Διαρροή στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου

 photo Epsiloniotakappanualpha ChiUpsilonTauAlpha 012_zpst3wk3v0r.jpgΔιαρροή στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου διαπιστώνεται από το φωτορεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Στράτου πέφτουν σε παρακείμενο ρέμα στην περιοχή “Κνούτες”, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καταγγέλλουν ότι συχνά τα τελευταία χρόνια έχουν διαπίστωσει το παρακείμενο ρέμα, που καταλήγει στην τεχνητή λίμνη Στράτου, να γεμίζει από στραγγίσματα του ΧΥΤΑ. Οι κτηνοτρόφοι δε της περιοχής από την εποχή που πρωτολειτούργησε ο ΧΥΤΑ Στράτου έπαψαν να “ποτίζουν” τα ζώα τους από το συγκεκριμένο ρέμα που έχει γεμίσει, όπως χαρακτηριστικά λένε, με… “κόκα – κόλα”…

 photo Epsiloniotakappanualpha ChiUpsilonTauAlpha 014_zpsamuzkoah.jpgΌπως καταλαβαίνει κανείς προκύπτει μείζον θέμα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, θέμα που μάλιστα άπτεται της δημόσιας υγείας. Και οι αρμόδιοι οφείλουν να απαντήσουν… Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, σχετικές καταγγελλίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από κατοίκους της περιοχής και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Στράτου. Ωστόσο, το μόνο που έχει συμβεί είναι ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πριν δύο περίπου χρόνια είχε αποφασίσει την διακοπή της οριστικής παραλαβής και την αναστολή της έγκρισης του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής, του έργου:

Ο ΧΥΤΑ και η απόστασή του από την τεχνητή λίμνη (κλικ για μεγέθυνση)
Ο ΧΥΤΑ και η απόστασή του από την τεχνητή λίμνη (κλικ για μεγέθυνση)

“ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, NΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΥ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΥ” και είχε διατυπώσει παρατηρήσεις που αφορούσαν ελλείψεις του έργου, που κρίνονταν ως ουσιώδεις και τις οποίες ο ανάδοχος καλούνταν να αποκαταστήσει άμεσα, στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων και για την «τεκμηρίωση της ασφάλειας καθώς και της δυνατότητας ορθής λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές του έργου».

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στράτου Ανδρέας Φωτάκης μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για το θέμα ανέφερε σχετικά : “Σήμερα τα σκουπίδια στραγγίζουν πάνω στα κύτταρα του ΧΥΤΑ και όταν βρέχει, υπερχειλίζει ο ΧΥΤΑ ανοίγουν και τις τάπες από τις σωλήνες και τα λύματα κατάμαυρα με αφρούς βαδίζουν μέσω του ρέματος Κνούτες κατευθείαν στην λίμνη Ματσουκιού Στράτου. Από την λίμνη ποτίζεται όλος ο κάμπος Αγρινίου και μάλλον θα παίρνει νερό (μέσω διώρυγας) η Αμφιλοχία, δηλαδή τα τοξικά απόβλητα γυρίζουν στο πιάτο μας και στα σπίτια μας”.  photo Epsiloniotakappanualpha ChiUpsilonTauAlpha 007_zps8bectpps.jpgΚαι προσθέτει : “Πρέπει από σήμερα κιόλας να σκεφθούμε την επόμενη μέρα για την διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας. Οι σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να προγραμματισθούν και να σχεδιασθούν άμεσα. Ο ΧΥΤΑ της Λεπενούς έχει πλέον φθάσει τα όρια της ζωής του. Σχεδιάστηκε σε λάθος τόπο με κακές περιβαλοντολογικές μελέτες. Πολλοι ευθύνονται γι’αυτό.  Οι κοινωνίες ήταν αρνητικές να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στην γειτονιά τους, έτσι βιαστικά οι κυβερνώντες βρήκαν κάποιους ανθρώπους χωρίς ηθική και οικολογική συνείδηση που προσέφεραν χώρο, σχεδίασαν γρήγορα-γρήγορα την μετακόμιση της ταφής των σκουπιδιών από τον ποταμό Αχελώο στα Καλύβια, στο Μονοδενδρι Λεπενούς. Εντωμεταξύ πίεζαν και τα πρόστιμα της Ε.Ε. Ο τόπος αυτός , οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί ομολογούν ότι έχει υπόγειες πηγές, κάποιοι κάτοικοι της Στράτου θυμούνται ακόμη ότι έπαιρναν νερό από αυτές τις πηγές. Τελικά ο τόπος αποδείχτηκε ακατάλληλος, η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι προβληματική και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Φυσικά οι ντόπιοι καιροσκόποι εκμεταλλευτές πήραν υποσχέσεις για ανταλλάγματα. Ίσως υλοποιήθηκαν ίσως όχι…”