Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν επίσχεση από 1η Ιουνίου! «Δε δουλεύουμε απλήρωτοι»

Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές τους έτους, οι οποίοι παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τη διοίκηση του Οργανισμού, ξεκινούν κανονικά την επίσχεση τους όπως είχαν προαναγγείλει. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον Ιανουάριο γι αυτό και ξεκαθαρίζουν ότι πλέον δεν αντέχουν άλλο.

«Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ ασκούν βιοποριστικό ιδιωτικό επάγγελμα, μετά από πολυετείς σπουδές, εξειδίκευση, μετεκπαίδευση και ατελείωτες εργατοώρες σκληρής δουλειάς. Φρούδες οι ελπίδες για μία κίνηση καλής θέλησης από τον ΕΟΠΥΥ, να αναγνωρίσει την ανοχή και την συμμετοχή μας στην ΠΦΥ, όντας απλήρωτοι για πολλούς μήνες» σημειώνει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου και συμπληρώνει μεταξύ άλλων: «Μόνο που πολλοί από εμάς, έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις και αδυνατούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε απλήρωτοι. Από 01/06/2016. Και λυπούμαστε ειλικρινά».

Μάλιστα η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά από τους γιατρούς μέλη της να δείξουν κοινωνική ευαισθησία ειδικά για τους πολίτες –ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη. Άλλωστε από την 1η Ιουνίου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν όλο το ποσό από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σημειώνουν ότι πλέον ζουν εκτός από «σύμβαση δουλοπαροικίας» και μια φοροκαταιγίδα καθώς όπως εξηγούν: «η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος.Χωρίς να έχουμε πληρωθεί ούτε 1 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που δεν έχει καν εισπραχθεί».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιμένουν μάλιστα μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει την ακριβή διαδικασία της εκκαθάρισης των οφειλών του Οργανισμού προς τον κλάδο ώστε να μπορούν και να πληρωθούν. Πάντως από καταγγελίες γιατρών προς την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι γίνεται πλέον περικοπή 200 ευρώ κατά την εκκαθάριση επίσκεψης αξίας 10 ευρώ. Και αυτό επειδή όπως εξηγεί η κ.Μαστοράκου: «προέκυψε αιτιολογικό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασε σφάλμα ταυτοποίησης της ασφαλιστικής ενημερότητας του ΑΜΚΑ ασθενών, που στην ουσία ήταν ανασφάλιστοι! Χωρίς υπαιτιότητα του ιατρού αλλά του συστήματος».

πηγή : healthreport.gr