Το “λογισμικό Κατρούγκαλου” κατά του Μνημονίου

Του Γιώργου Λακόπουλου @ capital.gr

Οι Λατίνοι έλεγαν: “Ευρέθη ο νόμος θα βρεθεί η πονηρία του”. Το βλέπουμε καθημερινά και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η νεοελληνική ευρηματικότητα είναι εντυπωσιακή. Παράδειγμα ο καταστηματάρχης στην Κέρκυρα που έκοβε αποδείξεις, αλλά ταυτόχρονα τις ακύρωνε -με ένα λογισμικό που τις εξαφάνιζε στην εφορία…

Ακριβώς την ιδία πατέντα διακηρύσσει ότι έχει και η κυβέρνηση. Δια στόματος του υπουργού Απασχόλησης εξήγησε ότι προσπαθεί “να αντικαταστήσει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του Μνημονίου με δικαιότερα”. Όπως ο Κερκυραίος επιχειρηματίας: και να εφαρμόζει το Μνημόνιο και να το ακυρώνει. Και να υπάρχουν οι βαριές συνέπειες των μέτρων και να εξαφανίζονται.

Το “λογισμικό Κατρούγκαλου”, αποτελεί τη συστατική ύλη της κυβερνητικής πολιτικής, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι το επόμενο στάδιο της πολιτικής που ξεκίνησε να εφαρμόζει όταν έγινε Πρωθυπουργός, είναι η κόλαση. Άλλαξε δρόμο, υπέγραψε το Μνημόνιο, το εφαρμόζει με εντυπωσιακή αξιοπιστία, αλλά το χούι δεν κόβεται. Ο ίδιος άρχισε να λέει ότι δεν πιστεύει σ’ αυτό που υπέγραψε και εφαρμόζει και γι’ αυτό ετοιμάζει το αντίδοτο: το “παράλληλο πρόγραμμα”, με το οποίο οι συνέπειες του Μνημονίου στην κοινωνία θα εξαφανιστούν.

Το μόνο που εξαφανίσθηκε ήταν οι δισταγμοί των ψηφοφόρων για ένα κόμμα που υποσχόταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ακριβώς το αντίθετο πρόγραμμα από αυτό που υποσχόταν να εφαρμόσει τον Ιανουάριο -και ταυτόχρονα κατά την εφαρμογή του να το… ακυρώσει. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε την εξουσία -έστω και αν συνέχιζε να τη μοιράζεται με τον Καμμένο. Μετά εξαφανίσθηκαν και τμήματα από τις αποδοχές των πολιτών.Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από το τρικ του Σεπτεμβρίου που ανανέωσε τη λαϊκή εντολή στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Κατρούγκαλος αποτίει φόρο τιμής στην καπατσοσύνη που τους κράτησε στην κυβέρνηση, υποσχόμενος -πάλι- αντίμετρα στα μέτρα του Μνημονίου.Το εννοεί; Καθόλου. Η εμπειρία του τελευταίου χρόνου έχει δείξει ότι στην πράξη η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά παραβιάζει τη συμπιεστική λογική του “προγράμματος”.

Δεν έχει καμία διάθεση από τη μια να παίρνει μέτρα που συρρικνώνουν κι άλλο το εισόδημα των πολιτών, περιορίζουν τη δημόσια πρόνοια, ή απομυζούν την ακίνητη περιουσία και από την άλλη να επιστρέφει ό,τι παίρνει με “δικαιότερα μέτρα”, όπως λέει ο Κατρούγκαλος. Δεν υπάρχει άλλωστε τρόπος να το κάνει.Απλώς η ρητορική των μελών του υπουργικού συμβουλίου μένει κολλημένη στη θεωρία ότι μπορεί να κατάπιαν το Μνημόνιο που θα καταργούσαν, αλλά θα πιάσουν κορόιδα τους τροϊκανούς και θα το αντισταθμίσουν με “ισοδύναμα”. Μία η άλλη. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν υπάρχουν αντίμετρα. Απλώς όσα λέει ο Κατρούγκαλος παραπέμπουν σε μια ατάκα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Ουιλ: “Τα λόγια ενός πολιτικού δεν φανερώνουν την ιδέα που έχει για το θέμα του, αλλά την ιδέα που έχει για το ακροατήριο του”.