Καθήλωσε η Δ. Μπεμπεδέλη στην πρεμιέρα της Εκάβης του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Με μια εξαιρετική Δ. Μπεμπεδέλη να δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας, δικαιώνοντας τον τίτλο της καλύτερης εν ζωή Ελληνίδας τραγωδού, και χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας να κατακλύζουν, από νωρίς, το αρχαίο θέατρο Στράτου, δόθηκε χθες η πρεμιέρα της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «Εκάβη, μια πρόσφυγας».

 photo DSC_7862-1500_zpsv5ukob7o.jpgΤο αυθεντικό κείμενο του Ευριπίδη, προσαρμοσμένο στο σήμερα από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και σκηνοθέτη της παράστασης Ν. Καραγεώργο, ζωντάνεψε τις περιπέτειες της τραγικής βασίλισσας της Τροίας, η οποία από σύμβολο δύναμης, εξουσίας, ευδαιμονίας κι ευτυχίας, «μετατράπηκε» εν μια νυκτί, σε μια μάνα πρόσφυγα. Από απόλυτη αρχόντισσα και βασίλισσα σε δούλα και σκλάβα που βλέπει, μπροστά στα μάτια της, τους δυνάστες της να σκοτώνουν, ένα ένα, τα παιδιά της.Η πορεία από το ζενίθ στο ναδίρ. Μέσα από λόγια κι έννοιες διαχρονικές, με την οραματική διάνοια των μεγάλων Ελλήνων τραγικών που «είδαν» την ανθρωπότητα τους επόμενους αιώνες. Μια αλληγορική και ταυτόχρονα πραγματική κραυγή για τη φρικαλεότητα του πολέμου και μια από τις χειρότερες συνέπειές του, την προσφυγιά. Γύρω από ένα εντυπωσιακό σκηνικό που παραπέμπει στα σύγχρονα στρατόπεδα «συγκέντρωσης», όπου Γής. Σε ένα ταξίδι από την Τροία στο σήμερα.
 photo DSC_7998-1500_zpscmucput8.jpgΣτην καθολικότητα του μηνύματος της παράστασης αναφέρθηκε η πρωταγωνίστριά της, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η οποία, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου και το ΔΗΠΕΘΕ, τόνισε: «Η Εκάβη είναι μια οποιαδήποτε πρόσφυγας του σήμερα, ανεξαρτήτως θρησκείας ή πολιτεύματος, χριστιανή, μουσουλμάνα ή μια γυναίκα κάπου στην Αφρική. Εκάβη είναι όλες οι πρόσφυγες του κόσμου». Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Ν. Καραγεώργος, αναφερθείς στα μηνύματα του έργου, υπογράμμισε:« Η Εκάβη είναι το σύμβολο της μάνας που χάνει τα παιδιά της σε μια μέρα, την ίδια μέρα που σαν βασίλισσα χάνει την χώρα της. Είναι η γυναίκα που πέφτει θύμα της απότομης αλλαγής της τύχης. Η Εκάβη, μ’ αυτή τη λογική, είναι όλες οι μάνες που ξεριζώθηκαν απ’ τις πατρίδες τους. Όλες οι γυναίκες πρόσφυγες».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Παπαναστασίου, αφού ευχαρίστησε τη μεγάλη τραγωδό για την παρουσία της, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του μηνύματος «ακόμα και μια βασίλισσα μπορεί να γίνει πρόσφυγας»¨ κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του στόχου να «ανέβει» αρχαία τραγωδία στο θέατρο Στράτου, μάλιστα σε διήμερη παράσταση, κατά το πρότυπο της Επιδαύρου. Σ΄ ένα θέατρο ανοιχτό στους πολίτες, που αποτελεί ταυτόχρονα βασικό εφαλτήριο προκειμένου το Αγρίνιο να ισχυροποιήσει τη θέση του στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, αρχής γενομένης από την παράσταση της Εκάβης του ΔΗΠΕΘΕ στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, το οποίο «ανοίγει» με αυτή την αφορμή, για πρώτη φορά μετά από 2100 χρόνια.