Δήμος Ακτίου Βόνιτσας: Τελικά δέχονται τα σκουπίδια της Ηλείας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Πολιτικές πιέσεις πίσω από την στροφή 180 μοιρών;
Παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας έλαβε ομόφωνη απόφαση να μην δεχτεί απορρίμματα άλλων περιοχών ο ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Παλαίρου συνεδρίασε την Τρίτη και ομόφωνα αποφάσισε να δεχτεί τα σκουπίδια του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας!

Ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε να δεχθεί το «εντέλλεσθε» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που προβλέπει μεταφορά 3.500 τόνων στο ΧΥΤΑ Ακτίου – Βόνιτσας τόνων σκουπιδιών από το δήμο Πύργου (δείτε εδώ την απόφαση ) και 1.000 τόνων από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (δείτε εδώ την απόφαση). Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα ο δήμος Αγρινίου θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του εντέλλεσθε της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά απορριμμάτων της Ηλείας στην Αιτωλοακαρνανία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι κάποια σημεία από το σκεπτικό των αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Παλαίρου. Στο σκεπτικό των αποφάσεων γίνεται λόγος ότι το κύτταρο του ΧΥΤΑ Παλαίρου δέχεται ήδη περίπου 9.000tn/ετος από τους Δήμους Ακτίου-Bόνιτσας και Ξηρομέρου, ενώ μπορεί να δέχεται κατά μέγιστο 13.300 τόνους/έτος… Διαπιστώνεται επίσης ότι “έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων στον Νομό Ηλείας, κατά τρόπο ώστε, εφόσον οι εργασίες εξελιχθούν ομαλά, να καταστεί εκ των υστέρων περιττή η εκτέλεση της εν θέματι απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης”. Ακόμη το σκεπτικό των αποφάσεων επικαλείται νομική γνωμοδότηση πως η συμμόρφωση προς την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι υποχρεωτική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται σοβαρότατες ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις εις βάρος των μελών του Δ.Σ. του φορέα. Επίσης γίνεται επίκληση των διαβεβαιώσεων του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κουρουμπλή Παλαίρου.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ακόμη δεν έχει γίνει προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου «Κατασκευή ΧΥΤΑ 3ης ΓΕΝ Αιτ/νίας». Μάλιστα έχει συνταχθεί πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δίνει εντολή για αποκατάσταση των τεχνικών ελαττωμάτων εντός 30 ημερών στον ανάδοχο κατασκευαστή του έργου. Τη στιγμή δηλαδή που η λειτουργία του ΧΥΤΑ δεν είναι αυτή που προβλέπεται προκαλεί εντύπωση η μεταστροφή του ΦΟΔΣΑ να δεχθεί τελικά τα σκουπίδια της Ηλείας…