Επανέρχεται η Γενική Γραμματεία για τη φιλοξενία προσφύγων στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών

Επανέρχεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με διευκρινιστικό έγγραφό της προς τους δήμους που διαθέτουν Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων. Ως γνωστόν από το δήμο Αγρινίου έχει ζητηθεί η φιλοξενία έως 18 γυναικών στο Ξενώνα, με τον δήμο Αγρινίου να σημειώνει πως “δεν πληροί προϋποθέσεις για πρόσφυγες ο ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες”.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επιχειρεί με διευκρινήσεις, όπως ότι ο αριθμός θέσεων φιλοξενίας που αναφέρθηκε ανά ξενώνα είναι ενδεικτικός, και πως οι γυναίκες πρόσφυγες που παραπέμπονται για φιλοξενία στους Ξενώνες ανταποκρίνονται στην ομάδα – στόχο των συγκεκριμένων ξενώνων, να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Ωστόσο σημειώνει με νόημα πως η “η ενδιάμεση αξιολόγηση του έργου τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στον αριθμό των ωφελουμένων γυναικών θα κρίνει τη βιωσιμότητα ή όχι της εκάστοτε δομής”.

Αναλυτικά οι διευκρινήσεις της Γενικής Γραμματείας:
1. Οι γυναίκες πρόσφυγες που παραπέμπονται για φιλοξενία στους Ξενώνες ανταποκρίνονται στην ομάδα στόχο όπως αυτή περιγράφεται στο περιεχόμενο πρόσκλησης του έργου.
2. Ο αριθμός θέσεων φιλοξενίας που αναφέρθηκε ανά ξενώνα είναι ενδεικτικός. Σε καμία περίπτωση δε συνιστά «προκράτηση» θέσεων για γυναίκες πρόσφυγες. Οι θέσεις προσφέρονται και καλύπτονται ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα που υπάρχουν κάθε φορά.
3. Οι παραπομπές για φιλοξενία στους ξενώνες θα εξακολουθούν να γίνονται με την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα και προβλέπεται ρητά από τον Κανονισμό λειτουργίας της δομής. Με τον τρόπο αυτό, η λειτουργία της δομής είναι σε απόλυτη συνάφεια και εναρμόνιση με τα οριζόμενα στις προσκλήσεις και δεν προσβάλλεται ούτε αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητα της δράσης.
4. Όσον αφορά τον αριθμό των θέσεων που αναφέρθηκαν στην από 3-6-2016 επιστολή της ΓΓΙΦ, αφορά τη μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας που δύναται να προσφέρει το δίκτυο των ξενώνων σε όλη τη χώρα σε γυναίκες πρόσφυγες. Σημειώθηκε με σκοπό να προσδιορίσουμε ενδεικτικά τη μέγιστη δυνατή συμβολή μας στα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα για φιλοξενία από συναρμόδιους κρατικούς και μη φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αρωγής προσφύγων και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας και συνεισφοράς μας στον Εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, σημειώνουμε πως παρόλο που οι συνθήκες από τη στιγμή που σχεδιάστηκε το έργο έχουν αλλάξει δραματικά, για πρώτη φορά στη χώρα έχουν τεθεί οι βάσεις για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της άσκησης έμφυλης βίας κατά των γυναικών. Κρίνεται απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη και συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας του Δικτύου Δομών λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενδιάμεση αξιολόγηση του έργου τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στον αριθμό των ωφελουμένων γυναικών θα κρίνει τη βιωσιμότητα ή όχι της εκάστοτε δομής.