καμιά θεσούλα, κι ο τόπος έμεινε πίσω. Λεφτά και επιχορηγήσεις πήγαν στο κουβά και η πόλη παρέμεινε άσχημη. Ειδικά για τους βουλευτές η κουβέντα είναι μεγάλη, αλλά ούτως ή άλλως εμείς τους εκλέξαμε, οπότε η ευθύνη βαραίνει και εμάς.

Συνεπώς το να γίνει το Αγρίνιο όμορφη πόλη είναι μάλλον “όνειρο θερινής νυκτός”, εκτός αν πέσει βόμβα και ξαναχτιστεί από την αρχή. Αλλά μπορεί να ομορφύνει από εμάς. Αν κινητοποιηθεί ο καθένας στον τομέα του ξεχωριστά. Αν αγκαλιαστούν οι όποιες πρωτοβουλίες γίνονται κι ας μην είναι όλες του γούστου μας. Αν ξυπνήσουμε λιγάκι, ειδικά εμείς οι 30+, που επιστρέψαμε στην γενέτειρα, μπορεί να αλλάξει το πράγμα. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε…

Γ.Κ.

ΥΓ: Δράσεις και ενέργειες γίνονται, δεν είμαι μηδενιστής. Η πόλη σιγά σιγά ξυπνάει, απλά θέλει κι άλλο…

ΥΓ2: Αύριο Παρασκεύη 9/10 από τις 18.00 έως τις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες της Ειδομένης. (διαβάστε εδώ)