Αγρίνιο και πράσινο : “Φύτεψε κι εσύ ένα δένδρο μπορείς” στο Αγρίνιο όμως;

Γράφει ο Θύμιος Παλιούρας

Το μουντιάλ του Μεξικού του 1970 το είδαμε στην τηλεόραση, ασπρόμαυρη βέβαια και τα επίκαιρα του κινηματογράφου εκείνη την εποχή έδειχναν μια διαφήμιση: Η εικόνα με δύο χέρια να κρατούν ένα φυτώριο πεύκου σε σακούλα συνοδεύονταν με τη λεζάντα “Φύτεψε κι εσύ ένα δένδρο μπορείς”

Μένω, οδός Μακρή, απέναντι απ’ το πάρκο της Αγίας Τριάδας. Μετά την ανάπλαση που έκανε ο Δήμος στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, ακριβώς μπροστά απ’ το σπίτι μου μεγάλωνε ένα δένδρο. Καμιά ιδιαίτερη φροντίδα δεν παρατήρησα, εκτός απ’ το νερό που διαχέονταν για το πότισμα του γκαζόν.

Κάθε πρωί όμως τα σκυλάκια των κυριών, το επισκέπτονταν πιστά. Το δένδρο αυτό, είκοσι χρόνια τώρα, απέχει απ’ το σπίτι μου 15 μέτρα, είναι ελεύθερο, δεν περνούν καλώδια δίπλα του, δεν υπάρχουν παγκάκια από κάτω, δεν υπάρχει παιδική χαρά κοντά, δεν έγινε εκσκαφή δίπλα για να τον κόψουν τις ρίζες. Ήταν ένας ολοζώντανος βραχυχειτώνας. Βραχυχειτώνες στο Αγρίνιο έχει πολλούς:
α) Στην νοτιοανατολική γωνία της πλατείας Δημοκρατίας έχει έναν, έχει και παγκάκια στο ίσκιο του. Ειλικρινά δεν άκουσα να έγινε κάποιο ατύχημα από πτώση κλωναριού, αν και απ’ αυτό το σημείο περνάει το μισό Αγρίνιο.
β) Στην δυτική γωνία τον περιπτέροΥ στο πάρκο μας υπάρχουν δύο — τρεις, ούτε εκεί έγινε κατι.
γ) Στην οδό Διαμαντή στα πεζοδρόμια απ’ την ανατολική γωνία τον πάρκου μέχρι την πρώην πλατεία Μπλέτσα γεμάτα. Παταγώδης αποτυχία η επιλογή. Τα πεζοδρόμια έγιναν απροσπέλαστα επιπλέον είναι εύκολη σκάλα μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών. Να εξετασθεί παρ’αύτα η αντικατάστασή τους.

Στις 22/02/2016 ημέρα Δευτέρα τρία – τέσσερα άτομα με στολή πυροσβέστη κατέβηκαν από φορτηγάκι με τα διακριτικά του πυροσβεστικού σώματος, ξεφόρτωσαν σκάλα και τρία αλυσοπρίονα. Εύρωστα και επιδέξια άτομα, αλλά άσχετα με το κλάδεμα και επιδόθηκαν στον ακρωτηριασμό τον δένδρου, ετεμάχησαν τα κλωνάρια και αφαίρεσαν το λήμμα σε στρογγυλή ξυλεία με το όχημα της υπηρεσίας. Σε διαμαρτυρία μας στο Δασαρχείο μάθαμε ότι το πάρκο της Αγίας Τριάδας δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου. Απευθυνθήκαμε και στην πυροσβεστική υπηρεσία και ο διοικητής μας είπε ότι η Εκκλησία έφερε χαρτί ότι είναι δικό της, όχι άδεια απ’ την πολεοδομία. Δεν θα ‘θελα ποτέ να γίνει η πυροσβεστική υπηρεσία όργανο εξυπηρέτησης ημετέρων.Το Πυροσβεστικό Σώμα για μένα έχει ως αποστολή την ασφάλεια και προστασία της ζωής κατ της περιουσίας των πολιτών και τον κράτους. Αρμοδιότητα την διάσωση και παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε άτομα που απειλείται και εκτίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα η ζωή τους από κάθε είδους ατυχήματα.

Απ’ την θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης μας για 8 χρόνια, πρόεδρος δε των επιτροπών, σχεδίου πόλεως και πρασίνου κ.λ.π. ξέρω ότι τα πάρκα και άλση μεγαλύτερα από 3 στρέμματα υπαγονται στις δασικές εκτασεις, προσττεύονται δε απ’ το νομο 998/79 περί προστασίας δασών. Επιπλέον δε η μια υπηρεσία δεν εμπλέκεται στο χώρο της άλλης και χωρίς την συνδρομή της κυρίας. Στο προκείμενο ο Δήμος έτσι κι αλλιώς είναι αρμόδιος για όλα.

Το 1980 το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Αγίας Τριάδας με αίτησή του ζητούσε από τον Δήμο τον αποχαρακτηρισμό 1,5 στρέμματος πρασίνου, το τετράγωβο πρασίνου απεναντι απ’ τις φυλακές για την ανέγερση πνενματικού κέντρου. Βέβαια, αυτό δεν μπορούσε να εγκριθεί για τους εξής λόγους:
α) Στο κτηματολόγιο του 1843 στο πρώτο ρυμοτομικό Σχέδιο του Αγρινίου φαίνεται πως το οικόπεδο που είχε τη παλιά μικρή εκκλησία και νεκροταφείο είναι το υπ’ αρ. 313. Το σημερινό πάρκο είναι το 312 οικόπεδο με ιδιοκτήτη το κράτος (εθνικόν).
β) Στο ρυμοτομικό σχέδιο τον 1929 υπάρχει η σημερινή εκκλησία και πέντε οικοδομικά τετράγωνα πρασίνου. Έκτοτε έχουν μετατραπεί σε νεκροταφείο τα τρία μπροστινά τετράγωνα.
γ) Στο ρυμοτομικό Σχέδιο του 1966 επαναλαμβάνεται το σχέδιο του 1929. Έχουν αποχαρακτηρισθεί τα ανατολικά τετράγωνα.
δ) Δεν επιτρέπεται αποχαρακτηρισμός πρασίνου ούτε για κοινωφελείς σκοπούς.
Τέλος οι προηγούμενες δημοτικές αρχές σε σχέση με την εκκλησία δεν υιοθέτησαν την γραμμή της υποδειγματικής συμπεριφοράς.

α) Στην εκκλησούλα του Παπαστράτειου πάρκου το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκρινε ότι απαιτείτο ένα υπερυψωμένο προαύλιο με κάγκελα, αλήθεια σε ποιανού οικόπεδο δομήθηκε αυτό;
β) Στην εκκλησούλα της Ευαγγελιστρίας δεν είχαν χώρο για να μοιράζουν ρούχα και τρόφιμα στους φτωχούς συμπολίτες μας και διεκδίκησαν την κατασκευή διώροφης οικοδομής με την έγκριση του τελευταίου νομάρχη σαν μικρή παρέμβαση, τώρα η μεγάλη ποια θα ήταν;
Για ιστορικούς λόγους έχω να πω ότι όταν εισηγήθηκα την δημιουργία των παρόδιων στοών για όλο το Αγρίνιο η παρόδια στοά στην οδό Παπαϊωάννου ρυμοτομούσε το εκκλησάκι όποτε κάναμε πράσινο όλο τον αύλειο χώρο για να το σώσουμε ως εμβληματικό σημείο.
γ)Ακόμα και σε θέματα που είναι απλώς συντήρηση ή βελτίωσης του πρασίνου η συμπεριφορά του Δήμου είναι διαχρονικά αρνητική. Στην οδό Θυσίας στο Πάρκο της Αγίας Τριάδας αφαιρέθηκαν τέσσερα μεγάλα δένδρα και δεν προστέθηκε κανένα νέο. Στην κεντρική πλατεία υπήρχαν δύο φλαμουριές, ο δημοτικός δενδροκόμος επέλεξε να τις “πετσοκόψει” και άφησε πίσω δύο “μπάστακες” με πράσινο σκουφί. Έτσι για την ιστορία στην πλατεία Συντάγματος ακριβώς δίπλα από το συντριβάνι υπάρχουν δύο βραχυχείτονες, όμορφα κλαδεμένοι με μεράκι, και από κάτω περνάει ένα Αγρίνιο καθημερινά, ακούσατε για κανένα ατύχημα;

Κύριε Δήμαρχε,
Η Ε.Ε. κάθε χρόνο επιλέγει την πράσινη πρωτεύουσα με κριτήριο την διαμόρφωση αστικής διαβίωσης φιλικής προς το περιβάλλον. Το ελληνικό κράτος ψήφισε τον Ν. 998/79 με σκοπό την διατήρηση, την ανάπτυξη και βελτίωση των δασών.
Για τις περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις τον Ν. 998/79 απαιτείται άδεια απ’ την πολεοδομία και έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.). Στις 21/3/2016 ήταν η Ημέρα της Δασοπονίας, κάτι πρέπει να γίνει για την πόλη μας…