Απειλή για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Διαπαραταξιακή Επιτροπή στο Αγρίνιο

Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα συντάξει ψήφισμα σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ στο δήμο Αγρινίου αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μετά από πρωτοβουλία του συμβούλου της Λαϊκή Συσπείρωσης που έφερε στη συνεδρίαση το θέμα της αντίδρασης του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΔΑΠ στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την «εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα ΚΔΑΠ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ) σχετικά με τις επιλογές που συμπεριλήφθησαν στη νέα ανασχεδιασμένη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος για τη φιλοξενία και τη φροντίδα βρεφών και νηπίων σε κοινωνικές δομές μέσω ΕΣΠΑ, προειδοποιεί ότι με το νέο σύστημα, «ο συνδυασμός των μειώσεων στα voucher και των παραπάνω ρυθμίσεων θα οδηγήσει σε λουκέτο την πλειοψηφία των 613 Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ–ΜΕΑ πανελλαδικά».

Ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του Συλλόγου στη σχετική του ανακοίνωση: «αξίζει να σημειωθεί και να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς για αυτό, πως οι μόνοι που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις του νέου συστήματος, σε όλες τις συσκέψεις με τους φορείς, ήταν οι Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, γεγονός που αποδεικνύει ποιους ωφελεί τελικά το νέο σύστημα και ποιους πλήττει».

Αναφέρει επίσης ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του (δείτε την αναλυτικά εδώ): “Στην επιλογή των 81.000 ωφελούμενων δεν θα ληφθεί υπόψη το αν υπάρχει επαρκής αριθμός θέσεων σε Δομές της περιοχής τους αλλά θα γίνει καθαρά βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Έτσι θα έχουμε το φαινόμενο σε πολλούς Δήμους να εγκριθούν περισσότεροι ωφελούμενοι που πληρούν τα κριτήρια από όσες είναι οι προσφερόμενες θέσεις. Όπως είπαμε και παραπάνω όσοι από τους 81.000 δεν καταφέρουν να βρουν Δομή θα χάνουν το voucher.Το voucher αυτό θα χάνεται εντελώς, δεν θα δίνεται σε επόμενο στη μοριοδότηση γονέα άλλης περιοχής όπου ενδεχομένως να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και ο οποίος έμεινε έξω από την τελική επιλογή των 81.000 πρώτων σε μοριοδότηση. Όσοι λοιπόν είναι οι ωφελούμενοι (από τους 81.000) που θα μείνουν εκτός Δομών και θα χάσουν το voucher, άλλοι τόσοι θα είναι και οι γονείς που δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το voucher επειδή ενώ πληρούσαν τους όρους της πρόσκλησης είχαν υψηλότερο εισόδημα από τους πρώτους 81.000 και τελικά δεν ήταν στους τελικούς ωφελούμενους. Πρόκειται για έναν αποκλεισμό χιλιάδων οικογενειών μικρών και μεσαίων εισοδημάτων (έως και 27.000€ που ορίζεται σαν όριο και από την Κ.Υ.Α.) οι οποίοι δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν για μία θέση σε Δομή της περιοχής τους ακόμα και αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις”.