Καταργούν το νευροχειρουργό, αλλά μας φέρνουν πλαστικό…

“Τσεκούρι” σε κλινικές και ειδικότητες στο Μεσολόγγι, το “βάρος” στο Αγρίνιο
Πολλές αντιδράσεις προκαλεί στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο η πρόταση της 6ης ΥΠΕ -που πρώτο το ΑγρίνιοCulture.gr έφερε στη δημοσιότητα- για το νέο υγειονομικό χάρτη στην Αιτωλοακαρνανία και την αναδιοργάνωση των δομών Υγείας. Η 6η ΥΠΕ παρά το αίτημα για διοικητική αποσύνδεση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, κινείται σε εντελώς αντίθετη πορεία προτείνοντας την ενοποίηση των νοσοκομείων με έναν ενιαίο οργανισμό. Αυτό φέρνει ουσιαστικά λουκέτο σε κλινικές του νοσοκομείου Μεσολογγίου, αλλά και σε τμήματα με μονήρεις ειδικότητες (ΩΡΛ, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι κτλ) και μεταφέρει όλο το “βάρος” στο νοσοκομείο Αγρινίου… Μπορεί βέβαια από κτιριακής άποψης το νοσοκομείο Αγρινίου να είναι άριστο, αλλά όταν στο Μεσολόγγι το νοσοκομείο θα λειτουργεί -όπως καταγγέλλουν οι φορείς του Μεσολογγίου- ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, θα μπορέσει το νοσοκομείο Αγρινίου να προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη σε όλο το νομό;

Στο Μεσολόγγι λοιπόν θα καταργηθούν κλινικές, όπως η γυναικολογική – μαιευτική, η παιδιατρική και η ορθοπεδική. Να σημειωθεί ότι η παιδιατρική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου μπορεί να μην λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, αλλά τουλάχιστον προβλέπονταν στον οργανισμό, αντίθετα η ορθοπεδική, δεν προβλέπονταν στον οργανισμό, αλλά λειτουργούσε… Και στις δύο περιπτώσεις ο χάρτης Υγείας προτείνει “τσεκούρι”! Εντωμεταξύ η 6η ΥΠΕ στην πρότασή της καταγράφει σε μια μακρά λίστα το πλήθος των γιατρών ανά ειδικότητα που είναι αναγκαίο για να στηρίξει τα δύο νοσοκομεία μετά την αναδιοργάνωση. Προκαλεί λοιπόν αντιδράσεις ότι δεν καταγράφεται πουθενά η ειδικότητα του νευροχειρουργού -που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο νοσοκομείο Αγρινίου-, αλλά αντιθέτως προστίθεται η ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού… η οποία μάλιστα φαίνεται πως αφορά τη Μονάδα Τραύματος, που προτείνεται να λειτουργήσει στο Μεσολόγγι. Και βέβαια είναι απορίας άξιο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα στο Μεσολόγγι, από τη στιγμή που καταργείται η ορθοπεδική κλινική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου και δεν προβλέπονται σχετικές με το τραύμα ειδικότητες, όπως αυτή του θωρακοχειρουργού ή του νευροχειρουργού και άλλες. Ήδη στο Μεσολόγγι σχολιάζουν ειρωνικά την πρόταση περί Μονάδας Τραύματος λέγοντας ότι θα λειτουργεί ως “συσκευαστήριο” ασθενών για άλλα νοσοκομεία.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να έχει τη δυνατότητα να καλλωπίσει μια “κατάσταση”, η πρόταση όμως της 6ηςΥΠΕ για τον υγειονομικό χάρτη είναι δύσκολο να “καλλωπιστεί”, ιδίως να συγκριθεί με την υπάρχουσα κατάσταση στις δομές υγείας και τα οικονομικά δεδομένα τις χώρας που δεν αφήνουν περιθώρια για αθρόες προσλήψεις. Με τις πολυδιαφημισμένες προσλήψεις να καθυστερούν, με το νοσοκομείο Αγρινίου να είναι έτοιμο να δανειστεί σύριγγες από το νοσοκομείου Μεσολογγίου γιατί ακόμη η Επιτροπή Προμηθειών δεν έχει καταρτίσει τον κατάλογο φαρμάκων και υλικών που εξαιρούνται από το Παρατηρητήριο Τιμών, με τις καρδιολογικές κλινικές να εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα, με την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Αγρίνιο να λειτουργεί με μόνο ένα ειδικό νεφρολόγο και έναν επικουρικό γιατρό, όλες αυτές οι προτάσεις από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ μοιάζουν με όνειρα -ίσως και εφιάλτες- θερινής νυκτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του υπερφίαλου σχεδίου της 6ης ΥΠΕ είναι ότι προβλέπεται πως για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζονται επιπλέον 107 γιατροί και 400 άτομα μη ιατρικού προσωπικού “αν προγραμματιστεί η πλήρης στελέχωση του συστήματος μέσα σε ένα ορίζοντα 5ετίας” όπως σημειώνει η 6ηΥΠΕ… Ο καθένας μπορεί να υποθέσει αν κράτος με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής μπορεί να προγραμματίσει μόνο για την Αιτωλοακαρνανία 507 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού την επόμενη πενταετία…

Δ.Π