«ΟΙΝΙΑΔΕΣ – Μια αρχαία Ακαρνανική Πολιτεία»

Εξαιρετική η βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Διεξόδου»
Ο Δήμος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και το Πνευματικό του Κέντρο στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 30ου Φεστιβάλ Οινιαδών, πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην Κατοχή, την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Διεξόδου» «ΟΙΝΙΑΔΕΣ – Μια αρχαία Ακαρνανική Πολιτεία».
Πρόκειται για έναν τετράγλωσσο ενημερωτικό οδηγό με συγγραφέα τον εκ των πρωτεργατών του Φεστιβάλ και λάτρη των αρχαιοτήτων της περιοχής Γιώργο Ρόμπολα που εκδόθηκε με την χορηγική συνδρομή του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος».
 photo BetaIotaBetaLambdaIotaOmicronPiAlphaRhoOmicronUpsilonSigmaIotaAlphaSigmaEta2_zps31fgfwse.jpgΗ βραδιά ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος και ο Πρόεδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Θανάσης Σπυρόπουλος .
Το πάνελ των ομιλητών, το οποίο συντόνισε και παρουσίασε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα, αποτελούνταν από τον Πρόεδρο των «Φίλων της Διεξόδου» Γρηγόρη Δουλιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τη «Διέξοδο» να αγκαλιάσει την σκέψη του συγγραφέα και να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου, τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα και στην τριαντάχρονη εξελικτική διαδρομή του Φεστιβάλ, δίνοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας του. Ο κ. Κορδόσης μίλησε για τον «ταπεινό και μη φωνασκούντα» δάσκαλο Γεώργιο Ρόμπολα που επί μία 50ετία ασχολείται με τους Οινιάδες και που από το 1983 «ενοχλούσε» την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την έναρξη των εργασιών συντήρησης των αρχαιοτήτων και την απομάκρυνση των μέχρι τότε μαντριών που υπήρχανε στον χώρο. Επίσης έκανε λόγο για την συμβολή των κοινοταρχών της Κατοχής και των κατοίκων της που ένοιωθαν δικό τους το Φεστιβάλ και υποστήριζαν με ζέση τις παραστάσεις του. Τέλος, αναφέρθηκε στα διεθνή συνέδρια και τις ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στους Οινιάδες μέσω του Πνευματικού Κέντρου της Κοινότητας Κατοχής και του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Δράματος που είχε ιδρυθεί για τον σκοπό αυτό, παρουσιάζοντας παράλληλα με εικόνες την πορεία του φεστιβάλ με προβολή ενός ντοκιμαντέρ που είχε ετοιμάσει για την «Διέξοδο» ο καθηγητής Θανάσης Τζούβαλης.
 photo BetaIotaBetaLambdaIotaOmicronPiAlphaRhoOmicronUpsilonSigmaIotaAlphaSigmaEta5_zpsnlcnwpyi.jpgΤελευταία ομιλήτρια η αρχαιολόγος – ιστορικός και διευθύντρια διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρονίκη Χρυσάφη η οποία με έναν γλυκύτατο λόγο και χρησιμοποιώντας διαφάνειες, αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, στις εργασίες αποκατάστασης του οποίου είχε εργασθεί και η ίδια. Κυρίως, όμως, τόνισε ότι το βιβλίο είναι πληρέστατο, άκρως ενημερωτικό και εξαιρετικά κατατοπιστικό για τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τους ξένους αφού είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται για τους Οινιάδες οδηγός μεταφρασμένος σε τέσσερις γλώσσες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Διέξοδος» υπηρετώντας έμπρακτα τους σκοπούς της για την Παιδεία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό διαθέτει το βιβλίο εντελώς δωρεάν μέσω του Ιστορικού Μουσείου και της Πολιτιστικής της Βιβλιοθήκης, του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ομάδες εκδρομέων επισκεπτών αλλά και σε σχολικές μονάδες που οργανώνουν επισκέψεις στον χώρο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες ακροατές, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία πρώην κοινοταρχών της περιοχής που ο καθένας συνέβαλε με τον τρόπο του στην καθιέρωση του Φεστιβάλ Οινιαδών καθώς και παλιών μαθητών του συγγραφέα στους είχε εμφυσήσει αγάπη για τους Οινιάδες και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.