Δήμος και φορείς του Αγρινίου στο ΣτΕ για το “εντέλλεσθε” των σκουπιδιών της Ηλείας

Παπαναστασίου : Η κυβέρνηση δεν προχωρά λύση στην Ηλεία – Δεν θα κάνουμε την Αιτωλοακαρνανία σκουπιδότοπο
Ομόφωνη απόφαση για προσφυγή του δήμου Αγρινίου, του ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Στράτου και των φορέων της περιοχής στο ΣτΕ ενάντια στο “εντέλλεσθε” της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά των απορριμμάτων της Ηλείας στους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας έλαβε στην αποψινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συνοδεύεται και από την καταδίκη της πρωτοφανούς κίνησης του Γ.Γ. του ΥΠΕΣ να μηνύσει τους δημάρχους Αγρινίου και Ακτίου – Βόνιτσας και τους προέδρους των ΦΟΔΣΑ των ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η απόφαση του δήμου μιλά για “όχι κατ΄αρχήν στην μεταφορά των απορριμμάτων της Ηλείας στο ΧΥΤΑ Στράτου”, για “απόσυρση των μηνύσεων κατά των δημάρχων” και “διάλογο για την επίλυση του θέματος”.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου εξέφρασε την έκπληξή του για την κίνηση του Υπ. Εσωτερικών να μηνύσει δημάρχους και για τις απαξιωτικές αναφορές του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, να χαρακτηρίσει υπαλλήλους τους αυτοδιοικητικούς. Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η κίνηση του Υπουργείου βάλλει κατά του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των δήμων και χαρακτήρισε απαράδεκτο και πρωτοφανές “ο διορισμένος Γ.Γ. να μηνύει εκλεγμένους δημάρχους με λαϊκή εντολή να προστατέψουν τα συμφέροντα του τόπου τους”. Στην εισήγησή του πρότεινε να υπάρχει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η καταδίκη της προσπάθειας υποβάθμισης των υποδομών, του περιβάλλοντος, του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε ρόλο υπαλλήλου της Κυβέρνησης, της προσπάθειας ποινικοποίησης των αιρετών να προασπίσουν τα συμφέροντα της περιοχής και της μεταφοράς ευθυνών του προβλήματος της Ηλείας στους πολίτες του Αγρινίου. Μάλιστα επικαλέστηκε και πρόσφατη ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας που μίλησε για μεταφορά ευθυνών στους “μισητούς” γείτονες.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός χαρακτήρισε απαράδεκτη και πρωτοφανή την κίνηση του Υπουργείου να εκδώσει φιρμάνι -όπως είπε- για την μεταφορά των σκουπιδιών και να μηνυθούν οι δήμαρχοι. “Τι προγραμματισμός μπορεί να γίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων, όταν έρχονται με διαταγές σκουπίδια από άλλες περιοχές;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε ότι κακώς ο δήμος Αγρινίου δέχθηκε την άνοιξη του 2015 1.500 τόνους σκουπιδιών από το Πύργο, γιατί όπως είπε “όταν ακούνε στην Ηλεία για αλληλεγγύη παίρνουν θάρρος” και πρόσθεσε ότι στην Ηλεία υπάρχει η νοοτροπία “το πρόβλημά μας να λύσουν άλλοι”. Σε ανάλογο τόνο ο Δ. Τραπεζιώτης, επικεφαλής της “Ανατροπής Τώρα” χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά του Γ.Γ του ΥΠΕΣ σε υπαλλήλους – δημάρχους και πρόσθεσε πως απαράδεκτη είναι και η στάση των αυτοδιοικητικών της Ηλείας που ζήτησαν τη δίωξη των συναδέλφων τους. Από εκεί και πέρα εμφανίστηκε περισσότερο συγκαταβατικός ζητώντας ο δήμος στην απόφασή του να είναι κατ΄αρχήν αρνητικός στην μεταφορά των απορριμμάτων και αφού αποσυρθούν οι μηνύσεις να υπάρξει στο πνεύμα του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ διάλογος για την επίλυση του θέματος.

Ο Τίμος Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο η αυτοδίοικηση θα είναι τοπική διοίκηση θα τελεί κάτω από τα εντέλλεσθε της κεντρικής εξουσίας. Σημείωσε επίσης ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και πως την ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να την έχει το κράτος. Πρότεινε η απόφαση του δήμου να συντονιστεί με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο σε ανάλογο τόνο ανέφερε πως οι δήμοι τελούν ήδη υπό επιτροπεία άμεση ή έμμεση για διάφορα θέματα. Χαρακτήρισε σατραπίσκο τον Γ.Γ του ΥΠΕΣ για την κίνησή του να μηνύσει τους δημάρχους και τις δηλώσεις του και τόνισε ότι τα εντέλλεσθε θα πρέπει να γυρίσουν πίσω.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που έγινε υπήρξαν διαφωνίες με την εισήγηση του δημάρχου, όμως μετά το κύκλο των δευτερολογιών και τις τροποποιήσεις που έγιναν στο σχέδιο της απόφασης, επιτεύχθηκε η ομοφωνία. Επίσης πολλά πυρά στράφηκαν προς τον δήμαρχο Πύργου Γ. Λιατσή που είχε διατελέσει δήμαρχος και την περίοδο πριν το 2006 και του καταλογίστηκαν ευθύνες για το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δ.Π

Στην απόφαση, που έγινε αποδεκτή μετά από διαβούλευση από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τονίζεται ότι:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια:
• Υποβάθμισης υποδομών, που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν υπέρ των δημοτών μας .
• Υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με την ανεξέλεγκτη μεταφορά απορριμμάτων σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, χωρίς τήρηση περιβαλλοντικών όρων και ελεγκτικών διαδικασιών, συνθηκών δηλαδή, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
• Υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ρόλο «υπαλλήλου» της κεντρικής εξουσίας, βάλλοντας ευθέως κατά του Αυτοδιοίκητου, της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και κυρίως της ίδιας της Δημοκρατίας.
• Μετακύλησης ευθυνών, από αυτούς στους οποίους αναλογούν νομικά και ουσιαστικά, στους δημότες του Αγρινίου.
• Ποινικοποίησης της προάσπισης των συμφερόντων των δημοτών, αλλά και κάθε συμπεριφοράς, που γνώμονα έχει την προστασία του περιβάλλοντος του Δήμου και την υγεία των Δημοτών.

Λαμβάνοντας υπόψη, τα συμφέροντα των δημοτών, τις νομικές και ουσιαστικές πλημμέλειες των αποφάσεων του Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης, κυρίως δε και προεχόντως, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας του Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφασίζουμε τη νόμιμη και εμπρόθεσμη προσφυγή στη δικαιοσύνη, κατά των αποφάσεων αυτών με την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως και αναστολής, ενώπιον του Σ.Τ.Ε, μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.Ταυτόχρονα, δηλώνουμε, ρητά και κατηγορηματικά, συναισθανόμενοι το βάρος της εκπροσώπησης των πολιτών, του Δήμου Αγρινίου και την ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντί τους, ότι είμαστε αντίθετοι με την μεταφορά απορριμμάτων, από τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, έτσι όπως επιδιώκεται σήμερα και δεν συναινούμε με την υλοποίηση των εν λόγων αποφάσεων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, στους Δημότες του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας
1. στην αναζήτηση ουσιαστικής, μόνιμης και άμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων τους.
2. στην αναζήτηση ευθυνών από τους πραγματικά υπεύθυνους.

Λέμε καταρχήν όχι στην μεταφορά των σκουπιδιών από την Ηλεία, και ταυτόχρονα ζητάμε την απόσυρση των μηνύσεων και την εξάντληση κάθε δυνατότητας διαλόγου και συνεννόησης, στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση.Τέλος, με την παρούσα απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική και άμεσα εκτελεστή, εξουσιοδοτούμε κάθε εκπρόσωπο του Δήμου, κάθε κατά νόμο αρμόδιο όργανο ή πρόσωπο, όπως προβεί, σε αντίστοιχες αποφάσεις ή ενέργειες, με γνώμονα όλα τα ανωτέρω και τελικό σκοπό, την υλοποίηση της παρούσας απόφασης.