Να έχουμε συναίσθηση για τι ακριβώς μιλάμε

Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 μηνών, ξεκινά πιλοτικά, στις αρχές Απριλίου, σε 17 Δήμους -θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας και αφορά 6918 θέσεις. Σε δεύτερη φάση το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλους Δήμους της χώρας.

Όμως πρέπει να έχουμε συναίσθηση για τι ακριβώς μιλάμε. Δεν είναι που λέμε “υψηλή ανεργία”, είναι κάτι παραπάνω. 6918 θα είναι ωφελούμενοι της πιλοτικής φάσης του προγράμματος και όμως μόνο στο Αγρίνιο έχουμε 7950 μακροχρόνια ανέργους…!!! Το στοιχείο αυτό από τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Και στο δήμο Αγρινίου μόνο το 10% θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, δηλαδή 795 άνεργοι. 7950 μακροχρόνια άνεργοι βάλε και τους υπόλοιπους που η ανεργία τους δεν θεωρείται μακροχρόνια… μιλάμε σίγουρα για ποσοστά μεταξύ 25 και 30%. Και αν προσθέσεις και υποαπασχόληση τότε ξεφεύγει το πράγμα…

Και ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορούν να προσφέρουν και αυτά τα προγράμματα, όταν μιλάμε για μια περιοχή που το 10% περίπου του πληθυσμού της είναι μακροχρόνια άνεργοι. Παρ΄όλα αυτά έπεσε πάνω στον εξής τίτλο “ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”… Και δεν ήταν κάποια τρολ του δήμου Αγρινίου, ήταν πάλι τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικτυακή τοπική “Πράβντα”.

Δ.Π