“Περσινά ξινά σταφύλια” για το Πανεπιστήμιο

Να επαναβεβαιώσει την περυσινή του απόφαση για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, αποφάσισε απόψε το δημοτικό συμβούλιο, υπερτονίζοντας τα αιτήματα των φοιτητών για σίτιση, στέγαση και επαγγελματικά δικαιώματα και προσθέτοντας το αίτημα στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου να δημιουργηθούν δομές φοιτητικής μέριμνας. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των φοιτητών στο άκουσμα πως παραμένει σε ισχύ το αίτημα του δήμου Αγρινίου για επανασύσταση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδος αφ΄ ενός και αφ’ ετέρου από τις εντάσεις κυρίως ανάμεσα στον νυν και πρώην δήμαρχο για το τι έκανε ο καθένας τους για το Πανεπιστήμιο.

φοιτητέςΗ συνεδρίαση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φοιτητών και από τα τρία τμήματα [Γίτσας (ΔΠΦΠ), Μπαταγιάννης (ΔΠΠΝΤ) και Παπαδόπουλος (ΔΠΦΠ)]. Κοινή συνισταμένη ήταν το παράπονο των φοιτητών ότι οι τοπικές Αρχές δεν στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών και αντιμετώπισαν την ακαδημαϊκή παρουσία στην περιοχή, κυρίως από την άποψη της τοπικής οικονομίας. Επίσης εκφράστηκαν τα αιτήματα για σίτιση, στέγαση, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αύξηση των μελών ΔΕΠ και της χρηματοδότησης, κατοχύρωση συγκεκριμένων Π.Ε για τους αποφοίτους των τμημάτων και μετονομασία του Τμήματος ΔΠΦΠ σε Μηχανικών Περιβάλλοντος. “Τρέξτε για εμάς” είπε ένας από τους εκπροσώπους των φοιτητών και συμπλήρωσε ένας άλλος “απαιτούμε να πάρετε θέση στα αιτήματά μας. Δεν είμαστε υποχείριο κανενός, θέλουμε να κινήσετε γη και ουρανό για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας”. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος των φοιτητών από το τμήμα ΔΠΦΠ έστρεψε τα βέλη του στο τοπικό ΤΕΕ (τον πρώην και νυν δήμαρχο που διατέλεσαν πρόεδροί του και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που είναι σήμερα πρόεδρος του ΤΕΕ) για το γεγονός ότι δεν έχουν εγκριθεί από το ΤΕΕ τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο από τους τρεις φοιτητές έθεσαν την προοπτική της μεταφοράς των τμημάτων στην Πάτρα, στην περίπτωση που δεν ικναοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου παρενέβη τονίζοντας ότι την αναγνώριση των δικαιωμάτων την κάνει το ΤΕΕ κεντρικά και όχι το τοπικό παράρτημα και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν το ΤΕΕ απέρριψε σχετικό αίτημα, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενο αριθμός μελών ΔΕΠ σε Μηχανικούς και πως δεν έχει προσαρμοστεί κατάλληλα το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. “Δεν έγινε τίποτα για να αξίζει το τμήμα τη μετονομασία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, δείτε ποιοι καθηγητές αποχώρησαν και να μην σας παραμυθιάζουν και σας βάζουν στο “τρυπάκι” είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους φοιτητές. Στη συνέχεια ο Γ. Παπαναστασίου θύμισε τις επιστολές που έχει στείλει στους Υπ. Παιδείας και πως δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας. Θύμησε ότι ο ίδιος παρενέβη πέρυσι για να δοθεί λύση στο ζήτημα της σίτισης και ο δήμος έχει αναλάβει τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου των Τμήματων και πως θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές. “Πως όμως θα αναβαθμιστούν τα τμήματα όταν φυλλοροούν από καθηγητές;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Στάθηκε στις δεσμεύσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου πως τα τμήματα δεν θα μεταφερθούν αλλά και στις μεθοδεύσεις της Πρυτανείας που υποβαθμίζουν τα τμήματα. Όσον αφορά το ζήτημα της φοιτητικής εστίας διαπίστωσε πως αφ΄ενός η Κυβέρνηση φαίνεται ότι συζητά τη λύση του παλιού νοσοκομείου, ενώ την ίδια ώρα η 6η ΥΠΕ ετοιμάζει να το αξιοποιήσει ως μονάδα αναφοράς του ΠΕΔΥ. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι πάντα ο στόχος είναι η επανασύσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, “γιατί διαφορετικά θα είμαστε συνεχώς σε κατάσταση άμυνας”.

Ο Π. Μοσχολιός έστρεψε τα πυρά του κατά του Γ. Παπαναστασίου αλλά και του Δ. Τραπεζιώτη, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι αδράνησε η επιτροπή φορέων για το πανεπιστήμιο, δεν στάλθηκε εγκαίρως το αίτημα για το παλιό νοσοκομείο στο Υπ. Παιδείας, ενώ από τον Δ. Τραπεζιώτη ζήτησε η παράταξή του όπως πρόσφατα κάλεσε την αναπλ. Υπουργό Εργασίας, να καλέσει τον Υπ. Παιδείας για να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα των φοιτητών. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε σφοδρή ανάμεσα στο νυν και πρώην δήμαρχο, με τον Γ. Παπαναστασίου να κατηγορεί τον Π. Μοσχολιό ότι δεν έκανε τίποτε για το πανεπιστήμιο, και πως οι καθηγητές που θέλησαν να φύγουν και να υποβαθμίσουν τα τμήματα ήταν «ομοτράπεζοί» του. Ο Π. Μοσχολιός απάντησε στη συνέχεια πως επί θητείας του παραχωρήθηκε το πρώην Μουσικό Σχολείο στο τμήμα ΔΠΠΝΤ.

 photo P4201028_zpsup3qpqdi.jpgΟ Δ. Τραπεζιώτης ζήτησε να στηριχτούν τα αιτήματα των φοιτητών και τόνισε ότι ούτε ο Παπαπαναστασίου, ούτε ο Μοσχολιός έκαναν κάτι για το Πανεπιστήμιο. Επέρριψε τις περισσότερες ευθύνες στο κράτος που σχεδίασε ένα Πανεπιστήμιο χωρίς σχέδιο και υποδομές. Διέγνωσε συντεχνιακή λογική στην άρνηση του ΤΕΕ για επαγγελματικά δικαιώματα στο τμήμα ΔΠΦΠ και πρόσθεσε πως θα μπορούσε ο δήμος να είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια φοιτητική εστία.

Ο Π. Αντωνάκος από τη Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε ότι το θέμα είναι καθαρό πολιτικό και πιο γενικό από τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τις μεθοδεύσεις της Πάτρας. Στάθηκε αρκετά στην πολιτική που ερφαρμόζεται στην Παιδεία, που θέλει ένα «πανεπιστήμιο ΑΕ» και τους φοιτητές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επίσης σημειώσε ότι πρέπει να απαιτηθεί από το Υπουργείο να απαντήσει άμεσα και με χρονοδιάγραμμα στα αιτήματα των φοιτητών για σίτιση και στέγαση. Ζήτησε τέλος να υιοθετηθεί αυτούσιο το ψήφισμα που έφερε ο εκπρόσωπος του ΔΠΠΝΤ και να δοθεί άμεσα δωρεάν μεταφορά στους φοιτητές με το Αστικό ΚΤΕΛ.

Σε ανάλογο τόνο ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο διαπίστωσε ότι τα τμήματα είναι αποτελέσμα της στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης και της πελατειακής πολιτικής “κάθε πόλη και ΑΕΙ κάθε χωριό και ΤΕΙ”. Διαπίστωσε επίσης ευθύνες στις τοπικές αρχές “ιατί κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ιδρύθηκε ένα πανεπιστήμιο με μια παράγραφο σε ένα άσχετο νομοσχέδιο”. Είπε επίσης ότι οι απαντήσεις και οι δεσμεύσεις που γίνονται από το Υπουργείο είναι κενές περιοχομένου αφού στην πράξη τα τμήματα υποβαθμίζονται συνεχώς. Ζήτησε ο δήμος να υιοθετήσει τα αιτήματά τους να κάνει και μια «επίθεση φιλίας» προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως το τμήμα ΔΠΠΝΤ να ψηφιοποιήσει το αρχείο της πόλης, ώστε να νιώσουν και οι φοιτητές μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Κ. Ρόκος ως πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτρωλοακαρνανίας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος ΔΠΦΠ απάντησε σε ανάλογο τόνο, με τον δήμαρχο, σημειώνοντας ότι πρέπει το 70% των μελών ΔΕΠ να είναι Μηχανικοί και πως το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος δεν είναι κοντά στο αντικείμενο που θα έπρεπε. “Δεν υπάρχει καμία συντεχνιακή λογική από ΤΕΕ, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις” απάντησε στον Δ. Τραπεζιώτη και τόνισε ότι το τοπικό ΤΕΕ έχει κάθε λόγο να θέλει στην Αιτωλοακαρνανία ένα τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης