Αιτωλοακαρνανία: Περιζήτητα τα αρωματικά φυτά

Τις αγορές του εξωτερικού έχουν κατακτήσει τα συνεταιριστικά αρωματικά φυτά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Ενεργειακών Φυτών Αιτωλοακαρνανίας (ΑΣΚΑΦΕΦΑ) και την εταιρεία ΑΝΘΗΡ. Τα περισσότερα προϊόντα της ΑΝΘΗΡ εξάγονται σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ μικρές ποσότητες διατίθενται και στην εγχώρια αγορά.

Αρχικά, το 2006 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Ενεργειακών Φυτών Αιτωλοακαρνανίας (ΑΣΚΑΦΕΦΑ). Το 2007 έγινε μέλος της EUROPAM, του ευρωπαϊκού οργανισμού καλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, ιδρύθηκε η εταιρεία ΑΝΘΗΡ ΑΒΕΕ.

Σκοπός της ΑΝΘΗΡ είναι να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας προϊόντα και μέσω αυτού το συμφέρον του παραγωγού, αφού η πώληση ενός προϊόντος συνδέεται άμεσα με την ποιότητά του. Έτσι, ξεκίνησε τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μιας μονάδας επεξεργασίας ξηρής δρόγης, απόσταξης αιθέριων ελαίων, ελέγχου ποιότητας και έρευνας.

Κύρια παραγωγή είναι το μελισσόχορτο (Melissa officinalis), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η ρίγανη, ποικιλίας carva (Origanum vulgare, var. Carva) και το θυμάρι (Thymus vulgare). Επίσης, παράγονται ρίγανη Ταϋγέτου (Origanum vulgare ssp. hirtum), το Θρούμπι το θερινό (Satureja hortensis) και η στέβια (Stevia rebaudiana). Η ΑΝΘΗΡ, σε συνεργασία με τον ΑΣΚΑΦΕΦΑ, έχει πειραματιστεί με περίπου 26 διαφορετικές καλλιέργειες, όπως, για παράδειγμα, οι Achillea millefolium, Echinacea purpurea, Matricaria recutita, Salvia officinalis, Artemisia absinthium, Cymbopogon citratus, Passiflora incarnata, Cistus incanus, Ocimum basilicum.

πηγή : ypaithros.gr