Δ. Μιχάλης : “Είμαστε στη γωνία για γιατρούς” [HDvideo]

Στέγη σε επικουρικούς γιατρών υπόσχεται ο νέος διοικητής των νοσοκομείων
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Μιχάλης. Στη εισηγήσεις του προς τους εκπροσώπου του τοπικού τύπου κυριάρχησαν όπως είναι φυσικό τα θέματα που άπτονται της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου. Ο Δ. Μιχάλης σημείωσε πως πράγματι είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά δεν ισχύει αυτό για όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, χαρακτήρισε όμως τραγική την κατάσταση στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγρίνιο και ευχαρίστησε τους τρεις καρδιολόγους που υπηρετούν σε αυτή λέγοντας πως “κρατούν ζωντανό το νοσοκομείο”.

“Είμαστε στη γωνία για γιατρούς”
Ο Δ.Μιχάλης ανακοίνωσε πως υπογράφτηκαν από το Υπουργείο οι προκηρύξεις για τις θέσεις του διευθυντή στην Καρδιολογική Κλινική και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως η διοίκηση του Νοσοκομείου και ο ίδιος θα “κυνηγήσουν” οι διαδικασίες να ολοκλωρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όπως επίσης και για τις μόνιμες (13) θέσεις που προκηρύχθηκαν για τα νοσοκομεία της περιοχής, για τις οποίες όπως ανέφερε θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία της κρίσης τους από το αρμόδιο συμβούλιο. Σε ότι αφορά τις θέσεις επικουρικών γιατρών ενημέρωσε πως δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για καρδιολόγο, ακτινολόγο και νεφρολόγο και πως “είναι στη γωνία” το νοσοκομείο ώστε, αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις ειδικότητες αυτές, «να καλυφθούν την επόμενη μέρα». Τόνισε μάλιστα πως το νοσοκομείο θα παρέχει στέγη στους γιατρούς που θα θελήσουν να έρθουν στο Αγρίνιο ως επικουρικοί.

Ληξιπρόθεσμα
Στη συνέχεια ο Δ. Μιχάλης έκανε λόγο για πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας με την 6η ΥΠΕ σε αντίθεση με τις “οξύτητες του παρελθόντος” όπως είπε και αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές. Όπως εξήγησε το υπουργείο, έχει εξασφαλίσει άμεσα 3,2 εκατομμύρια για το νοσοκομείο Αγρινίου και 1,7 για εκείνο του Μεσολογγίου. Έτσι ο στόχος είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 τα δύο νοσοκομεία να πληρώσουν στους προμηθευτές τους 9.713.000 ευρώ (6,3 εκ. για Αγρίνιο και 3,4 εκ. για Μεσολόγγι). ώστε μέχρι τότε να έχουν πληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. «Έτσι αποφεύγουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε χωρίς υλικά, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία έλλειψη στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Κουρασμένο προσωπικό και κάποιοι ξεκούραστοι…
Για το νοσηλευτικό προσωπικό ο Δ. Μιχάλης είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις, όχι όμως σε τραγικά επίπεδα. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος θα θέσει σε προτεραιότητα την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού (στη συνέχεια ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως θα γίνει rotation στην νοσηλευτική υπηρεσία με μετακινήσεις), κάτι που είναι αναγκαίο αφού υπάρχουν εργαζόμενοι που τους χρωστούνται 40 ή 60 ρεπό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνδρομή των γιατρών από το ΠΕΔΥ που υπολειτουργεί, τόνισε ότι με Παθολόγο από το ΠΕΔΥ θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία και το διαβητολογικό, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη περιπτώσεις γιατρών που αρνούνται να μετακινηθούν. “Είναι κατανοητό ότι, αν έχεις συνηθίσει σε μια άνετη δουλειά για χρόνια, σου είναι δύσκολο να δουλέψεις στο άγριο περιβάλλον του νοσοκομείου” όμως πρόσθεσε με νόημα πως δεν μπορεί κάποιοι να “αερίζονται”… φέρνοντας ως παράδειγμα ειδικότητα στο ΠΕΔΥ που είναι άνευ αντικειμένου λόγω έλλειψης εργαστηρίων. Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω ενίσχυη του νοσοκομείου εξηγώντας ότι τώρα που τα κεντρικά νοσοκομεία θα στελεχωθούν, έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο να ελευθερωθούν αιτήματα υπαλλήλων που θέλουν να πάνε στην επαρχία.

Οργανισμός, ΤΕΠ και επιστημονική στήριξη σε ιδιωτικές μονάδες
Ο Δ. Μιχάλης ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στη τοποθέτηση προϊσταμένων μετά από έγγραφο του Υπ. Υγείας και τόνισε ότι θα επανεξεταστούν οι τοποθετήσεις και πως ερευνώνται όλες περιπτώσεις μία προς μία και θα αξιολογηθούν άπαντες, όχι μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες. Σε άλλο μάλιστα σημείο της τοποθέτησή τους μίλησε για “ατοπήματα” και έκανε λόγο για ερώτημα που θα σταλεί στο Υπουργείο σχετικά με τα παράνομα, όπως καταγγέλλονται, επιδόματα. Στο θέμα της αυτόνομης λειτουργίας των ΤΕΠ τόνισε πως τα αυτόνομα ΤΕΠ σημαίνουν πως θα χάσουν την “εξουσία” τους οι κλινικάρχες… ενώ για τη βραχεία νοσηλεία τόνισε ότι χρειάζεται ξεχωριστή στελέχωση, πως λειτουργεί στο νοσοκομείο Αγρινίου βραχεία νοσηλεία σε άλλο χώρο χωρίς όμως μεγάλη πληρότητα. Για επιστημονική στήριξη σε ιδιωτικές μονάδες και συγκεκριμένα τεχνητού νεφρού ανέφερε πως οι προυποθέσεις για κάτι τέτοιο δηλαδή, καθημερινή λειτουργία σε δύο βάρδιες και δύο μόνιμοι γιατροί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Για το συγκεκριμένο θέμα και τις άδειες που δόθηκαν και κάποιες ανακλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σημειώσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση και τόνισε ότι η όλη απόφαση σχετικά με τα ιδιωτικά κέντρα είναι “πολιτική απόφαση”.

Επίσης αναφέρε πως το νοσοκομείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για προμήθεια των απαρραίτητων υλικών ώστε να ξεκινήσουν τα ειδικευμένα οφθαλμολογικά χειρουργία, λόγω όμως των χρονοβόρων διαδικασίων δεν είναι θέση να μιλήσει για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ο Δ. Μιχάλης σχετικά με το ενεργειακό κόστος του νοσοκομείου, ανέφερε πως τα χρήματα για αυτούς τους σκοπούς από το ευρωπαϊκά προγράμμα όλο και λιγοστεύουν, αλλά μελετάται από τη διοίκηση ενέργειες που γίνονται με πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα να αντικατασταθούν από φυσικό αέριο. Τέλος ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως δεν είναι ενήμερο από τη 6ηΥΠΕ για την ΕΔΕ και το πόρισμά της σχετικά με τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από το νοσοκομείο, σημείωσε όμως με νόημα πως “δεν είναι αστείο να φεύγουν εμπιστευτικά έγγραφα από το νοσοκομείο, καθένας πρέπει να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του…”