Για να λέμε ότι απορροφήσαμε λεφτά…

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών προκάλεσε διάφορες συζητήσεις προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Με το τι λένε ο νυν και πρώην δήμαρχος για το θέμα δεν θα ασχοληθούμε….

Θα ασχοληθούμε με κάτι σημαντικότερο. Αυτή η δομή δημιουργήθηκε από το ΕΣΠΑ φυσικά και μέσα από ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε κάποια κριτήρια και κάλεσε τους δήμους να υποβάλλουν πρότασεις. Το σημαντικότερο όλων είναι το πληθυσμιακό κριτήριο που τέθηκε, γιατί αυτές οι δομές έγιναν μόνο στις μεγάλες πόλεις. Ο δήμος Θέρμου για παράδειγμα ή ο δήμος Βόνιτσας αλλά και κανένας άλλος δήμος της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορούσε να καταθέσει πρόταση, λόγω του πληθυσμιακού κριτηρίου. Ήρθε λοιπόν το Υπουργείο από την Αθήνα να σχεδιάσει μια δομή στην πόλη μας, χωρίς να έχει γνώση του προβλήματος στην περιοχή και χωρίς να έχει λάβει υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες του θέματος.

Έτσι λοιπόν σε αυτό τον Ξενώνα που έγινε στο Αγρίνιο και που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 γυναίκες, μέσα σε ενάμιση και βάλε χρόνο από τότε που λειτουργεί, έχουν φιλοξενηθεί για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα κακοποιημένες γυναίκες λιγότερες από τα δάκτυλα ενός χεριού…. Ας λένε οι στατιστικές ότι 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της και 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, στο Αγρίνιο ο Ξενώνας ουσιαστικά παραμένει άδειος. Οι λόγοι είναι πολλοί, με κύριο ότι η περιοχή δεν παύει να είναι μια κλειστή κοινωνία και πολλές γυναίκες να φοβούνται -κακώς- τον στιγματισμό από τη φιλοξενία σε μια τέτοια δομή ή να έχουν κάποιου είδους προκατάληψη για δομές σαν και αυτή.

Από όλα αυτά τι μένει; Ένας κακός σχεδιασμός, μια δομή που το αποτέλεσμα δείχνει ότι έγινε για να λέμε ότι απορροφήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά επί της ουσίας πήγαν στο βρόντο. Α, να μην ξεχάσουμε μένουν και οι δυο δήμαρχοι που τσακώνονται…