Μοιράζουν δουλειές… Τρέξτε

του Γιώργου Κράλογλου από το capital.gr

Διαβάστε προσεκτικά τον λόγο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για “Δίκαιη και Δημοκρατική Ανάπτυξη” . Ψάξτε να βρείτε παρόμοιο κείμενο προγράμματος για ανάπτυξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. από εποχής ΕΟΚ . Επειδή δεν θα βρείτε ψάξτε ποιους αφορά το προσκλητήριο για ανάπτυξη. Και αν είστε κρατικοδίαιτος κατεβείτε να χορέψετε στο Σύνταγμα. Το προσκλητήριο είναι και για εσάς…

Αν θέλουμε να έχουμε ένα θετικό συμπέρασμα καλό είναι ,κατά την γνώμη μου, να μελετήσουμε τα χειροπιαστά (που βλέπει και ο πρωθυπουργός) της οικονομικής πραγματικότητας και ας αφήσουμε την απογείωση… στα σύννεφα των αριστερών οραμάτων της “Δίκαιας Δημοκρατικής Ανάπτυξης”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται ότι “…η επανεπένδυση είναι εγχείρημα σύνθετο και πολυδιάστατο γιατί η ζημιά στην οικονομία είναι τρομακτική λόγω απωλειών, από το 2007, των 2/3 των ιδιωτικών επενδύσεων που μειώθηκαν κατά 67% το διάστημα 2009-2014.” Ποια είναι τα χειροπιαστά. Εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε δήθεν τη στήριξη της οικονομίας σε κρατικές επενδύσεις και ο αριστερός πρωθυπουργός ομολογεί δημόσια ότι η απώλεια του 67% των ιδιωτικών επενδύσεων είναι τρομακτική. Συμπέρασμα πρώτο. Άρα για να σωθούμε οφείλουμε να αφανίσουμε την σημερινή αποεπένδυση και να αποκαταστήσουμε τις απώλειες του 67% των ιδιωτικών επενδύσεων προσκαλώντας ξανά ιδιώτες επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ότι το κράτος σταματάει να κάνει επενδύσεις και αλλάζει ρόλο λέγοντας “..σχεδιάζουμε κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς. Ικανό να σχεδιάσει και να κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις.”
Συμπέρασμα δεύτερο. Άρα, λογικά, τερματίζουν… όλα όσα έλεγαν οι κομισάριοι ανάπτυξης Λαφαζάνης (το 2015) και Σκουρλέτης, Σπίρτζης και Δρίτσας (το 2016) για κρατικές επενδύσεις και ανάπτυξη των κρατικών επιχειρήσεων με συγκεκριμένα ενεργειακά προγράμματα και σχέδια υποδομών, Οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών.

Κατά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το κράτος επειδή θα είναι επιτελικό θα σχεδιάζει και θα κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις. Συμπέρασμα τρίτο. Άρα έχουμε το πρώτο “προσκλητήριο σάλπισμα” στην κρατικοδίαιτη οικονομία, τους μεσάζοντες και τη διαπλοκή αφού (όπως αποδείχθηκε στην μεταπολίτευση) αυτοί έχουν στα χέρια τους όλα τα σχέδια με τις δημιουργικές κατευθύνσεις.

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χρηματοδοτικό εργαλείο για την “Δίκαια Δημοκρατική Ανάπτυξη” δεν πρέπει να είναι η μείωση των φόρων ούτε τα κίνητρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές γιατί “… η μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα είναι μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία.” Συμπέρασμα τέταρτο: Συνεπώς εφόσον αποκλείονται μειώσεις φόρων και φορολογικών συντελεστών ως επάρατη φιλελεύθερη πολιτική… η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις απολεσθείσες κατά 67% ιδιωτικές επενδύσεις και τους επενδυτές που χάθηκαν από το 2007 μόνο με κίνητρα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο (που κατά δήλωση του κ. Τσίπρα αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού σχεδιασμού)

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης για να έλθουν επενδύσεις να καλύψουν (εκτός των άλλων) και τις 1.500.000 θέσεις ανέργων θα καλυφθεί από την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250.000.000 ευρώ, από τους πόρους που απομένουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αγροτικές και Δημοτικές επιδοτήσεις) και με 5,6 δισεκ. από το πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI). Άρα το κράτος θα είναι και δεν θα είναι επιτελικό… Θα είναι όμως επιτελικά κυρίαρχο στο μοίρασμα πόρων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι περισσεύει (λόγω πλεονασμάτων) από τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Τελικό συμπέρασμα. Η κυβέρνηση με δεδομένη την στήριξη των δανειστών (που έχουν ανάγκη τον κ. Τσίπρα και τους 153 για να περάσουν το “παλούκι” των εργασιακών το Σεπτέμβρη) θα μιλάει για ιδιωτικές επενδύσεις και ελεύθερη οικονομία όταν έχει ακροατές την Τρόικα και τους θεσμούς.

Όταν όμως το ακροατήριο είναι εγχώριοι και ξένοι κρατικοδίαιτοι (που επίσης τον στηρίζουν) θα προσφέρει δουλειές όπως οδικά έργα, ενεργειακές υποδομές, και κρατικά προγράμματα τοπικού χαρακτήρα. Οι πρώτες “δουλειές” αξίας 9 δισεκ. ευρώ μοιράσθηκαν χθες το βράδυ από το Μουσείο Ακρόπολης. Σπεύστε λοιπόν κρατικοδίαιτοι και μεσάζοντες. Για εσάς ήταν τα χθεσινά νταβούλια και οι ζουρνάδες…