Πήραν περιβαλλοντική αδειοδότηση τα σφαγεία του Αστακού

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έδωσε θετική γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς όρους των σφαγείων του.Το έργο που κόστισε 2.800.000 € έχει ολοκληρωθεί από το 2011, ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει επειδή δεν ολοκληρώθηκε ο βιολογικός καθαρισμός των σφαγείων και η σύνδεση του με τον βιολογικό του Αστακού.

Η μελέτη αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μονάδας των Δημοτικών Σφαγείων Αστακού η οποία είναι
υφιστάμενη και έχει δυναμικότητα 4 τόνους/ημέρα Ζώντος Βάρους που αντιστοιχεί σε 480 τόνους/έτος. Η μονάδα είναι υφιστάμενη αλλά δεν έχει λειτουργήσει έως σήμερα. Πρόκειται για σφαγείο βοοειδών – χοιρινών – αιγοπροβάτων, το οποίο έχει εγκατασταθεί σε κτίριο συνολικού εμβαδού δόμησης 874 τ.μ. σε εκτός σχεδίου περιοχή και γήπεδο συνολικού εμβαδού 23.647,462 τ.μ.. Η φάση κατασκευής της μονάδας και εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού έχει περαιωθεί, ενώ υπολείπεται η κατασκευή της μονάδας προεπεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

Η μονάδα περιλαμβάνει τις παρακάτω γραμμές παραγωγής με τις αντίστοιχες δυναμικότητες, καθώς και τα
παρακάτω τμήματα και λειτουργικούς χώρους:
-Γραμμή σφαγής βοδινών δυναμικότητας 5 κεφαλών / ημέρα ή 2 κεφαλών / ώρα.
-Γραμμή σφαγής χοιρινών δυναμικότητας 10 κεφαλών / ημέρα ή 3 κεφαλών / ώρα
-Γραμμή σφαγής αιγοπροβάτων δυναμικότητας 83 κεφαλών / ημέρα ή 10 κεφαλών / ώρα
-Τμήμα επεξεργασίας λευκών εντοσθίων-στομάχων, με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επεξεργασία των λευκών εντοσθίων όλων των ειδών των ζώων.

Τα υγρά απόβλητα του σφαγείου μετά την προεπεξεργασία τους να οδηγούνται στον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Αστακού. Η λειτουργία των σφαγείων θα πρέπει να διακόπτεται σε περίπτωση διαπίστωσης δυσλειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Έως την έναρξη λειτουργίας της ΕΕΛ Αστακού τα προαναφερόμενα υγρά απόβλητα και μετά την προεπεξεργασία τους θα πρέπει να παραδίδονται για την περαιτέρω επεξεργασία σε νόμιμες εγκαταστάσεις, πριν από την τελική τους
διάθεση.