Ιόνια Οδός: Οι τελευταίες εκκρεμότητες στις απολλοτριώσεις

Με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς προχωρά η Ιόνια οδός, όχι όμως στο σύνολό της, αφού κάποιες απολλοτριώσεις είναι το τελευταίο αγκάθι που έχει απομείνει…

Μάλιστα, στα τέλη Ιουνίου, όταν ολοκληρώθηκε η εκσκαφή της σήραγγας της Κλόκοβας και παρουσιάστηκε το έργο στελέχη της παραχωρησιούχου εταιρίας είχαν αναφερθεί στις καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι το 14% της γης που είναι αναγκαία για το έργο, στο παραπάνω τμήμα αλλά και σε άλλα μικρότερα, δεν είχαν ακόμη αποδοθεί προκειμένου να δουλεύουν. Ενώ το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις σε διάφορα σημεία του έργου η εταιρία προχώρησε στη μίσθωση εκτάσεων 1.746 στρεμμάτων από 363 ιδιοκτήτες. Επίσης, ανέλαβε για λογαριασμό των δήμων τη μετακίνηση δικτύων κοινής ωφελείας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένουν εκκρεμότητες… Μεγαλύτερη εξ αυτών στο τμήμα από το στρατόπεδο του Αβγού μέχρι τον κόμβο με την Εγνατία οδό, μήκους περίπου 4 χλμ., που δεν έχει επιλυθεί επτά περίπου μήνες πριν τη λήξη του χρονοδιαγράμματος του έργου. Αντίστοιχες καθυστερήσεις υπάρχουν και σε τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας όπως στον Κρίκελο Αμφιλοχίας (3χλμ), στο Μενίδι (1χλμ) και στη Ρίζα (1.4χλμ).

Το «στοίχημα» είναι η λειτουργική παράδοση του έργου τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ γίνεται προσπάθεια να λειτουργεί τότε και η σήραγγα Κλόκοβας, αντί του Αυγούστου του 2017 που θα πρέπει το έργο να παραδοθεί οριστικά.