Το νέο Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό [HDvideo + pics]

Το σημαντικότερο ίσως έκθεμα του Μουσείου στο Θέρμο η χάλκινη αμφίγραφη στήλη που βρέθηκε στο σηκό του ναού του Απόλλωνος. Στη μια της όψη είναι γραμμένη η συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Αιτωλών και των Ακαρνάνων 260-250π.Χ.
Το σημαντικότερο ίσως έκθεμα του Μουσείου στο Θέρμο η χάλκινη αμφίγραφη στήλη που βρέθηκε στο σηκό του ναού του Απόλλωνος. Στη μια της όψη είναι γραμμένη η συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Αιτωλών και των Ακαρνάνων 260-250π.Χ.
Μια πολύ σπουδαία ημέρα η σημερινή για την Αιτωλοακαρνανία : το νέο Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων (18η Μαΐου), ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Μουσείου του Θέρμου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα ευρήματα των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν στο Θέρμο, την έδρα του Κοινού των Αιτωλών, από τους πρώτους ανασκαφείς Γεώργιο Σωτηριάδη, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και τον καθηγητή Ιωάννη Παπαποστόλου.

 photo P5181147_zpsgxdkh1la.jpgΠαρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με την προϊσταμένη της Εφορείας Ολυμπία Βικάτου να ξεναγεί το κοινό στο νέο Μουσείο. Xαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρώην δήμαρχος Θόδωρος Πορφύρης, ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρος Κολώνας, ο προέδρος της εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου Αντώνης Βασιλόπουλος και φυσικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου.

 photo P5181126_zpsyoqphpey.jpgΟ περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας στάθηκε στη συλλογική προσπάθεια που έγινε από τους τοπικούς φορείς αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, μιας και η ανέγερση του κτιρίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα τη σημερινή για το Θέρμο και την ευρύτερη περιοχή και ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς παράγοντες των τελευταίων δεκαετιών που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το πάνδημο αίτημα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική πολιτιστική υποδομή που δημιουργήθηκε στάθηκε στο ζήτημα της απομόνωσης του Θέρμου, λέγοντας ότι είναι πια το επόμενο στοίχημα για την περιοχή να προχωρήσουν οι οδικοί άξονες και η σύνδεση του Θέρμου με τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο και την Ιόνια Οδό, έργα που θα συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Δείτε περισσότερες από 50 φωτογραφίες από τα εκθέματα του Μουσείου και την εκδήλωση που προηγήθηκε