“Αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς” για τους πρόσφυγες στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Αγρινίου

Ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν 19 δημοτικοί ξενώνες κακοποιημένων γυναικών -ανάμεσά τους και αυτός του Αγρινίου- για γυναίκες πρόσφυγες, έκανε ο δήμαρχος Αγρινίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε πως το έγγραφο του ΥΠΕΣ που ζητά τη συνδρομή των δήμων στο συγκεκριμένο θέμα ήρθε στο δήμο Αγρινίου στις 15/6 με καθυστέρηση και παρότι η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα έρθει σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες πριν τη λήψη αποφάσεων με στόχο την κοινωνική συνέναιση. “Αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς δεν νοούνται” είπε ο Γ. Παπαναστασίου επαναλαμβάνοντας πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί έτσι. Προκύπτουν δε όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου αρκετά επιμέρους ζητήματα – ερωτήματα όπως το γεγονός ότι για τη δομή του Αγρινίου που έχει δυναμικότητα 20 ατόμων προβλέπονται 18 θέσεις για γυναίκες πρόσφυγες, ενώ σε άλλες πόλεις ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος σε σχέση πάντα με τη δυναμικότητα των δομών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπαναστασίου στηλίτευσε την εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό επικαλούμενος το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ με τη ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – ΔΙΟΤΙΜΑ και με την διεθνή ΜΚΟ International Medical Corps (IMC) που προβλέπει ότι στις δομές που θα φιλοξενηθούν γυναίκες πρόσφυγες, θα παρέχονται υπηρεσίες και σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και τα παιδιά τους ή σε γυναίκες πρόσφυγες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Τέλος ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ο δήμος θέλει να συντρέξει στο προσφυγικό, υπό την προϋπόθεση του διαλόγου με την κυβέρνηση , ωστόσο κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει τέτοιες αποφάσεις χωρίς διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης. Στη συζήτηση του θέματος ακούστηκαν όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο διαφορετικές απόψεις. “250 θέσεις σε αυτούς τους ξενώνες σε όλη την Ελλάδα δεν θα λύσουν το προσφυγικό” είπε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κ. Καλαντζής. “250 θέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα σώζουν όμως 250 ανθρώπους” απάντησε ο Λ. Διονυσόπουλος από την παράταξη Τραπεζιώτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στο Αγρίνιο ουσιαστικά παραμένει ανενεργός έχοντας φιλοξενήσει μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ σε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η πρόσληψη για τη συγκεκριμένη δομή τεσσάρων ατόμων (δύο φύλακες, ένας διοικητικός, ένας ψυχολόγος) με Σύμβαση Εργασίας Ορισμένου Χρόνου, διάρκειας ενός έτους, αφού μέχρι τώρα ο ξενώνας λειτουργούσε με πέντε από τα εννέα άτομα που προβλέπονταν. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Αγρινίου έως τώρα είναι αντίθετος με τη συγκεκριμένη ιδέα, έχοντας μάλιστα πρόσφατα εξηγήσει σε ανακοίνωσή του τους λόγους.