Μουσείο Βάσως Κατράκη

Η Βάσω Κατράκη ήταν μία από τις κορυφαίες μορφές στον χώρο της χαρακτικής στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Γεννημένη στο Αιτωλικό το 1914, αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της υπηρετώντας την τέχνη της, δημιουργώντας έργο που ξεπέρασε τα στενά όρια της Ελλάδας.

Βάσω ΚατράκηΕκθέτοντας συχνά στο εξωτερικό (σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις), βραβεύτηκε πολλές φορές κατακτώντας με την αδιαμφισβήτητη αξία της μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα του χώρου.

Με σκοπό την προβολή και τη διάδοση του έργου της, δημιουργήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Αιτωλικό, το Μουσείο και Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Κατράκη, που φιλοξενεί πάνω από τετρακόσια έργα, χαρακτικά ανάτυπα, πρωτόλεια σχέδια (χρωματιστά και μαυρόασπρα), μήτρες από πέτρα και ξύλο κ.ά.

Οι πολλές ζωγραφισμένες πέτρες κρύβουν μάλιστα πίσω τους και μια ιδιαίτερη ιστορία: είναι πέτρες που εξορισμένοι στη Γυάρο (κατά τη διάρκεια της επταετίας) έδιναν σε όσους έφευγαν από την εξορία με σκοπό να τις παραδώσουν στις οικογένειές τους, ως ένα είδος «μηνύματος». Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2006 και είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως (τηλ. 26320 23269).

πηγή : thetravelbook.gr Κείμενο: Γιάννης Μαντάς