Ένας χρόνος capital controls – Χιλιάδες λουκέτα, πτώση των εξαγωγών και ύφεση

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, ή αλλιώς των περίφημων capital controls. Μία απόφαση η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα στις 26 Ιουνίου του 2015 και υπό το βάρος των αντιδράσεων των πολιτών οι οποίοι μετά το διάγγελμα συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στα υποκαταστήματα των τραπεζών και τα ΑΤΜ για να σηκώσουν τα χρήματά τους, πανικόβλητοι από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι δηλαδή οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στην αγορά και την οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν μία εντελώς αντίθετη εικόνα. Οι αριθμοί έρχονται ως αμείλικτοί μάρτυρες να διαψεύσουν τις διαβεβαιώσεις και να δείξουν τη ζημιά που έχει προκληθεί. Αυτό προκύπτει εξάλλου και από την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία με αφορμή τον έναν χρόνο από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων:
Ειδικότερα, σημειώθηκε πτώση εξαγωγών ​κατά 11,7%, ύφεση 1,3%, αποεπένδυση κατά 2,7%, πτώση της κατανάλωση κατά 4,3% και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Τα λουκέτα τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθαν σε 25,990.
Καταγράφηκε μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.
Η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, ως αποτέλεσμα των capital controls.

«Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Έλληνες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Άγνωστη η ημερομηνία άρσης των ελέγχων
Και ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από τα capital controls συνεχίζονται, παραμένει ακόμη άγνωστος ο χρόνος άρσης τους. Τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες, όσο και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών διαβεβαίωναν πως η άρση των capital controls θα γινόταν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα διαβεβαίωνε τον Δεκέμβριο πως η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει πριν τον… περασμένο Μάρτιο. Ενώ υπουργοί όπως ο Γιώργος Σταθάκης εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν πιο φειδωλοί στις προβλέψεις τους αναφέροντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εντός του 2016.​Τώρα βέβαια οι προβλέψεις αντικαταστάθηκαν από «οδικούς χάρτες» και «χρονοδιαγράμματα», τα οποία βεβαίως δεν εγγυάται κανένας πως θα υλοποιηθούν. Πόσο μάλλον που το πρόσφατο Brexit αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς τις τράπεζες…

πηγή : newpost.gr