Δύο σε ένα τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας στο νέο χάρτη Υγείας

Προτείνεται ενιαίος οργανισμός – Αδιαφορεί η 6ηΥΠΕ για τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, μη λαμβάνοντάς τα υπ’όψιν
Αυτό που τα Μνημόνια έφεραν στις δομές Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή την “εφημερία” σε επίπεδο νομού και τις μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να “μπαλωθούν” οι ελλείψεις, ο νέος χάρτης Υγείας που προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η 6η ΥΠΕ θεσμοθετείται πλέον -με δεδομένο ότι οι προσλήψεις προσωπικού καθυστερούν- αφού η διασύνδεση των νοσοκομείων θα περάσει στο επόμενο στάδιο, που είναι ο ενιαίος οργανισμός για τα δύο νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι η 6η ΥΠΕ όχι μόνο δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της τα θέλω της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, όπως εκφράστηκαν στα πρόσφατα συλλαλητήρια, με κυρίαρχο αυτό της διοικητικής αποσύνδεσης των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά αν λάβουμε υπ’όψιν και τις δηλώσεις στελεχών της 6ηΥΠΕ πως έχουν ήδη λάβει το “πράσινο φως” του Υπουργείου για το νέο χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία, τότε ο καθένας καταλαβαίνει πως η διαβούλευση αυτή είναι για τα μάτια του κόσμου και την κομματική τέρψη…

Το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλκύπτει σήμερα τον νέο χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία με βάση την εισήγηση της 6ηςΥΠΕ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εισήγηση “προτείνεται ως πλαίσιο σχεδιασμού η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών δομών του νομού ως μια (ενιαία) λειτουργική ενότητα (Γενικό νοσοκομείο Αιτ/νίας). Οι κλίνες είναι 380 (350 αν αφαιρέσουμε τις 30 του ΚΕΦΙΑΠ), ο οργανισμός ενιαίος με πρόβλεψη για κάθε θέση προσωπικού που τοποθετείται. Στόχος είναι η αξιοποίηση των 350 κλινών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες να παρέχονται πλήρως στον πληθυσμό του νομού και όλα τα δευτεροβάθμια περιστατικά να «κρατιούνται» και να μην διακομίζονται στην Πάτρα ή αλλού.” Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως θα «κρατιούνται» τα περιστατικά στα νοσοκομεία της περιοχής, αφού αυτό που τώρα τα “διώχνει” είναι η έλλειψη προσωπικού και όχι η μη ύπαρξη ενιαίου οργανισμού…. Ήδη στην εισήγηση της 6ης ΥΠΕ καταγράφονται οι κλινικές ως “Α” και “Β” [Α’ Παθολογική (Αγρίνιο), Β’ Παθολογική (Μεσολόγγι)], ενώ προβλέπεται και η οριστική κατάργηση κλινικών που μπορεί να μην λειτουργούσαν, αλλά τουλάχιστον προβλέπονταν στους οργανισμούς, όπως η Παιδιατρική Κλινική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο σχέδιο της 6ης ΥΠΕ καταγράφει τις ελλείψεις σε προσωπικό από 349 έως 456 άτομα σε ιατρικό / επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό (ανάλογα με το συντελεστή με τον οποίο θα τροποποιηθούν οι οργανισμοί). Μάλιστα σε συνδυασμό με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η 6ηΥΠΕ σημειώνει ότι μέσα σε ένα ορίζοντα 5ετίας, το σύνολο του επιπλέον ιατρικού προσωπικού είναι 107 (43 για την ΠΦΥ) και του μη ιατρικού 400 (86 για την ΠΦΥ).  Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανά δήμο δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο για : το δήμο Αγρινίου, το δήμο Μεσολογγίου, το δήμο Ναυπακτίας, το δήμο Ξηρομέρου, το δήμο Αμφιλοχίας, το δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και το δήμο Θέρμου.

Στα συμπεράσματα της εισήγησης – σχεδίου της 6ης ΥΠΕ καταγράφονται ως μέτρα -σε μια προσπάθεια ιεράρχησης των προτεραιοτήτων- που θα μπορούσαν να επιφέρουν αποτελέσματα ως προς μια χειροπιαστή βελτίωση της σημερινής κατάστασης:
– Ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό των τμημάτων των 2 ΝΜ που βρίσκονται σε οριακή λειτουργία (πχ παθολογικό Μεσολογγίου, καρδιολογικό Αγρινίου, ΜΕΘ Αγρινίου, ΜΤΝ κλπ).
– Προτεραιότητα στις πρωτοβάθμιες δομές των 2 αστικών κέντρων. Για το Αγρίνιο ειδικότερα, προέχει η επαναλειτουργία των δομών σε Αγ. Κωνσταντίνο και Αγ. Ιωάννη Ρηγανά, ενώ και ο χώρος του παλιού νοσοκομείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μεταστέγαση της μονάδας αναφοράς. Για το Μεσολόγγι, άμεση επιδίωξη πρέπει να είναι η εξεύρεση χώρου για την μονάδα της πόλης (η εγκατάσταση στο νοσοκομείο είναι προσωρινή).
– Στελέχωση των ΚΥ Μύτικα και Αστακού ώστε να μπορεί το καθένα, «αυτοδύναμα», να λειτουργεί σε 24 ωρη βάση.

Αναλυτικό το σχέδιο για το ενιαίο νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας:

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Στο βαθμό που οριστικοποιείται η λογική της ενιαίας λειτουργίας των 2 νοσοκομειακών δομών με ενιαίο οργανισμό και υιοθετείται η κατανομή ρόλων μεταξύ τους όπως περιγράφεται στο εισηγητικό μέρος, η αναλυτική καταγραφή των τμημάτων και του προσωπικού κατά ειδικότητα και κλάδο, προτείνεται να είναι η παρακάτω (παίρνοντας υπόψη ότι στην ΝΜ Μεσολογγίου μπορεί να λειτουργήσει και μονάδα τραύματος) :

Ιατρικά τμήματα ( με έκπτυξη κλινών )
Α) Παθολογικός τομέας (160 κλίνες, 100 στο Αγρίνιο και 60 Μεσολόγγι)
Α’ Παθολογική (Αγρίνιο) , Β’ Παθολογική (Μεσολόγγι)
Α’ Καρδιολογική (Αγρίνιο ) και Β’ Καρδιολογική (Μεσολόγγι)
Παιδιατρική (Αγρίνιο)
Νευρολογική (Αγρίνιο)
Πνευμονολογική (Αγρίνιο)
Μονάδες: Εμφραγμάτων (Αγρίνιο), ΜΤΝ (1 στο Αγρίνιο και 1 στο Μεσολόγγι), Μεσογειακής Αναιμίας (Αγρίνιο), Μονάδα ενδοσκοπήσεων (γαστρ/κή) και βρογχοσκοπήσεων (Αγρίνιο), ογκολογική μονάδα (Αγρίνιο)

Β) Χειρουργικός Τομέας
Α’ και Β’ Χειρουργική
ΩΡΛ (Αγρίνιο)
Οφθαλμολογική (Αγρίνιο)
Ορθοπαιδική (Αγρίνιο)
Μ/Γ (Αγρίνιο)
Ουρολογικό (Αγρίνιο)
Μονάδες : ΜΕΘ (Αγρίνιο), ΜΑΦ (1 Αγρίνιο, 1 Μεσολόγγι), μονάδα τραύματος (Μεσολόγγι)
Γ) Εργαστηριακός τομέας
Βιοπαθολογικό, Βιοχημικό, αιματολογικό (και στις 2 ΝΜ)
Υπηρεσία αιμοδοσίας (και στις 2 ΝΜ)
Ακτινοδιαγνωστικό (με συμβατικό ακτινολογικό, US, CT και στις 2 ΝΜ- MRI στο Αγρίνιο).
Παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό (και στις 2 ΝΜ)

Δ) Ψυχιατρικός τομέας: ψυχιατρική κλινική στη ΝΜ Αγρινίου με τις διασυνδεόμενες δομές «Ψυχαργώς».
Διατομεακά τμήματα : ΤΕΠ (αυτοτελές) στο Αγρίνιο, βραχεία νοσηλεία και στις 2 ΝΜ).
Επίσης Φαρμακείο και στις 2 ΝΜ.

Αναγκαία στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό :
Παθολόγοι : 11 (6 -5)
Καρδιολόγοι : 11 (6-5)
Παιδίατροι: 7
Νεφρολόγοι: 7 (4-3)
Νευρολόγοι : 5
Γαστρ/γοι : 3
Δερματολόγοι : 2
Ρευματολόγοι : 2
Παθολογικής Ογκολογίας : 2
Πνευμονολόγοι: 5
Παθολογία ή Παιδιατρική ή Αιματολογία : 2
Γενικής Χειρουργικής : 12 (6-6)
Ορθοπαιδικοί : 7 (5-2)
Γυναικολόγοι: 5
ΩΡΛ : 5
Οφθαλμίατροι: 5
Ουρολόγοι : 5
Αναισθησιολόγοι : 9 (5-4)
Πλαστικής χειρουργικής : 1 (0-1)
Για ΜΕΘ: 5
Ψυχίατροι : 5
Για το ΤΕΠ Αγρινίου : 5
Βιοπαθολόγοι: 8 (4-4)
Βιοχημικοί/ βιολόγοι: 4 (2-2)
Για Αιμοδοσία : 5 (3-2)
Παθολογοανατόμοι : 4 (2-2)
Κυτταρολόγοι: 4 (2-2)
Φαρμακοποιοί : 5 (3-2)
Ψυχολόγοι : 2
Διαιτολόγοι : 2 (1-1)
Σύνολο ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού : 154 (40 στην ΝΜ Μεσολογγίου)
Σήμερα υπηρετούν 90. Συνολικές ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό : 64

Νοσηλευτικό προσωπικό :
Η στελέχωση με βάση τις 380 κλίνες πρέπει να είναι 513 (με βάση τις 350 , 472) (Συντελεστής 1,35)
Η κατανομή ανάμεσα στις 2 ΝΜ είναι : 350 (ή 310) για την ΝΜ Αγρινίου και 162 για την ΝΜ Μεσολογγίου.
Σήμερα υπηρετούν 213 στο Αγρίνιο και 157 στο Μεσολόγγι (συνολικά 352)
Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό τουλάχιστον 160.

Λοιπό προσωπικό (παραϊατρικό, διοικητικό κλπ)
Οι ανάγκες για πλήρη στελέχωση είναι 456 ( 312 και 144 αντίστοιχα σε κάθε ΝΜ)
Σήμερα υπηρετούν 205 (140 και 65 αντίστοιχα) . Συνεπώς , ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό (παραϊατρικό, διοικητικό κλπ ) είναι 250 άτομα.

Διευκρινίζουμε ότι οι παραπάνω αριθμοί προκύπτουν με βάση τους υψηλότερους προβλεπόμενους συντελεστές επί τον αριθμό οργανικών κλινών. Θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής επιλογής, με βάση ποιο συντελεστή θα τροποποιηθούν οι παρόντες οργανισμοί. Αν πχ χρησιμοποιηθεί η μέση τιμή συντελεστή (0,92) προκύπτει ένας αρκετά μικρότερος αριθμός αναγκαίου προσωπικού (πλήρης στελέχωση : 349 αντί 456. Για το ιατρικό/επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η επιλογή πρέπει να είναι αυτή των υψηλότερων συντελεστών (0,45 και 1,35 αντίστοιχα).
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι αν προγραμματιστεί η πλήρης στελέχωση του συστήματος μέσα σε ένα ορίζοντα 5ετίας, το σύνολο του επιπλέον ιατρικού προσωπικού είναι 107 (43 για την ΠΦΥ) και του μη ιατρικού 400 (86 για την ΠΦΥ).Η επιπλέον μισθολογική δαπάνη που προκύπτει είναι ~9 εκατ. το χρόνο, από την συμπλήρωση της 5ετίας και μετά.