Έργα phasing τα αποχετευτικά Αγγελοκάστρου και Λεπενούς

Για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγρινίου, της Δ.Ε.Υ.Α.Αγρινίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης για την υλοποίηση των έργων «Κατασκευή αποχέτευσης Αγγελοκάστρου» και «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και κεντρικού αποχετευτικού αγωγού με αντλιοστάσιο οικισμού Λεπενούς Δήμου Στράτου» αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Τα συγκεκριμένα έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. του προηγουμένου ΕΣΠΑ, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν πριν τη λήξη του προγράμματος, όμως θα συνεχιστούν ως έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ.

Το έργο «Αποχέτευση Αγγελοκάστρου» έχει προϋπολογισμό 5.922.450,00 €. Από το πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. χρηματοδοτείται με το ποσό 4.650.000,00€ και από πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Α., ο Φ.Π.Α. και το ποσό των 202.950,00€ ενώ το συμφωνητικό που υπογράφτηκε με τον ανάδοχο μετά την έκπτωση είναι 3.116.458,06€.
Σύμφωνα με την μελέτη του έργου θα κατασκευαστούν αγωγοί συνολικού μήκους 19.135,00 μέτρων και τρία αντλιοστάσια με τα οποία θα παροχετεύονται τα λύματα στην μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού.Ειδικότερα τα έργα κατασκευής των αγωγών θα περιλαμβάνουν τα εξής: Το έργο εκτροπής διαχωρισμού λυμάτων, τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό, τον αγωγό Μεταφοράς Λυμάτων Λυσιμαχείας – Κλεισορρευμάτων, το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων Τ.Κ. Λυσιμαχείας και συλλογή στο αντλιοστάσιο ΑΣΛ και το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων Τ.Κ. Κλεισορρευμάτων

Το έργο για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και αντλιοστασίων στη Λεπενού του Δήμου Αγρινίου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΡΡΑΑ. Το έργο θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που κατέθεσε και το σχετικό Τεχνικό Δελτίο, και θα παραδοθεί ακολούθως στον Δήμο Αγρινίου. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
Τον αγωγό μεταφοράς στον ΒΙΟ.ΚΑ. Αγρινίου, τους κεντρικούς συλλεκτήρες και το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού της Λεπενού. Ο οικισμός του Στράτου διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων που σήμερα διατίθενται ανεπεξέργαστα στην εγκαταλελειμμένη (μετά την κατασκευή της διώρυγας εκτροπής του φράγματος Στράτου) κοίτη του Αχελώου και προβλέπεται να παραληφθούν από τα προτεινόμενα σε αυτήν την φάση έργα συλλογής και μεταφοράς προς επεξεργασία στην Ε.Ε.Λ. Αγρινίου. Συνολικά προβλέπονται 18,5 χλμ περίπου εξωτερικών δικτύων (κεντρικών συλλεκτήρων και του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην Ε.Ε.Λ. Αγρινίου), και 15,0 χλμ περίπου αγωγών για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού της Λεπενούς. Απαιτείται, η λειτουργία 3 κύριων αντλιοστασίων για την παροχέτευση των ακαθάρτων κατά μήκος του εξωτερικού δικτύου καθώς και ενός μικρότερου αντλιοστασίου για την συλλογή και προώθηση των λυμάτων του εσωτερικού δικτύου του οικισμού της Λεπενούς.