Φοιτητές ΔΠΦΠ : Η Κοσμητεία εναντιώνεται σε οποιαδήποτε πρόταση ανάπτυξης του τμήματος

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων που εδρεύει στο Αγρίνιο καταγράφουν τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπ. Παιδείας υπό την Αναπλ. Υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τονίζουν τη αρνητική στάση της Κοσμητείας απένταντι στο Τμήμα τους. “Η Κοσμητεία εναντιώθηκε για άλλη μια φορά σε οποιαδήποτε πρόταση ανάπτυξης του τμήματος, από όπου και αν προήλθε αυτή, και εμμένει στην θέση της να μετατοπίσει το πρόβλημα εκτός πολυτεχνικής δίχως να κάνει την ελάχιστη προσπάθεια να δώσει λύση. Αντίθετα η Πρύτανις στάθηκε θετική συμφωνώντας με την κα. Αναγνωστοπούλου για μετονομασία και επαγγελματικά υπογραμμίζοντας όμως ότι με επικείμενη χωροταξική μεταφορά θα ήταν πιο εύκολο να περατωθούν στο σύνολο τους τα αιτήματα των φοιτητών.” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας εκπροσώπων των φοιτητών των τμημάτων του πανεπιστήμιου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο με σκοπό την ενημέρωση και εξεύρεση λύσης πάνω στα Θέματα που ταλαιπωρούν όλα αυτά τα χρόνια τη φοιτητική κοινότητα του Αγρινίου. Στην συνάντηση παρευρέθησαν η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας κα. Αθανασία Αναγνωστοπούλου, η πρύτανις κα. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής κ. Οδυσσέας Κουφοπαύλου καθώς και ο κοσμήτορας της σχολής Ο.Δ.Ε. κ. Δημήτριος Σκούρας. Εκτός των προαναφερθέντων έδωσαν το πάρων οι βουλευτές του νομού κ. Βαρεμένος, κ. Κωσταντόπουλος και κα. Τριανταφύλλου, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου καθώς και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρας. Το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Αθανασιάδης Νικόλαος και ο αντιπρόεδρος Παπαδόπουλος Ιωάννης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση της αναπληρωτρίας υπουργού σχετικά με τα προβλήματα των τμημάτων με την ιδία να εκφράζει την άποψη του υπουργείου η όποια είναι τα τμήματα να παραμείνουν χωροταξικά στο Αγρίνιο, καθώς για τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει χωροταξική αλλαγή χωρίς σχέδιο, υπό την αιγίδα του πανεπιστήμιου Πατρών με προϋπόθεση την ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοπικοί παράγοντες οι όποιοι αναγνώρισαν ότι η δημιουργία ενός νέου πανεπιστήμιου θα ήταν καταστροφική και δεν είναι ρεαλιστική λύση με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες. Δέσμευση όλων τα τμήματα να παραμείνουν και να αναπτυχτούν υπό την αιγίδα του πανεπιστήμιου Πατρών χωρίς καμία μεταβολή.

Για το θέμα την φοιτητικής μέριμνας η αναπληρώτρια υπουργός δεσμεύτηκε να το αναλάβει εξ ολοκλήρου μαζί με την Πρύτανι, τον Δήμαρχο και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με πρόθεση να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και πριν το Σεπτέμβρη, με σκοπό να δώσει τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία των φοιτητών.

Αναφορικά με το θέμα της μετονομασίας του τμήματος σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα που διεκδικούνται, η κα. Αναγνωστοπούλου πήρε θετική στάση. Ανέφερε πως η μετονομασία πρέπει να πραγματοποιηθεί και πως τα επαγγελματικά δικαιώματα που διεκδικούν οι φοιτητές, θα πρέπει να δοθούν καθώς αντικατοπτρίζουν επακριβώς την πραγματική αξία του υπάρχοντος καθώς και προγενέστερων προγραμμάτων σπουδών. Η ίδια θεώρει ότι σωστός τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η αντίστοιχη πρόταση ανάπτυξης να γίνει από τα αρμόδια όργανα του πανεπιστήμιου. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η κοσμητεία εναντιώθηκε για άλλη μια φορά σε οποιαδήποτε πρόταση ανάπτυξης του τμήματος, από όπου και αν προήλθε αυτή, και εμμένει στην θέση της να μετατοπίσει το πρόβλημα εκτός πολυτεχνικής δίχως να κάνει την ελάχιστη προσπάθεια να δώσει λύση. Αντίθετα η Πρύτανις στάθηκε θετική συμφωνώντας με την κα. Αναγνωστοπούλου για μετονομασία και επαγγελματικά υπογραμμίζοντας όμως ότι με επικείμενη χωροταξική μεταφορά θα ήταν πιο εύκολο να περατωθούν στο σύνολο τους τα αιτήματα των φοιτητών. Δέσμευση της κα. Αναγνωστοπούλου είναι, ανεξαρτήτως της στάσης της κοσμητείας, να φέρει σε πέρας όλες της διαδικασίες που χρειάζονται με σκοπό να πραγματοποιήσει την μετονομασία του τμήματος σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος. Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα σκοπός του υπουργείου είναι να προωθήσει άμεσα εντός του Μαΐου τροπολογία που θα κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όλων των τμημάτων δίνοντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια.