Η ειδωλολατρεία του Καραμανλή είναι το πρόβλημα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Αν έχει κάποιος την ικανότητα να συγκρατήσει τα γέλια του με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία και να παρατηρήσει κάπως ψύχραιμα τα πράγματα, τότε ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα διαπιστώσει είναι η ειδωλολατρεία του Καραμανλή. Το μόνο που έχουν δεν κάνει οι απλοί ψηφοφόροι και οι βουλευτές του κόμματος είναι να κυκλοφορούν με το κάδρο του Καραμανλή κρεμασμένο από το λαιμό τους.

Ο Καραμανλής ο νεότερος, ο Κωστάκης, που τον λέγαν τα πασόκια όταν εκείνα πλασάρονταν ως το κόμμα του Χρηματιστηρίου, τυγχάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας από όλους μέσα στην ΝΔ, μιας ασυλίας όχι μόνο για τις ευθύνες του στη χρεοκοπία της χώρας, αλλά και για τις μεθοδεύσεις του το τελευταίο διάστημα για την εκλογή του νέου προέδρου στη ΝΔ. Μπορεί ο ίδιος, αλλά και οι περισσότεροι μέσα στην ΝΔ, να πιστεύουν ότι ο Καραμανλής δικαιώθηκε πια, όταν ζητούσε συναίνεση και έλεγε ότι η οικονομία χρειάζεται μέτρα και ο λαϊκιστής ΓΑΠ υπόσχονταν ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια. Γιατί, στην πενταετία του Καραμανλή η οικονομία εκτροχιάστηκε (δημόσιο χρέος και έλλειμμα), το κράτος διογκώθηκε με τους συμβασιούχους του ΠΑΣΟΚ που τους μονιμοποίησε ο Καραμανλής μαζί με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μεταρρυθμίσεις μάλλον δεν… έγιναν… Επί πέντε και πλέον χρόνια ο Καραμανλής κρατά μια πολύ ανέντιμη στάση, παριστάνοντας τον “δικαιωμένο” Βούδα, που έσπασε τη σιωπή του μόνο για να μας πει να ψηφίσουμε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δεν έχει κάνει ούτε μια ομιλία στη βουλή, παίρνει τους μισθούς -εννοείται- απολαμβάνει όλα τα προνόμια των τέως πρωθυπουργών, μιλάει “μέσω κύκλων και συνεργατών” και θέλει να έχει τον πρώτο λόγο -φυσικά, αφού αισθάνεται ιδιοκτήτης του μαγαζιού- για το επόμενο πρόεδρο της ΝΔ.

Είναι πραγματικά ντροπή για όλους μέσα στην Νέα Δημοκρατία που δεν βρέθηκε ένας να του τα επισημαίνει όλα αυτά και να τον κράξει κατά πως του αρμόζει. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και αυτοί που θίγονται από τις μεθοδεύσεις του, ο Τζιτζικώστας, ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης, στάζουν μέλι για τον Κωστάκη… Η μούμια του νεώτερου Καραμανλισμού έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία ένα πολιτικό ζόμπι, που δεν εννοεί να προσαρμοστεί στην εποχή… Είναι πραγματικά κωμικό να συστήνεται η Νέα Δημοκρατία ως φιλελεύθερη παράταξη, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει βρει το θάρρος να αποκηρύξει τον κρατισμό που και η ίδια υπηρέτησε. Είναι πραγματικά κωμικό την ώρα που απευθύνονται στη βάση για την εκλογή προέδρου, να βγαίνουν οι βαρόνοι και λένε “στηρίζω Μεϊμαράκη” ή “στηρίζω Τζιτζικώστα” και όλοι μαζί καιρό τώρα να προσπαθούν να εικάσουν τι αισθάνεται ο Καραμανλής, τι στηρίζει ο Καραμανλής, τι λένε οι “κύκλοι” του Καραμανλή, για να πράξουν αναλόγως. Είναι καιρός και ο Καραμανλής και οι ειδωλολάτρες του να το πάρουν απόφαση ότι τέλειωσε αυτή η εποχή και να αφήσουν να πράγματα να εξελιχθούν, όπως θέλει βάση και όπως θα προκύψουν μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση που πρέπει κάποτε να γίνει μέσα στη ΝΔ, γιατί κάποτε (2004) τη ΝΔ και τον Καραμανλή τους ψήφισαν 3,4 εκατομ. Έλληνες θέλοντας να διώξουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά τους προέκυψε ένα γαλάζιο ΠΑΣΟΚ και λάκισαν σταδιακά. Αυτό είναι το πρόβλημα της ΝΔ. Η λύση όμως δεν θα δοθεί με τον Καραμανλή σκιώδη αρχηγό και την ειδωλολατρεία του. Ας το καταλάβουν, αν θέλουν να πάνε μπροστά.