Εκταμίευση 10,3 δισ.με πρόσθετα μέτρα – για το 2018 παραπέμπεται το χρέος

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem), μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για «πλήρη συμφωνία» στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, καθώς σε συμφωνία για τους μηχανισμούς ελάφρυνσης του χρέους, που θα διαμορφωθούν σε τρεις φάσεις.

Πάντως, για την εκταμίευση θα χρειαστούν αλλαγές στα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων”.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσω του Πόουλ Τόμσεν (Poul Thomsen) εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, εξετάζοντας προηγουμένως μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και τα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.Στην πιο βαρυσήμαντη, ίσως, τοποθέτησή του ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι όλοι στις Βρυξέλλες αναγνώρισαν πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ντάισελμπλουμ: Πλήρης συμφωνία
«Έχουμε μια πλήρη συμφωνία», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, παίρνοντας πρώτος το λόγο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης.Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε το μέγεθος της νομοθετικής εργασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο πλήρη συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε στον έκτακτο μηχανισμό (σ.σ. «κόφτη») που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε δημοσιονομική τροχιά.

Σημειώνοντας ότι ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το νέο πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευτούν 10,3 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας την πρόοδο των εμπλεκόμενων μερών στην θετική κατάληξη της αξιολόγησης.Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε την υπόσχεση των θεσμών να συζητηθεί το χρέος και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ως προς αυτό, το ετήσιο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους διαμορφώνεται στο 15% του ΑΕΠ και στο 20% όταν διαπιστωθεί υποχώρηση του χρέους.Η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει σε τρεις φάσεις, όπου υπάρχει συμφωνία από μεθοδολογικής άποψης, όπως σημείωσε. Βάσει αυτής έκανε λόγο για σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων, έτοιμα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα –αν χρειαστούν, ενώ έχουν σχεδιαστεί και μακροπρόθεσμα μέτρα.Στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανάφερε ότι ζητήθηκε από τον ESM να εξετάσει μέτρα για τη μείωση των κινδύνων των επιτοκίων, όπου θα υπάρχει και ένα waiver, όπως προβλεπόταν από το δεύτερο πρόγραμμα. Η μεσοπρόθεσμη θα επανεξεταστεί έως τα μέσα του 2018 –οπότε και λήγει το πρόγραμμα– με βάση την επιτυχή ολοκλήρωσή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε την υπόσχεση που είχε δοθεί στο δεύτερο πρόγραμμα για επιστροφή μέρους των κερδών της ΕΚΤ, η οποία είχε ανακοπεί το 2014. Το ποσό είναι πλέον ξανά διαθέσιμο από το 2017 και εντεύθεν, όπως είπε.Επίσης, αναφέρθηκε στα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από τα οποία τελικά χρειάστηκαν μόλις 5 δισ., άρα υπάρχουν 20 δισ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κόστους των επιτοκίων, συνυπολογίζοντας βεβαίως τους όπους μελλοντικούς κινδύνους.Αναφέρθηκε δε στον EFSF, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να εξετάσει τις μελλοντικές αποσβέσεις, με τρόπο ώστε να μην υπαρξουν επιπλέον κόστη τόσο για τον EFSF όσο και για τις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εισήλθε σε τεχνικές λεπτομέρειες, για τις οποίες παρέπεμψε στον Κλάους Ρέγκλινγκ. Επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα οφείλει «να συμμορφωθεί με το δημοσιονομικό μας πλαίσιο» διατήρησε τον αρχικό πανηγυρικό τόνο, κυρίως όταν αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Ταμείου. Αποκάλυψε δε ότι θα υπάρξει σχετική εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο έως το τέλος του έτους, ώστε να αξιολογηθούν τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν σήμερα.

Σε αυτό το σημείο, ο Ολλανδός αξιωματούχος έκανε λόγο για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στα μέσα του 2018, με αναθεώρηση του μηχανισμού που θα έχει σχεδιαστεί έως τότε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα θα παραμείνει σε δημοσιονομική εποπτεία και μετά τη λήξη του προγράμματος. «Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης και χαιρετίζουμε την απόφαση του Ταμείου να μείνει στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης από το περασμένο καλοκαίρι». Αφού ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του έδωσε τον λόγο στον Πιερ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici).

Πηγή: cnn.gr