Αφιέρωµα στον Σαίξπηρ στον Ελληνίς

Αφιέρωµα στον Σαίξπηρ πραγματοποιεί ο δημοτικός κινηματογράφος Ελληνίς από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου προβάλλοντας τρεις ταινίες βασισμένες στα ομόνυμα έργα του Σαίξπηρ.
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 9.30 μ.μ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

29 | 8
Mάκβεθ

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κερζέλ
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασµπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ντέιβιντ Θιούλις, Ελίζαµπεθ Ντεµπίκι, Τζακ Ρέινορ, Σον Χάρις, Πάντι Κονσιντάιν
Η ιστορία ενός ατρόµητου πολεµιστή καιηγέτη που τον νίκησε η ίδια του η φιλο-δοξία. Μία συναρπαστική απεικόνιση τηςπραγµατικότητας της εποχής και µία ανα-παράσταση του πολέµου για έναν απότους πιο διάσηµους χαρακτήρες του Σέξ-πηρ. Μία διαχρονική ιστορία πάθους καιφιλοδοξίας στην τσακισµένη από τον πό-λεµο Σκωτία.

30 | 8
Άµλετ

Σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ
Πρωταγωνιστούν: Ινοκέντι Σµοκτουνόφσκι, Μιχαήλ Ναζβάνοφ, Έλζα Ραντζίνα, Γιούρι Τολουµπέγιεφ, Αναστάσια Βερτινσκάγια
Αν υπήρχε ένας, ανάµεσα στις δεκάδες ως τώραµεταφορές του σαιξπηρικού έργου στη µεγάληοθόνη, ο οποίος να στέκεται “ισότιµα” απέναντιστον Λόρενς Ολίβιε, αυτός δεν είναι άλλος απότον «Άµλετ» του Κόζιντσεφ – και φυσικά του αξε-πέραστου, για πολλούς κορυφαίου ηθοποιού,Ινοκέντι Σµοκτουνόφσκι. Ο “Άµλετ” (1964) τουΓκριγκόρι Κόζιντσεφ θεωρείται η καλύτερη κινηµατογραφική µεταφορά του αρι-στουργήµατος του Σαίξπηρ. Συµµετείχαν οι κορυφές των τεχνών και των γραµµά-των της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι η µετάφραση ήταν του ΜπόριςΠάστερνακ και η µουσική του Ντµίτρι Σοστακόβιτς. Κάποιοι κριτικοί κατατάσσουντην ταινία στις δέκα καλύτερες στην ιστορία του κινηµατογράφου. Η µνηµειακή ερ-µηνεία του Ινοκέντι Σµοκτουνόφσκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο σηµατοδότησε τηνιστορία της υποκριτικής του 20ου αιώνα.

31 | 8
Oθέλλος

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Μακ Λίαµουάρ, Όρσον Γουέλς, Σούζαν Κλουτιέ, Ρόµπερτ Κοτ, Μάικλ Λόρενς
Καθώς µια νεκρική ποµπή µεταφέρει τονΟθέλο και τη ∆εισδαιµόνα στην τελευταίατους κατοικία, ο καταδικασµένος σε θάνατοΙάγος θυµάται το χρονικό της όλης τραγω-δίας. Ίσως η καλύτερη διασκευή τραγωδίαςτου Σαίξπηρ στην οθόνη.