Λόγω χρημάτων δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Τουρλίδα

Για κάλυψη των καταπατητών μιλά ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου – Έλλειψη χρημάτων επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μιλά για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Υπηρεσίας
Το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ (από το 2013) για κατεδάφιση αυθαιρέτων στην περιοχή της Τουρλίδας καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου σε αναφορά του προς τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση των αυθαιρέτων σε όλο το εύρος του Εθνικού Πάρκου των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού μέχρι τις εκβολές του Αχελώου. Μάλιστα ορισμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου (Τουρλίδα, Λούρος, Διόνι, Βαλτί) έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από τις συνεχείς και παράνομες ανθρώπινες παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η καθυστέρηση στη υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων καταλογίζεται από τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Νεοχωρίου στην στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους υπαλλήλους της, που σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο «καλύπτουν τους καταπατητές». Η αναφορά αυτή κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με μορφή αναφοράς. Στην απάντησή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ που αφορά 25 πρωτόκολλα κατεδάφισης έγινε γνωστή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 2/10/2014, ενώ είχαν διαδιβαστεί στην υπηρεσία 991 αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης συνολικά. Παράλληλα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία που αφορά κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αιτωλοακαρνανία, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στην Τουρλίδα αλλά δεν αφορούν την απόφαση του ΣτΕ αλλά είχαν τελεσιδικήσει νωρίτερα. Αναφέρεται ακόμη ότι ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πίστωση 7.395.000€ όμως διατέθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο 280.000€ και προχωρά διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις σε άλλες περιφερειακές ενότητες ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για το 2016 αναφέρεται πως θα γίνει εκ νέου ιεράρχηση, ώστε να επικαιροποιηθούν τα αιτήματα για πιστώσεις, που θα περιλαμβάνουν και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Τουρλίδα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι ζητήθηκε από το ΥΠΕΣ η συνδρομή του δήμου Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με μέσα και προσωπικό, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ωστόσο και οι δύο φορείς της Αυτοδιοίκησης δήλωσαν αδυναμία συνδρομής. Οι καταγγελίες ουδόλως ευσταθούν, αντιθέτως συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Υπηρεσίας, αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απάντησή της.

Δείτε εδώ αναλυτικά την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης