Αιτήματα προς το… μαγικό τζίνι

Έχει αρκετό ενδιαφέρον που στην Ελλάδα, όχι μόνο τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά και την εποχή που υπήρχαν, παίρνονται από τα κόμματα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν, από τις κυβέρνησεις για τα νομοσχέδια που ψηφίζουν, από τις περιφέρειες και τους δήμους μέχρι τα τοπικά συμβούλια, αποφάσεις σαν να μην υπάρχει αύριο.

Παράδειγμα, το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για τα πανεπιστημιακά τμήματα. Πάρθηκε σε μία εποχή που στην επικαιρότητα είναι η είδηση ότι η Κυβέρνηση “σκουπίζει” ταμειακά διαθέσιμα φορέων, νοσοκομείων κτλ και τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παρ΄όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επανασύστασης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ). Αλλά αυτό ως αίτημα, ας υποθέσουμε, ότι έχει κάποιο λογικό έρισμα, από τη στιγμή που οι μεθοδεύσεις από την Πάτρα συνεχίζονται. Το ενδιαφέρον είναι πως το δημοτικό συμβούλιο ζητά “να προωθηθεί άμεσα και να θεσμοθετηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο στην παραχωρηθείσα έκταση των 178 στρ. στο παλαιό αεροδρόμιο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μόνιμες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου”. Το ζητά αυτό σε αυτή την οικονομική συγκυρία και από ένα κράτος που σχεδόν τρία χρόνια μετά τη μεταφορά του νοσοκομείου στο νέο του κτίριο και αφού άφησε στο έλεος των πλιατσικολόγων το παλαιό κτίριο, ακόμη και σήμερα θα έχει αποφασίσει πως θα το επαναχρησιμοποιήσει και… αν θα το επαναχρησιμοποιήσει.

Χρειάζεται και λίγο ρεαλισμός… τουλάχιστον να ξέρουμε τι μπορούμε να πετύχουμε άμεσα και με βάση τα πραγματικά δεδομένα… Γιατί, όπως και το κάνουμε, αυτόνομο πανεπιστήμιο και πανεπιστημιούπολη στο παλιό αεροδρόμιο, όχι από την κυβέρνηση, αλλά μάλλον από κάποιο μαγικό τζίνι πρέπει να τα ζητήσουμε…

Δ.Π