Να λειτουργήσει το εργαστήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι ζητά το ΤΕΕ

Με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος (από 2/12/2016) τα Περιφερειακά Εργαστήρια (πρώην νομαρχιακά) δεν θα δικαιούνται να προβούν σε ελέγχους. Προκειμένου να υπάρξει σχετική θεραπεία του προβλήματος, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με παρέμβασή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους ζητά να προχωρήσουν στην σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης, όσο αφορά το εργαστήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, έτσι ώστε να δύναται αυτό να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους και να επιτευχθεί η εξυπηρέτηση τόσο των ιδιωτών όσο και των Μηχανικών – Εργοληπτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:
«Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την λειτουργία του εργαστηρίου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας»
Αξιότιμε Περιφερειάρχα
Κύριε Παναγιωτόπουλε
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό σκυροδέματος (Κ.Τ.Σ.) ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1561/2-06-2016 (&Ε12) τους ελέγχους ποιότητας σκυροδέματος ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ (από 2-8-2016) πλέον να τους πραγματοποιούν τα πρώην Νομαρχιακά και νυν Περιφερειακά Εργαστήρια, ήτοι αυτά των Περιφερειακών Ενοτήτων .
Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στους όμορους νομούς ΔΕΝ υπάρχουν εργαστήρια (είτε της Αποκεντρωμένης , είτε ιδιωτικά) που να δικαιούνται να πραγματοποιούν τους ανωτέρω ελέγχους. Τα πλησιέστερα εργαστήρια για όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι αυτά που υπάρχουν στην Πάτρα (Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Ιδιωτικό).
Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της έκτασής της, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τους ελέγχους που θα πρέπει να πραγματοποιούνται στα εκτελούμενα έργα.
Ο Καλλικράτης (Ν. 3852/2010) στο άρθρο 100 προβλέπει την δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των Περιφερειών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για παροχή υπηρεσιών με την απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλλομένου στον άλλο καθώς και την παραχώρηση της χρήσης ακινήτων , εγκαταστάσεων , μηχανημάτων και μέσων (σχετικό το από 8 Ιουνίου 2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης).

Κύριε Περιφερειάρχα
Κύριε Παναγιωτόπουλε
Κατά την 11η/04-07-2016 τακτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας απεφασίσθη να προβούμε στην παρούσα παρέμβαση, προκειμένου να προχωρήσετε στην σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (όσο αφορά το εργαστήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι), έτσι ώστε να δύναται αυτό να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους και να επιτευχθεί η εξυπηρέτηση τόσο των ιδιωτών όσο και των Μηχανικών – Εργοληπτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Ρόκος Κωνσταντίνος