Kατσούλης – Καραπάνος : “Άνθρακες ο θησαυρός” του «Καραπάνος – show»

Eπικριτικά σχολιάζουν τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου με ανακοίνωσή τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» Κατσούλης Παναγιώτης και Καρατσόλης Παντελής.

Αναλυτικά :
Σε μια σχεδόν prive συνεδρίαση, απουσία περισσοτέρων του 1/3 των δημοτικών συμβούλων, των μισών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων και των πολιτών του δήμου μας, παρουσιάσθηκε ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων της τωρινής δημοτικής αρχής, ο οποίος εκτός της παράταξης Καραπάνου βρήκε αμέριστη στήριξη και εκ της Άκρας Δεξιάς (το αίμα νερό δεν γίνεται…).
Συνεδρίαση κατά τύπο και ουσία άκυρη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου Α. Κότσαλου, στον οποίο θέλουμε να θυμίσουμε πως δεν ψηφίσθηκε για να εκπροσωπεί μια παράταξη, έχει θεσμικό ρόλο έκφρασης του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και οφείλει να σέβεται και να τηρεί πιστά τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ., που και ο ίδιος άλλωστε έχει ψηφίσει.
Αφού λοιπόν χορτάσαμε σε αυτήν, για μια ακόμη φορά, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, εντοπίσαμε μια σειρά από εσκεμμένες ανακρίβειες του κου Καραπάνου, πράγμα σύνηθες – πλέον – για εκείνον. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα ακόλουθα:
ΨΕΜΑ 1ο: «Για πρώτη φορά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτούργησε πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών». Από το καλοκαίρι του 2011 λειτουργεί με ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
ΨΕΜΑ 2ο: «Σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμη η μελέτη διάνοιξης του διαύλου του λιμανιού. Δεν υπήρχε τίποτα». Και μελέτη ύψους περίπου 700 χιλ. € υπήρξε και με δική μας ευθύνη προηγήθηκε μελέτη βυθομετρικής αποτύπωσης που δεν υπήρχε σε εν λειτουργία λιμάνι και προγραμματική σύμβαση υπογράφτηκε με το Λ.Τ. Αλήθεια αν τίποτε δεν υπήρχε και θα γίνει σε 10 μέρες, επί ποίου πράγματος πήρατε έγκριση περιβαλλοντικών όρων; Το τίποτε δεν χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση.
ΨΕΜΑ 3ο: «Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική προστασία». Ήτοι κατά τον κ. Καραπάνο το κρατικό πρόγραμμα του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και το σε αναμονή ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της φτώχειας. Και ο δήμος δίχως «ξένα κόλλυβα», ποια πρωτοβουλία υποστήριξης των αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας ανέλαβε; Τι απέγινε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο εμείς λειτουργήσαμε για σχεδόν τρία χρόνια χωρίς οικονομική υποστήριξη; Τι απέγινε το Κοινωνικό Ιατρείο; Τόσοι «εθελοντές» βρίσκονται «αφιλοκερδώς» δίπλα σας, ας βάλουν πλάτη και σε κάποια κοινωνική δομή…
ΨΕΜΑ 4ο: «Πληρώσαμε τα απορριμματοφόρα του Leasing. Τα προηγούμενα χρόνια απολύτως τίποτα». Έλεος κ. Καραπάνο, τα απορριμματοφόρα με Leasing αγοράσθηκαν πριν το 2010. Λέτε επί 4 χρόνια να μας τα είχε χαρίσει η Πειραιώς; Η Οικονομική Υπηρεσία μπορεί να σας βεβαιώσει περί του αντιθέτου.
ΨΕΜΑ 5ο: «Αυξήσαμε τα έσοδα διότι ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη διασταύρωση των στοιχείων για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους και το συμψηφισμό οφειλών και χρεών του σχεδίου πόλης». Ο κ. Καραπάνος με καθυστέρηση «ανακάλυψε την Αμερική», αφού και οι δυο ρυθμίσεις ξεκίνησαν το 2013 – 2014. Ούτε γι’ αυτό σας ενημέρωσε η Οικονομική Υπηρεσία;
ΨΕΜΑ 6ο: «Πληρώσαμε 1,5 εκατ. € από το χρέος των 5 εκατ. € του δήμου». Ακόμη και αν τα δεδομένα είναι ορθά και όχι «μαγειρεμένα», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και για τα οποία θα μιλήσουμε σύντομα, ρωτάμε τον κ. Καραπάνο: Πόσο ήταν το χρέος του δήμου το 2011; Τι πληρώθηκε 2011 και 2012, προ ένταξης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές; Από το 1,5 εκατ. € που λέτε πως πληρώσατε, πόσα ήταν ενταγμένα στα ληξιπρόθεσμα;
Δώστε τα πραγματικά στοιχεία να συγκρίνουν οι δημότες. Και τελικά πότε λέγατε την αλήθεια, πριν από μερικούς μήνες όταν μας κατηγορούσατε «για σπατάλη και κακοδιαχείριση» και απειλούσατε με «αποκαλύψεις» ή τώρα που εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζετε πως μειώσαμε το χρέος τουλάχιστον κατά 3 εκατ. €, σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία; Και κάτι ακόμη: Επειδή πολύ λόγο κάνετε για τις σωρηδόν δικαστικές αποφάσεις, σας προκαλούμε να πείτε πόσες από αυτές αφορούν τη δική μας δημοτική αρχή και πόσες προγενέστερες και ποιών δημοτικών αρχόντων, καθώς και τι πληρώθηκε από εμάς την προηγούμενη τριετία.
Ειδικά επί των οικονομικών πεπραγμένων, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μορφής δημόσιο διάλογο μαζί σας, παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων, αν φυσικά το επιθυμείτε. Όσο για τη «διαφάνεια σας» και το «όλα στο φως», σε λίγο «θα γελάσει κάθε πικραμένος»…
Όμως εκτός από τους παραπάνω «μύθους του Αισώπου» που εξεστόμισε ο κ. Καραπάνος, υπέστη και «αμνησία» σε μια σειρά βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του δήμου. Τα πλέον βασικά που «ξέχασε»:
• Τι απέγινε η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων; Την «έφαγαν» τα capital controls, μοναδική περίπτωση σε όλη τη χώρα!
• Η λέξη τουρισμός ούτε καν αναφέρθηκε στην εισήγησή του. Περίεργο μετά από τόση δουλειά που έπεσε φέτος στον τομέα αυτό… Εκτός και αν τον έχουν αναλάβει άλλοι φορείς, προς τιμήν τους.
• Σε πόσα ευρωπαϊκά προγράμματα κατέθεσε προτάσεις ο δήμος αυτή τη χρονιά; Σε κανένα, λόγω έλλειψης λίγων χρημάτων για τη δική του συμμετοχή. Όμως 36 χιλ. € για νέο αυτοκίνητο δημάρχου διαθέτει. Είναι θέμα προτεραιοτήτων…
• Πως προχωρά ο στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έστω και με 10μηνη καθυστέρηση από τότε που εμείς τον ξεκινήσαμε; Στηρίζουμε ανοιχτά την προσπάθεια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να στηθεί και «μαγαζάκι αδιαφάνειας», με λογότυπους αξίας 12 χιλ. €. Ρίξτε μια ματιά στις Οργανωτικές Επιτροπές των άλλων πόλεων (Τρίπολη, Καλαμάτα κ.α.). Σ’ αυτές συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας των Δ.Σ. Εδώ κανένας. Γιατί;
• Πότε θα συζητήσει το Δ.Σ. τις προτεραιότητες του δήμου στο νέο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», που ήδη βρίσκεται στη δεύτερη φάση του; Εκτός αν και αυτό έχει αναληφθεί από «άλλους»; Πάντως στα άλλα Δ.Σ. των βασικών δήμων της Περιφέρειας, έχει συζητηθεί και αποφασισθεί προ πολλού.
Όσο για τις δυο «μεγάλες εξαγγελίες» του κ. Καραπάνου, τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Ανακάλυψε τον κατ’ αυτόν «συμμετοχικό προϋπολογισμό» το 2016! Ας ανατρέξει στις Γενικές Συνελεύσεις που κάναμε σε όλες τα δημοτικές κοινότητες το 2012. Και τι θα μοιράσει το 2016 σε αυτές, λόγω «νοικοκυρέματος»; Τη μισή ΣΑΤΑ, ήτοι 250 χιλ. €. Αν διαιρέσουμε το ποσό αυτό με το σύνολο των Δ.Κ., τότε σε κάθε μια από αυτές οι πολίτες θα αποφασίσουν έργα της τάξης περίπου των 10 χιλ. €!! «Όχι άλλο κάρβουνο» κ. Καραπάνο.
Όσο για τη δεύτερη, δηλαδή το νερό του Αιτωλικού, αφού το «χαρακτήρισε ως μη πρώτης προτεραιότητας έργο» ώστε να πάρει τα 500 χιλ. € και να τα μεταφέρει στο ΧΥΤΑ, τώρα δηλώνει πως θα το φτιάξει ο Σπίρτζης και το Υπουργείο Υποδομών! Μακάρι, γιατί αλλιώς θα έχουμε «δράματα»…
Κλείνοντας υποστηρίζουμε:
Δώσαμε τον απαραίτητο χρόνο στη νέα δημοτική αρχή. Βάλαμε πλάτη σε πολλά. Σ’ εκείνα που θεωρήσαμε σωστά πήραν θετική ψήφο, παρ’ όλες τις ανήθικες προσωπικές σε βάρος μας επιθέσεις. Δεν ασκήσαμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση «της λακκούβας και του χόρτου», γιατί γνωρίζουμε εκ των έσω τα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Είμαστε παρόντες σε ό,τι έχει αποφασισθεί και ζητήθηκε η συμμετοχή μας. Αλλά δυστυχώς ο κ. Καραπάνος με αποκλειστική του ευθύνη, οδηγεί το καράβι σε «θολά και επιλήψιμα νερά». Αυτός και μόνο αυτός, το βυθίζει στο «βούρκο της εσωστρέφειας».
Αναλυτικότερα, σας καλούμε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στις 8μμ, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου liberty, σε μια ελεύθερη και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.