Με αφορμή την τελική πρόταση της 6ης ΥΠΕ για τον χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία

ΜαρκαντώνηςΝ.Ι. Μαρκαντώνης
Διευ/ντης της «Αυθαίρετης» Ορθοπαιδικής
Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Μέλος Δ.Σ Ε.Ι.Ν.ΑΑ

Τελικά διαμορφώθηκε και κυκλοφόρησε η τελική πρόταση της 6ης ΥΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας η οποία, πάρα τις διαβεβαιώσεις για διάλογο με τους φορείς in situ, προέκυψε μόνο από την συγκέντρωση στο Αγρίνιο και από την οποία αποχώρησαν οι φορείς του Μεσολογγίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν έγινε κανένας απολύτως λόγος στο αίτημα όλων των φορέων του νομού για Διοικητική αποσύνδεση των Νοσοκομείων.
Δεν θα αναφερθώ καθόλου στα επί μέρους της τελικής πρότασης της 6ης ΥΠΕ γιατί θα είναι σαν να διαλέγω με ποιο τρόπο θα κλείσει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, πράγμα που δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να κάνω!!!!
Ο λόγος που νομοθετήθηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται η Διοικητική Ενοποίηση των Νοσοκομείων (επί Υπουργίας Λοβέρδου) είχε σαν στόχο την καλύτερη Διοικητική διαχείριση , όπως έλεγαν, των Νοσοκομείων.!!!
Η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη :
Έχοντας αναλάβει την δέσμευση για ελλάτωση του αριθμού των Νοσοκομείων στην επικράτεια ,αντί να αξιολογήσουν την λειτουργία των υπαρχτών Νοσοκομείων και τις ιδιεταιρότητες του καθενός από αυτά , επινόησαν την λεγόμενη Διοικητική διασύνδεση , στοχεύοντας στο οριζόντιο κλείσιμο τους χωρίς να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
Έτσι ξεκίνησαν εφαρμόζοντας την μέθοδο του στραγγαλισμού. Δηλαδή:
1. Η μη προκύρηξη θέσεων που συνεπάγεται την συνεχή ελάττωση του Ιατρικού-Νοσηλευτικού- Παραϊατρικού προσωπικού.
2. Η ενιαία και ελαττωμένη χρηματοδότηση των διασυνδεομένων Νοσοκομείων

Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου οδήγησε και οδηγεί στηνυπολειτουργία του μικρότερου Νοσοκομείου το οποίο χρησιμοποιείται σαν αποθήκη τροφοδοσίας του μεγαλύτερου.
Με αυτόν τον τρόπο το «μικρό» !!! νομοτελειακά οδεύει στην υπολειτουργία και το ουσιαστικό κλείσιμο .!!!!.
Την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου την είδαμε να εφαρμόζεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στον Νομό μας,όπου κατά το διάστημα της συνένωσης πραγματοποιήθηκαν :
• Αποδεκατισμός Καρδιολογικής Κλινικής Από Πέντε καρδιολόγους σε Δύο.
• Αποδεκατισμού του Νοσηλευτικού –διοικητικού προσωπικού με ρουσφετολογικού, κατά το πλείστον, τύπου μετακινήσεις προς το Αγρίνιο . (Περισσότερα από 35 Υπάλληλοι)
• Απόπειρες μετακίνησης διοικητικών τμημάτων προς το Αγρίνιο (πληροφορική, μισθοδοσία, προμήθειες ).
• Λειτουργία Παθολογικής Κλινικής αποκλειστικά στελεχωμένη από Παθολόγους των Κ.Υ
• Λειτουργία των εργαστηρίων των δύο Νοσοκομείων αλληλοκαλυπτόμενα
Δηλ .οι διοικήσεις κάλυπταν κενά διμηουργόντας αλλά (φαύλος κύκλος).

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν καλό αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνονται τα προβλήματα με την πανάκεια της διασύνδεσης, όπως ισχυρίζονταν κάποιοι ειδήμονες Πανεπιστημιακοί επί των θεμάτων υγείας και οι οποίοι έναντι αδρής αμοιβής!!! Έκαναν ασκήσεις επί χαρτού χωρίς να περνούν υπόψη τους την γεωμορφολογία, την πληθυσμιακή κατανομή, και το κοινωνικό επίπεδο του πληθυσμού. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις πιστεύω ότι τα Νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να έχουν ξεχωριστούς οργανισμούς και Διοικητική αυτοτέλεια.

Οι λόγοι που το επιβάλουν είναι :
1. Τα Νοσοκομεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και τα προβλήματα προκύπτουν οποιαδήποτε ώρα! Είναι λοιπόν αδύνατο να διοικηθούν εξ αποστάσεως . Όποιος πιστεύει το αντίθετο σημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την λειτουργία Νοσοκομειακής μονάδας.!!!!
2. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ για την ανάγκη διοικητικής αποσύνδεσης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ¨ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ¨:
• Πληθυσμός : Ο οποίος ανέρχεται, σε 110000 (στοιχειά τελευταίας απογράφης και εκτιμήσεις από τα γρ.των Δήμων)
• Έκταση –Γεωμορφολογία: Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι σε έκταση διπλός σε σχέση με της άλλους νομούς της χώρας. Η περιοχή που καλύπτεται από την Ν.Μ.Μεσολογγίου είναι ορεινή και δύσβατη εκτείνεται δε από το Μυητικά Ξηρομέρου έως τη Ορεινή Ναυπακτία.

• Οδικό Δίκτυο : Ακόμα και στην περίπτωση που τελειοποιηθεί η Ιόνια Οδός το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι παλαιό και δύσβατο Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου βρίσκεται επί του Εθνικού οδικού δικτύου εύκολα και γρήγορα προσπελάσιμο από όλες τις περιοχές του νομού. Με την κατασκευή και τελειοποίηση της Ιόνιας Οδού η πληθυσμιακή κατανομή ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία του Νομού αλλάζει άρδην
• Οικονομικό κόστος: Σε περίοδο οικ. Κρίσης δεν κάνεις περικοπές, κλείνοντας Νοσοκομεία αλλά νοικοκύρεμα των οικονομικών και ουσιαστικό έλεγχος σπατάλης! Θα πρέπει δε να λάβουμε σοβαρά υπ’οψιν ότι ο ασθενής που θα μετακινείται από εδώ σε άλλο Νοσοκομείο λόγω αναμονής θα ανεβάζει τον χρόνο νοσηλείας και κατά συνέπεια το κόστος!! Η μετακίνηση και νοσηλεία στο Αγρίνιο Θα κοστίζει το τριπλάσιο ενώ η μετακίνηση σε Νοσοκομείο της Πάτρας το πενταπλάσιο
• Στατιστικά κίνηση ασθενών: Λαμβάνοντας υπόψη τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των Νοσοκομείων όχι μόνο του 2014 αλλά από το 2012και μετά θα διαπιστώσετε ότι το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είχε σχεδόν ισοδύναμη κίνηση ασθενών παρά του ότι λειτουργούσε με το 1/3 του προσωπικού που του αναλογούσε. Ενδεικτικά αναφέρω: ¨Ένας ή δυο αναισθησιολόγοι για 1500 μ.ο χειρουργεία ετησίως Τέσσερις παθολόγοι για 1400 μ.ο νοσηλευόμενους ετησίως Τέσσερις χειρουργοί για 1350μ.ο νοσηλευόμενους ετησίως. Δύο έως τρεις Ορθοπαιδικοι για 750μ.ο νοσηλευόμενους ετησίως Δύο καρδιολόγοι για 15 ήμερη κάλυψη και νοσηλεία στον Νομό 900 περιπου νοσηλευόμενοι κμ.ο .

Σε αντίθετη περίπτωση το Νοσοκομείο Μεσολογγίου θα κλείσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το δε του Αγρινίου θα συνεχίσει να δυσλειτουργεί-υπολειτουργεί και το καραβάνι των ασθενών θα ξεκινήσει πάλι να κατευθύνεται στην Πάτρα ή την Αθήνα εάν και εφόσον τα οικονομικά τους το επιτρέπουν!!!!Με βάση τα ανωτέρω είναι κατανοητό γιατί επιμένουμε στην διοικητική αποσύνδεση.
Οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει οριακά το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ¨Χατζηκώστα¨ σε καθημερινή εφημερία είναι:
1. Άμεση κάλυψη της Παθολογικής Κλινικής με δύο (2) Παθολόγους
2. Άμεση κάλυψη της Καρδιολογικής Κλινικής με δύο (2) Καρδιολόγους
3. Άμεση κάλυψη του Αναισθησιολογικού με δύο (2) αναισθησιολόγους
4. 24h κάλυψη των Τ.Ε.Π με δύο (2) Γενικούς Ιατρούς.
5. Άμεση ρύθμιση του Οργανισμού του Νοσοκομείου με βάση την τροποποίηση του 2012.

Κλείνοντας θα ήθελα για πολλοστή φορά ,άσχετα με πολιτικές , να πω ότι οι προτάσεις για τον χάρτη υγειάς στο νομό,και οποιαδήποτε πρόταση για την βελτίωση λειτουργίας των δομών υγείας, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμες θα πρέπει να είναι απόσταγμα ενδελεχούς μελέτης των παραμέτρων που ισχύουν στην περιοχή (γεωμορφολογικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί).