Σε συμβιβασμό για το σκάνδαλο του νέου δημαρχείου

Η μακέτα του νέου δημαρχείου που θάααα... χτίζονταν

Σε εξώδικο συμβιβασμό προσπαθώντας να περιορίσει την ήδη μεγάλη ζημία οδηγείται ο δήμος Αγρινίου με τους μελετητές της μελέτης για το νέο δημαρχείο που θα… χτίζονταν στο χώρο των παλαιών σφαγείων.

Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση για τον δήμο Αγρινίου ξεκινά όταν το 2001 επί δημαρχίας Σώκου ανατέθηκε μελέτη για την ανέγερση νέου δημαρχείου, που θα κόστιζε 20 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου… Στη συνέχεια η δημοτική αρχή του Π. Μοσχολιού εγκατέλειψε το όλο σχέδιο, επικαλούμενη την έλλειψη χρημάτων και το ακριβό κόστος του εγχειρήματος και σταμάτησε να εξοφλεί τους μελετητές. Οι μελετητές προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και ο δήμος Αγρινίου πλέον καλείται να πληρώσει επιπλέον τους τόκους υπερημερίας και τη δικαστική δαπάνη, συνολικά δηλαδή 1.359.642,71€. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν ο δήμος Αγρινίου πλήρωνε και συνεχίζει να πληρώνει ενοίκια για να στεγάσει υπηρεσίες και δομές του. Μάλιστα μέχρι πριν 3-4 χρόνια, γιατί στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν κάποιοι δημοτικοί χώροι και έγινε μια μικρή εξοικονόμηση δαπανών, τα ποσά που δαπανούσε ο δήμος Αγρινίου για μισθώματα ετησίως έφταναν τις 300.000 ευρώ…

Η μακέτα του νέου δημαρχείου που θάααα... χτίζονταν
Η μακέτα του νέου δημαρχείου που θάααα… χτίζονταν
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ζημία από το σκάνδαλο αυτό και μετά από πρόταση εξώδικου συμβιβασμού που κατέθεσαν οι μελετητές, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου αποφάσισε να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση του εξώδικου συμβιβασμού, από τον οποίο προκύπτει όφελος για το δήμο. Συγκεκριμένα οι μελετητές δέχονται να παραιτηθούν από την εν γένει μέχρι σήμερα δικαστική δαπάνη καθώς και τους τόκους, πλην του ποσού των 130.000 € που έχει ήδη καταβληθεί και αφορά σε δικαστική δαπάνη και τόκους κεφαλαίου. Δέχονται επίσης να τους καταβληθεί το ήμισυ της αμοιβής τους, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 23%, και να παραιτηθούν του υπολοίπου. Συνολικά δηλαδή δέχονται να τους καταβληθεί το ποσό των 498.119,98€. Το ποσό αυτό ο Δήμος Αγρινίου θα το καταβάλει σε 16 ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 30.000€ εκάστης, αρχής γενομένης από το μήνα Μάρτιο έτος 2016 και σε μία επιπλέον δόση, μετά την ολοκλήρωση των 16αρχικών, ποσού 18.119,98€, όλες καταβαλλόμενες εντός του 2ου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα. Μάλιστα οι μελετητές ζητούν αυστηρή τήρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προτείνουν, ως προς τις επιμέρους προθεσμίες καταβολής των δόσεων.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου εισηγείται την εξώδικη επίλυση της διαφοράς με τους μελετητές, ενόψει της παραίτησης τους από τόκους και δικαστικές δαπάνες πέραν των όσων ήδη έχουν καταβληθεί και της περαιτέρω παραίτησης τους από περίπου 50% του κεφαλαίου, ωστόσο εισηγείται την πρόβλεψη δυνατότητας ανοχής καθυστέρησης εκάστης δόσης εκ μέρους του Δήμου για διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών ενόψει, τόσο της προφανώς δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, όσο και της πιθανής καθυστέρησης των επιχορηγήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση