Για πρώτη φορά φεστιβάλ Μονολόγων ερασιτεχνών ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου ανοίγει η αυλαία του «1ου Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών» την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015.

Πρόκειται για μια σειρά μονολόγων, που ερμηνεύουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι με αφορμές από την ίδια τη ζωή και με όπλο την αγάπη για την τέχνη, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τη δημιουργική δουλειά που κάνουν ομάδες νέων στην ευρύτερη περιοχής του Δήμου.Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου θα λάβει χώρα από τις 27 έως τις 29 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου, στις 9.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Η τελετή λήξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2015, παρουσία του Χρήστου Καλαβρούζου, ηθοποιού και τραγουδιστή από την Καλαβρούζα της Ναυπακτίας, ο οποίος θα τιμηθεί από το Δήμο Αγρινίου για το πολυετές έργο του, ενώ θα ερμηνεύσει ένα μονόλογο που θα φέρει την υποκριτική σφραγίδα του.

«Αποτελεί χρέος και προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής να αναδείξει και να φέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, τους νέους καλλιτέχνες οι οποίοι, γεμάτοι φαντασία και δυναμισμό, τις περισσότερες φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δημιουργούν καθημερινά, αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι μπορούν να αποτελέσουν τα ζωντανά κύτταρα που θα αναζωογονήσουν τον Πολιτισμό στο Αγρίνιο, μέσα από μια νέα, καινοτόμο, προσέγγιση και με βάση την ομαδική δουλειά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αγρινίου, διοργανώνει για πρώτη χρονιά φέτος το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ», δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τουςΤαυτοχρόνως, είναι επιβεβλημένο ο Δήμος να συνεχίσει και να ενδυναμώσει την πιο ουσιαστική και σφαιρική προσέγγιση στα θέματα Πολιτισμού, προσφέροντας επίσης, στο μέτρο του δυνατού, εναλλακτικές προτάσεις και γιατί όχι λύσεις για τον ελεύθερο χρόνο των δημοτών, κάθε ηλικίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Η Καλλιτεχνική επιτροπή του «1ου Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών» αποτελείται από τους :
Καραγέωργο Νίκο – Καλλιτεχνικό ∆/ντή ∆Η.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Ροϊλού Γιάννα – ∆ρ. – ∆ιδάσκουσα του τµήµατος ΘΣ Πάτρας – Συγγραφέα, Μικέλλη Γιώργο – Θεατρολόγο .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
27 Δεκεμβρίου 2015
-Ερασιτεχνικό Θεατρικό τμήμα Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου Ομάδα Α΄
Γελώντας άγρια του Christopher Durang
Μετάφραση: Χ. Παπαδάκη, Δ.Φράγκιογλου
Ερμηνεία: Κουθούρη Ειρήνη
Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα
Ένα κωμικό και συνάμα τραγικό πορτρέτο της σύγχρονης ζωής σε μια μεγαλούπολη. Κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα όπου όλα έχουν θέση στο λόγο της. Και τούτο γιατί το μόνο που επιζητεί είναι να βρεθεί κάποιος δίαυλος επικοινωνίας σε ένα κόσμο παλαβό και σκληρό που αρνείται κάθε ανθρώπινη επαφή.

-Ερασιτεχνικό Θεατρικό τμήμα Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου Ομάδα Β΄
Η Εβραία του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Ερμηνεία: Λαμπρακοπούλου Γεωργία
Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα
Ένα από τα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα που ο Μπρεχτ έγραψε εξόριστος από τη Γερμανία από το 1935 έως το 1939, με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ». Η Ιουδίθ, σύζυγος γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην καριέρα του συζύγου της. Διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου ενώ η υποκρισία γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπινης σχέσης, καθώς όλα μοιάζουν αλλοτριωμένα από τη χιτλερική ιδεολογία.

-Θεατρική ομάδα φοιτητών
Μονόλογοι από τη Γάζα του Αχμάντ Ελ Ρούζι
Μετάφραση: Τζάνη Καραβίτη
Ερμηνεία: Μπαταγιάννης ΄Αρης
Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα
Από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, 32 νέοι και νέες στη Γάζα κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2008. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης.

28 Δεκεμβρίου 2015
-Θεατρική ομάδα Καλυβίων “παιΖΟΥΜΕ” Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου
Εγώ… δεν του Βασίλη Αλεξάκη
Ερμηνεία: Γεωργία Παντολέινα
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Καραφά
Η βραβευμένη πένα του Βασίλη Αλεξάκη γεννάει έναν ξεχωριστό ήρωα. Ο θεατρικός μονόλογος “Εγώ… δεν”, μας μιλάει για τους ιδιαίτερους προβληματισμούς του για τον Θεό, τις σχέσεις των δύο φύλων αλλά και για την μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.

-Θεατρικό τμήμα πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου “Χρήστος Καπράλος”
Δεσποινίς Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε
Ερμηνεία: Ψειμάδα Αθηνά
Σκηνοθεσία: Βαλμάς Ευάγγελος
Μουσική επένδυση: Ανδρέας Καχριμάνης

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια δασκάλα με πολύχρονη θητεία στο λειτούργημά της και με πολυσχιδή προσωπικότητα. Άλλοτε εμφανίζεται γλυκιά και γεμάτη αγάπη προς τους μαθητές και άλλοτε βίαιη. Τους εξευτελίζει, τους λοιδορεί, τους υποτιμά, τους εκφοβίζει και ζητά από αυτούς τυφλή υπακοή. Εκπροσωπεί την εξουσία, αισθάνεται η ίδια εξουσία. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα φαίνεται μια γυναίκα με πάμπολλα προβλήματα. Είναι όμως αυτή η αληθινή Δεσποινίς Μαργαρίτα; Πιστεύει στο εκπαιδευτικό σύστημα που υπηρετεί; Η δομή της κοινωνίας, το μοντέλο της εξουσίας που κυριαρχεί την αντιπροσωπεύουν, η αντίθεσή της σ΄ αυτά μαζί με τις άσχημες προσωπικές εμπειρίες καθώς και το άγχος της εργασίας της, είναι υπεύθυνα για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της.

-Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Παραβόλας “Ευάγγελος Πολιτόπουλος”
Θα σε πάρει ο δρόμος του Σάκη Σερέφα
Ερμηνεία: Κων/νος Σελιμάς
Σκηνοθεσία: Στάθης Σκοτίδας
Ο δρόμος είναι μεγάλος, είναι για όλους, μπορεί να σε πάρει να σε δεχτεί, να ζήσεις εκεί μαζί του, όπως ακριβώς έκανε με τον ήρωα της ιστορίας μας. Η νύχτα είναι σκοτεινή ”σαν εντόσθια αλόγου” καθώς μας διηγείται μια περίεργη εμπειρία του.

29 Δεκεμβρίου 2015
-Θεατρική Ερασιτεχνική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice
Οδός Πολυδούρη της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Ερμηνεία: Τόνια Σκιαδά
Σκηνοθεσία: Γιούλη Μαρούση
«Λίγο πριν πεθάνει, η ποιήτρια ξηλώνει το μισοφόρι της και ταυτόχρονα μονολογεί, «εσωστρέφεται», «εξωστρέφεται», χορεύει, τραγουδάει και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το μύθο της χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Αφιερωμένο στην ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) και βαδίζοντας στον δρόμο που τον «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου…»

-Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δ.Δ Νεάπολης Αγρινίου «Το Παλαιόκαστρο»
Το κορόιδο του Κώστα Κακαβιά
Ερμηνεία: Παναγιώτης Γυφτάκης
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Τσιρώνη Μαίρη
Ένας άνθρωπος μετά από ένα γεγονός αναζητεί τον εαυτό του.

30 Δεκεμβρίου 2015
Τελετή Λήξης.
Ο Δήμος Αγρινίου τιμά τον Χρήστο Καλαβρούζο.