Αντιδρούν στην απόφαση οι γενικοί γιατροί του ΠΕΔΥ να στελεχώνουν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων

Την οργή και την αντίθεσή της ως προς την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία οι γενικοί γιατροί του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) εντέλλονται να στελεχώνουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, κατά τις ημέρες της γενικής εφημερίας τους, εκφράζει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, ο οποίος διοργανώνει επίσης για την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Κύριε Υπουργέ, αφού θέλετε τον Γενικό Γιατρό να αντιμετωπίζει τα περιστατικά σε πρώτο βαθμό, ας οργανώσετε το σύστημα της ΠΦΥ και αφήστε τον να παίξει το ρόλο που γνωρίζει και για τον οποίο έχει εκπαιδευτεί.
Επίσης, αν σας λείπουν γιατροί νοσοκομειακών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων του ΠΕΔΥ; Ορισμένων μάλιστα ειδικοτήτων, που σε καμίας άλλης χώρας το σύστημα ΠΦΥ, δεν μπορείς να συναντήσεις… Μήπως αυτοί είναι καλύτερα δικτυωμένοι από εμάς;
Τέλος αν σας λείπουν ειδικευόμενοι ιατροί στην επαρχία, δώστε κίνητρα και όχι αντικίνητρα (πχ νέο ασφαλιστικό) στους νέους γιατρούς για να μείνουν στη χώρα… Καλώς, κακώς οι ξένες χώρες τους δίνουν για να τους πάρουν κοντά τους…

Συνάδελφοι, φθάνει πια! Το ποτήρι ξεχείλισε!
Οι φορείς μας δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι, όταν υποβαθμίζεται η ειδικότητά μας, αποδυναμώνονται τα Κέντρα Υγείας και καταστρέφεται η ΠΦΥ.
Σας καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 13.00 στο Υπουργείο Υγείας. Την ίδια μέρα σας καλούμε όλους να απέχετε από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Συμμετέχουν οι σύλλογοι Γενικών Ιατρών από διάφορους νομούς της χώρας.
Οι παράνομες αποφάσεις δεν θα περάσουν !
Η Γενική Ιατρική δεν θα γίνει μπάλωμα στις τρύπες των νοσοκομείων και των άλλων ειδικοτήτων !
Τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στον λαό μας και κανείς δεν θα τα κλείσει !
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην περεταίρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην αποψίλωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Καθολική πρόσβαση των πολιτών σε Οικογενειακό Ιατρό και οργανωμένη ΠΦΥ”.