Η απάντηση του Ξανθού για τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας [video]

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της ανασυγκρότησης και της βελτίωσης της λειτουργίας των δομών υγείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας του Νομού εξακολουθεί να είναι προβληματική.

Για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό ανέφερε:
Αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, να υπάρξει όντως στην πράξη και όχι στα λόγια μια προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη. Το έχουμε πετύχει αυτό με την πρόβλεψη αυξημένων πιστώσεων και ως όριο δαπανών αλλά και ως πραγματικές πιστώσεις που θα μεταβιβαστούν στα νοσοκομεία φέτος και με τον σχεδιασμό των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού, που έχουμε προχωρήσει.Ήδη το ΑΣΕΠ μάς έχει στείλει τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα. Καλούνται από τα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι αυτοί να φέρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ολοκληρώνεται πιστεύω μέσα στον Φλεβάρη αυτή η διαδικασία. Θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη προσλήψεων δυόμιση χιλιάδων εργαζομένων. Στην κατανομή αυτή υπάρχουν και εξακόσιοι γιατροί και από αυτούς από ό,τι έχω ενημερωθεί από την ΥΠΕ υπάρχει πρόβλεψη για οκτώ γιατρούς για το Νοσοκομείο του Αγρινίου και τριών για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Μάλιστα, υπάρχει και μία στοχευμένη παρέμβαση που αφορά τρεις ψυχιάτρους, οι οποίοι θα επιτρέψουν να λειτουργήσει για πρώτη φορά η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου και να συμβάλλει σε μια τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή, που είναι νομίζω πολύ σημαντικό για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου με την προκήρυξη με την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από εμάς, ενδεχομένως αύριο θα βγει στον αέρα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τετρακόσιους νοσηλευτές και εκατό γιατρούς, είναι επίσης σημαντική, ειδικά αυτήν την περίοδο της αυξημένης ζήτησης κλινών ΜΕΘ και λόγω της γρίπης.Ευτυχώς, οι διαδικασίες μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πολύ πιο σύντομες και πιστεύουμε ότι μέσα σε έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για το ζήτημα του οργανισμού των δύο νοσοκομείων ανέφερε:
«Όσον αφορά στο θέμα του Οργανισμού, υπήρξαν όντως –το ξέρετε πάρα πολύ καλά- το 2012 πολλαπλές παρεμβάσεις συγχώνευσης νοσοκομείων. Αυτό το πράγμα έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς να υπάρχει ένα εργαλείο σοβαρό, που είναι ο υγειονομικός χάρτης, που θα αποτύπωνε τις πραγματικές ανάγκες, το επιδημιολογικό προφίλ κάθε περιοχής και με βάση το οποίο θα μπορούσε να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός. Οι συγχωνεύσεις αυτές δημιούργησαν παρενέργειες, σε πολλές περιπτώσεις εξόφθαλμες, όπως, όταν για παράδειγμα διασυνδέθηκαν νοσοκομεία διαφορετικών νησιών.
Εμείς έχουμε ζητήσει από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και στο επόμενο ΚΕΣΥΠΕ -στο Συμβούλιο δηλαδή των Περιφερειαρχών, το οποίο θα γίνει την επόμενη Παρασκευή- θα υπάρχει ειδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, που είναι: «Αξιολόγηση των διασυνδέσεων των νοσοκομείων και προτάσεις για αλλαγές σε αυτό το καθεστώς». Θα περιμένουμε τις προτάσεις και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, που να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες συνολικά σε όλη τη χώρα».