Και η “παράσταση” της αξιοποίησης;

Το γεγονός ότι σήμερα και αύριο ανεβαίνει για πρώτη φορά αρχαίο δράμα στο αρχαίο θέατρο της Στράτου φέρνει στο μυαλό όλων τις δυνατότητες αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Στράτου.

Το περασμένο Μάιο η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου παρέλαβε (δείτε εδώ) τη μελέτη με τίτλο: «Έρευνα και μελέτη αποκατάστασης – αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Στράτου». Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από το δήμο Αγρινίου με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής που συνεχίστηκε και επί της νυν.

Zητούμενο πλέον η χρηματοδότηση. Και ενδεχομένως ένα σχέδιο, όχι απλώς και μόνο αναστήλωσης, αλλά γενικότερης αξιοποίησης. Και ακριβώς εδώ είναι που έχουν χαθεί ευκαιρίες. Η πρόταση του “Διαζώματος” για τα Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας , αν και έτυχε αρκετών θετικών σχολίων, δεν έτυχε όμως του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και δυστυχώς ούτε οι τοπικοί δήμοι φάνηκε ότι ήταν διατεθειμένοι να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις… Αντιθέτως η αντίστοιχη πρόταση του “Διαζώματος” για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου (37εκατ. ευρώ προϋπολογιμός) αγκαλιάστηκε από την εκεί Περιφέρεια, έλαβε σάρκα και οστά, μάλιστα αποτέλεσε υπόδειγμα πρότασης για το νέο ΕΣΠΑ δύο χρόνια πριν αυτό ξεκινήσει (!), και πλέον τα επιμέρους έργα, όπως η αποκατάσταση και ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων (δείτε εδώ αναλυτικά) εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ και είναι έτοιμα να προχωρήσουν…!

Παρ΄ όλα αυτά οι ευκαιρίες δεν χάθηκαν εντελώς. Πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας σε ημερίδα του δήμου Λευκάδας ζήτησε την κινητοποίηση των δήμων και των περιφερειών της χώρας για να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης. Επομένως, οι συναυλίες και οι παραστάσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στα ερείπια των αρχαιολογικών χώρων έχουν αξία μόνο για μια βραδυά, αλλού είναι που θα πρέπει να κριθούν και οι τοπικοί άρχοντες και οι φορείς. Kαι θα κριθούν, γιατί το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να είναι απλώς και μόνο η αναστήλωση κλπ των θεάτρων, αλλά ο συνδυασμός τους δράσεις στον τουρισμό (με την δημιουργία και προβολή μιας ενιαίας περιηγητικής διαδρομής), τις υποδομές (π.χ κατασκευή νέων δρόμων και πάρκινγκ όπου απαιτούνται,) και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα, ώστε αυτά να διατίθενται στους επισκέπτες του κάθε θεάτρου, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Δ.Π